Sabrana djela: Papa - RIm

Članak u word dokumentu

MLADOST
Zagreb, 1923., god. VII., br. 7, str. 95-96

MIR KRISTOV U KRALJEVSTVU KRISTOVU

Mir Kristov u Kraljevstvu Kristovu, to je, drugovi, lozinka našega vrhovnog pastira sv. Oca Pape Pija XI. Za čim teži vođa sveopće Crkve, za tim istim čezne sveukupna katolička omladina cijeloga svijeta. I netom osnovani Hrvatski katolički omladinski savez stupio je eto, nedavno u kolo onoga orijaškoga katoličkoga pokreta koji u svim zemljama radi zato da ljudski rod obnovi u Kristu, da obnovi onaj pravilni poredak koji je ljudska oholost razmrskala prije nekoliko vijekova. Uspostaviti poremećeni poredak, uvesti našeg Gospodina Isusa Krista u javni i privatni život iz kojega su Ga drugi uklonili, to je, dragi drugovi, prva i glavna zadaća sveukupnoga katoličkog pokreta.

Ne bih trebao govoriti omladincima jer oni to dobro znaju i radi toga su i stupili u omladinske redove, ali je ipak dobro da se od vremena do vremena ponavljaju i dozovu u pamet one ideje vodilje po kojima se je do sada radilo i po kojima ćemo raditi do onoga časa kada ostavimo zemlju i prepustimo borbu i rad budućim katoličkim pokoljenima.

Danas ste po prvi puta na okupu nakon osnutka Omladinskog saveza i vi vidite kako ovo ili ono društvo nije nastalo na posve slučajan način, nije bilo tamburanje ili zabava, poduka ili prikazivanja kojega igrokaza, već je bilo ono poticalo koje vas je okupilo u omladinske redove. Glavno je bilo, i to vi i onako često ističete na vašim sastancima, u prvome redu odgojiti sebe i izgraditi sliku novoga kršćanskog poretka u svojim dušama i da onda, kao pravi apostoli, nastojite u obitelji i radionici, uredu, tvornici, na selu i u gradu, svaki na svome mjestu raditi na velikome djelu obnove vašega naroda u Kristu.

Da, vi ste omladinci, stanice novoga katoličkog društvenog poretka. Vaša omladinska društva su one tvornice pune unutarnjega žara i topline gdje se liju i izgrađuju tvrdi značajevi i svete apostolske duše. Ne bih vam zato znao reći ljepših riječi od onih koje francuski katolički Skauti pripisuju svojemu Spasitelju, kada Ovaj govori omladincima:

"Ja sam vas izabrao, tebe i tvoju braću, da imate bujan i plodonosan život i da nešto bude promjenjeno jer ste vi prošli zemljom; - nešto promijenjeno, nešto poboljšano, jer se jedan omladinac nalazi u školi i u radionici; - nešto promijenjeno, nešto poboljšano, jer se jedan omladinac nalazi u obitelji.
I u župi i u državi, i u Mojoj Crkvi, ako su Moji omladinci ono što moraju biti;A zašto ne bi bili?Mora se nešto promijeniti, nešto poboljšati; više sloge među ljudima, više žara u župi, više blagostanja u domovini i u Mojoj Crkvi, više svetosti".Bude li svaki omladinac za time težio, on će biti uvjerenkako nije nekoristan na ovoj zemlji, već se nalazi u onojorijaškoj vojsci koja diljem širokoga svijeta živi, vojuje i moli pod vodstvom vrhovnoga vojskovođe sv. Oca Pape, a zaostvarenje Mira Kristova u Kraljevstvu Kristovu; za onim, za čimod ratova i revolucija izmoreno čovječanstvo s punim pravom teži.
Ivan Merz.