Sabrana djela - Liturgija

REDAKCIJSKI UVOD
U TEKSTOVE BL. IVANA MERZA O LITURGIJI

 Liturgija – bogoslužje Katoličke Crkve bila je središte kršćanskog života bl. Ivana Merza odakle je svakodnevno crpio nadahnuća i snagu za svoj duhovni i apostolski život. Najkarakterističnija crta njegove duhovnosti bila je upravo uska povezanost s liturgijom.

To je svoje iskustvo važnosti života po liturgiji želio podijeliti s drugima i njih potaknuti na otkriće ljepote povezanosti s liturgijom. U tu svrhu objavio je brojne članke i studije posvećene liturgiji. Tu je najprije njegova doktorska disertacija, pisana francuskim jezikom, koju je posvetio temi utjecaja liturgije na francuske pisce. Zatim dolaze brojni drugi članci objavljeni na hrvatskom jeziku u raznim vjerskim časopisima. Cjelovitu bibliografija njegovih članaka o liturgijskim temama objavljujemo sada po prvi puta na ovoj njegovoj web stranici.

Osim članaka razasutih po raznim časopisima bl. Ivan Merz je vodio kroz tri godine stalnu rubriku «Liturgijski kutić» u časopisu Posestrimstvo. Svi su ti članci sada sakupljeni i ovdje objavljeni. Čitajući ih uočavamo da se radi u stvari o malom liturgijskom tečaju tijekom kojega je čitatelj bio upoznat s temeljnim pojmovima o liturgiji i njezinoj važnosti za osobni duhovni život.

Čitajući njegove spise o liturgiji ostajemo zadivljeni nad dubinom njegovih misli. Bez posebnog djelovanja Božje milosti u njegovoj duši ne možemo objasniti kako je taj mladi čovjek mogao tako duboko zaroniti u značenje liturgije za Crkvu i za kršćanski život svakog vjernika.

Sažeti prikaz i komentar liturgijske misli bl. Ivana Merza, te njegovih apostolskih ostvarenja na tome području čitatelj može pronaći na ovoj web stranici u V. dijelu opsežnog djela «Bl. Ivan Merz i Crkva» pod naslovom:

V. LITURGIJA – IZVOR DUHOVNOSTI
BL. IVANA MERZA

A. O liturgiji općenito s dogmatskog gledišta

B. Pastoralano-praktični vidici liturgije