Sabrana djela - Liturgija

Članak u word dokumentu

 

NARODNA POLITIKA
Zagreb, četvrtak 29. ožujka 1923., br. 73., str.4
Rubrika: Domaće vijesti

LAMENTACIJE U KATEDRALI

Priličan je broj zagrebačke publike dohrlio u katedralu kako bi prisustvovao veličajnim obredima. Čovjek bi pomislio kako je ona dohrlila onamo da se moli na onaj savršeni liturgijski način, kao što to sveta Crkva želi. Začudo, katedrala se nakon treće lamentacije ispraznila. Zašto? Jer zbor nije više pjevao. Eto, crkvena je glazba za našu neupućenu publiku još uvijek sredstvo samo umjetničkoga užitka, a ne molitve, kao što bi to moralo biti.

To površno shvaćanje potkrjepljuje i neupućenost priređivača. Čudno je što oni ne znaju da Crkva zabranjuje ispuštanje i preskakanje liturgijskih tekstova. Oni ne znaju s kakvom je pomnošću sveta Crkva kroz cijelu svoju povijest branila najmanju riječ iz sv. liturgije jer je uvijek bila uvjerena da se u njoj kroz tisućljeća čuva njezino naučavanje. Nastavite s ispuštanjem tekstova pa ćete s vremenom izopačiti i sam nauk sv. Crkve. Osim toga, posve je nepsihološki pjevati jednu lamentaciju solo, a drugu opet višeglasno. Na taj način, slušajući melodije, publika prestaje moliti pa čisto artistički "uživa" u raznim izvođenjima.

A zar ne mislite da i crkveni sluga ima misiju upozoriti onu gospodu iz publike konstantno okrenutu leđima prema Presv. Sakramentu? Crkva je sveto mjesto.

Uskrsnuće u crkvi sv. Marije. Na Veliki četvrtak svečana služba Božja u 8 sati. Na Veliki petak u 5 sati u jutro polaganje tijela Isusova u grob. Na Uskrs blagoslov jela u 5 i 7 sati, svečana misa u 11 sati, navečer blagoslov u 6.30. Na Uskrsni ponedjeljak svečana misa u 11 sati, blagoslov u 6.30 poslije podne.

Uskrsnuće u crkvi oo. franjevaca. Na Veliki četvrtak svečana služba Božja u 9 sati, na Veliki petak u 8 sati, na Veliku subotu u 7 sati. Na Veliku srijedu, četvrtak i petak u 5 sati poslije podne lamentacije. Uskrsnuće na Veliku subotu u 4.30 poslije podne. Procesija kreće Opatovinom i natrag u crkvu. Na Uskrs u 5 sati ujutro blagoslov jela i svečana misa. Poslije podne u 4 sata blagoslov. Na Uskrsni ponedjeljak isto kao i prvi dan Uskrsa. Na Veliki petak nakon propovijedi svira dr. Draganec čelo uz pratnju orgulja, a na Uskrs pjeva gđa Milka Pollak, rođ. Oblak, uz pratnju orgulja.

Uskrsnuće u crkvi oo. isusovaca. Na Veliki četvrtak u 7 sati ujutro služba Božja i pričest. Na Veliki petak u 6 sati polaganje tijela Isusova u grob. Na Veliku subotu misa u 6 sati, poslije podne u 4 sata Uskrsnuće. Procesija kreće Palmotićevom, Sudničkom ulicom, Zrinjevcom, Hatzovom i Palmotićevom ulicom natrag u crkvu. Na Uskrs u 5.30 blagoslov jela, u 11 sati pjevana misa. Blagoslov poslije podne u 5 sati. Isto na Uskrsni ponedjeljak.

I.M.