Sabrana djela - Lurd

Članak u word dokumentu

NARODNA POLITIKA
Zagreb, subota 20. kolovoza 1921., god. IV., br. 187, str. 2-3

DVA ČUDA U LURDU

Onamo uzlaze plemena, plemena Gospoda,
da ispune zakon Izraelov i da ispovijedaju
ime Gospodnje. (Ps.121.)
Nevjerojatni događaji odigravaju se još uvijek u Lurdu.


Mnogo tisuća poklonika iz svih krajeva svijeta vrve ulivama i mole pred poznatom špiljom krunicu raširenih ruku. Kada se noć spusti s Pirineja, duge procesije sa zapaljenim svijećama u rukama, kreću od špilje Masabielle niz potok Gavu, pjevajući Ave Maria čija se lijepa melodija diže Gospi Lurdskoj. No najdirljiviji je trenutak procesija Presvetoga Otajstva. U pet sati poslije podne mnogo stotina bolesnika - broj ovisi o veličini hodočašća - ležeći na nosilima ili na kolicima, čekaju Presveto Otajstvo na velikome prostoru ispred crkve Svete Krunice. Dok se povorka s Presvetim Otajstvom kreće od špilje, gomila naroda glasno moli krunicu u svim jezicima svijeta. Svećenik zatim s Presvetim Otajstvom ide od bolesnika do bolesnika, dok usred prostora pred crkvom odjekuje glas drugoga svećenika:

Gospode, klanjamo Ti se!
a tisuću glasova odvraća:
Gospode, klanjamo Ti se!
I tako se nastavlja:
Gospode, mi se uzdamo u Te!
Gospode, mi Te ljubimo!
Hosana, hosana, sinu Davidovom!
Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!
Ti si Krist, Sin Boga živoga. Itd.

Slušajući molitve i poklike tih tisuća, bez sumnje svakoga gledaoca prožima neki neobičan osjećaj. Ponavljaju se prizori što su se događali prije 1900 godina kad je naš Spasitelj prolazio jeruzalemskim ulicama, liječeći bolesne.

Stigli smo, na žalost, u Lurd četiri dana nakon što su se zbila dva velika čuda. Donosimo radi toga izvještaj koji je donio "La Croix de Lourdes" od 31. jula. 1921. Službeni stručni tekst objelodanjen je u "Journal de la Grotte de Lourdes" od istoga datuma. Ozdravljenja su uvedena pod oznakom "Dossier No 8 de 1921. i Dossier No 9 de 1921.", a potpisan je dr. A. Marchand.

(Tko želi imati detaljne podatke o ovima ozdravljenima neka pročita izvještaj, koji se nalazi u Redakciji "Nar. Politike" ili neka piše doktoru A. Marchandu u Lurd).

Prvo ozdravljenje

Velike stvari učini nam Gospod:
Razveselimo se. Ps. 125.

Mlle Suzanne Warcoin, 24 god., iz Serocourt-le-Grand (Aisne) obolila je 1916. godine od sušićave upale bedrenoga zgloba na lijevoj strani (coxalgiegauche) pošto je od dijetinjstva bolovala od drugih bolesti. Ova teška bolest još se pogoršala od ukočenosti (ankiloze) na koljenu.

Kako su njezin kraj zaposjeli Nijemaci, prisiliše je oni - kod njena slaba zdravlja - na rad. Godine 1917. spremiše je radi bolesti u Caen. Treba još pripomenuti da je gđica Warcoin bolovala više mjeseci od Potove bolesti (Mal de Pot darsolombaire) radi koje je morala nositi nogu u sadri.

Iza rata smjestiše bolesnicu u bolnicu mjesta Ham (Somme) gdje je ostala do kraja.

Uz ovu bolest, koja je krenula po zlu i od koje je mnogo trpjela, dobije 1917. čir u želucu i tako nije mogla jesti tvrdu hranu. Pila je jedino mlijeko i jela vrlo malu količinu zelja koje bi gotovo uvijek povratila zajedno s mnogo krvi.

