Proslave Krista Kralja

POZDRAVNA RIJEČ O. BOŽIDARA NAGYA
NA AKADEMIJI 22. XI. 1981.

Braćo i Sestre,
Dragi gosti i uzvanici!

Sve vas pozdravljam ovdje okupljene na ovoj našoj proslavi blagdana Krista Kralja koju organizirmo evo već četvrtu godinu.
Ovaj lijepi blagdan dolazi nam na koncu crkvene liturgijske godine i sintetizira nam svu našu spasenjsku prošlost ali i navješta našu blagoslovljenu budućnost kojoj idemo u susret kada ćemo se svi jednoga dana naći okupljeni oko Krista Gospodina našega Kralja u njegovu Kraljevstvu u koje smo kao kršćani pozvani. I zato se posebno na današnji dan kršćani trebaju naći zajedno i izvan liturgije da zajedničkim slavljem i drugim manifestacijama već sada anticipiraju i uprisutne nešto od onih radosti koje nas očekuju u Isusovu Kraljevstvu gdje ćemo biti svi okupljeni i ujedinjeni u njegovoj milosti i ljubavi.

Za temu proslave ovoga blagdana uzimamo uvijek onaj događaj koji Crkva posebno slavi svake određene godine. Tako smo ovaj puta u ovoj eri održavanja euharistijskih kongresa uzeli Euharistiju kako je doživljena, predstavljena i proslavljena na jubilarnom Međunarodnom kongresu u Lurdu u kojem je sudjelovalo 350 delegata iz naše zemlje, pozvani i poslani od BK, od toga 150 mladih s hrvatskog jezičnog područja zajedno s drugim nacionalnostima i 50 mladih iz Slovenije. Prikaz Kongresa izvest će sami mladi delegati – sudionici u Kongresu.

Kao gosti na ovoj našoj proslavi sudjeluje zbor bogoslova s Kaptola, bogoslovski vokalno instrumentalni sastav, zbor mladih iz župe sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina i Celebrant Singers iz Kalifornije, SAD. Posebno nam je drago da ovu treću grupu mladih iz Amerike možemo pozdraviti u našoj sredini koji će ovoj proslavi dati karakter internacionalnosti kao što je to bio i Međunarodni Euharistijski Kongres u Lurdu.