Putjući u Lurd, gđica Warcoin silno je trpjela jer nije htjela leći u krevet. Ići je mogla jedino na štakama. U utorak 26. srpnja okupa se u Piscini, ne osjetivši nikakvo olakšanje. U srijedu 27. u tri sata poslije podne, ulazeći u Piscinu osjeti jako pucanje u lijevoj nozi. Ukočena noga najednom se podiže i zglob bedra ostade posve gibak. Bez ikakve poteškoće osloni se na lijevu nogu koja je posve lako podnosila težinu tijela. Osim toga, bolesnica osjeti neku čudnu ugodnost i učini joj se da joj je želudac ozdravio.

Smjesta pođe u liječnički odjel gdje joj liječnici pregledaše svjedodžbu od 24. srpnja, potpisanu od dr. Puchera iz Hama. U njoj su opisani detalji koje smo gore naveli.

Nakon što su liječnici usporedili prijašnje stanje sa tadašnjim, pregledaše potom točno organe koji su bili bolesni.

Ustanovljuje se "da je ozdravljenje trenutačno i posve izvan svake mogućnosti normalne evolucije".

Drugo ozdravljenje

Svjedočanstva su Tvoja, Gospode, veoma tvrda; i domu tvojemu priliči svetost na dugo vrijeme. (Ps. 92.)

Mlle Emilienne Robin, 25 godina, nastanjena u Tervesu blizu Bresuire (Deux-Sevres), ozdravila je posve i trenutačno od upale kosti (osteoarthritis) na desnoj nozi.

Bolest je počela u lipnju 1920. Bolesnica je najprije osjetila bolove u desnome koljenu. Bilo joj je naloženo da se ne miče jer su liječnici držali kako bi se moglo razviti bijelo gnojenje (tumeur blanche). Usprkos tome, bolest se od mjeseca kolovoza 1920. sve više pogoršavala.

Lijevo koljeno posve se ukočilo, no bolesnica nije htjela da joj nogu stave u sadru.

Kada je stigla 25. srpnja u Lurd, bolest joj se tako pogoršala te je kod najmanjega dodira osjećala veliku bol.
Nosili su je na nosilima.

U srijedu 27. srpnja, kad su je po prvi puta uronili u vodu Piscina, od boli zajauka.

Ista večeri, kada je Sveto Otajstvo prolazilo, gđica Robin osjeti se prinukana podignuti se i sjednuvši povikne: "Ja sam ozdravila". Odnešena u "Bureau des Constatations", sama se digne s ležaja i stane posve normalno hodati. Nije šepala, iako je u njenim kretnjama bilo nešto nesigurnosti, što je posve i razumljivo kad se pomisli kako je dugo nepomično ležala.
Ona ne osjeća više ni boli ni neugodnosti.

Kad su je stručnjaci pregledali, ustanovili su da obujam noge ni koljena nije ni povećan ni deformiran. Sve su kretnje posve normalne.

Bolesnica nije ni malo nervozna. Liječničku svjedodžbu od 30. lipnja na kojoj su označene sve njezine bolesti, ispostavio je dr. Hanras iz Bressuire. Prema tome posve je jasno da je upala zgloba iscijeljena na nenaravan ili bolje svrhunaravan način.
*

Lurdski događaji svakoga očevidca sile na razmišljanje. Budući se oni odigravaju posve javno - pred tisućama gledalaca - i budući da svaki liječnik može posve slobodno pregledati i ispitati svako ozdravljenje, velik broj bezvjernika obraća se na katoličku vjeru.

Lurd, koji je prije 66 godina bio zapuštneo selo, sada je lijep grad, među ostalim pun samostana. Sve sjeća na Bernadette Soubirous, djevojčicu kojoj se je Bl. Gospa prikazala 18 puta. Kada, među inim, pohodite samostan "Sirotište naverskih sestara" tamo će vas lijepo dočekati jedna časna sestra, Bernadettina prijateljica i darovat će vas njezinim uspomenama.

Lurdski događaji živa su istina i svatko se o njima može uvjeriti na vlastite oči. Oni su svesilna opomena čovječanstvu da se obrati pravome i silnome Bogu. Ideja vodilja tim potresnim događajima bezvjerskoga dvadesetog stoljeća kao da je izrečena u Zaharijinu pjevu. Lurdska čudesa morala bi "prosvijetliti one koji sjede u tami i smrtnoj sjeni i uputiti naše stope na put mira". (Luka VI. 1. 79.).
Pisano u Lurdu, 4. kolovoza 1921.

Hrvatski poklonici