Dokumenti o prvom Uskrsfestu
1979. godine


Obavijest o načinu sudjelovanja

FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE I POEZIJE

vjeronaučnih zajednica iz Zagreba
Bijela nedjelja, 22. IV. 1979.

 

 

  1. Ovaj mali festival duhovne glazbe i poezije zamišljen je kao zajednička proslava Uskrsa vjeronaučnih zajednica mladih iz Zagreba. Svatko daje ono najljepše što ima da se u zajedničkoj radosti proslavi taj najvažniji katolički blagdan, Kristovu pobjedu i nadu naše besmrtnosti; i zato bi sve izvedbe na tom festivalu trebale imati taj karakter. Molimo zato vjeroučitelje da o tom izvijeste svoje mlade koji kane sudjelovati na festivalu, napose o glavnoj ideji koja želi povezati sve u jednu cjelinu – proslava Kristova Uskrsnuća.
  2. Svaka zajednica koja želi sudjelovati na festivalu mora do konca ožujka najkasnije poslati zaduženima za organizaciju (adresa dolje) slijedeće podatke:
    1. Naziv sastava, te točna imena i prezimena izvođača
    2. Koji su im instrumenti potrebni, kane li donijeti svoje ili će svoje skladbe moći izvesti na zajedničkim instrumentima
    3. Treba dostaviti organizatorima točan naziv i tekst izvedbi s oznakom autora i teksta i autora glazbe. To je potrebno da se slučajno ne bi neke stvari ponavljale. Tekst pjesama je posebno važan radi sastavljanja komentara koji će voditelj festivala čitati. Treba naznačiti koliko minuta traju pojedine izvedbe.
    4. Kako je rečeno u obzir dolaze dvije do tri kompozicije koje će pojedina grupa moći izvesti. Prednost imaju originalne kompozicije. Ovaj festival želi naime ujedno biti i poticaj na kreativnost među mladim umjetnicima na području duhovne glazbe i poezije.
    5. Osim glazbenih točaka u obzir dolazi i duhovna poezija sa temom o Kristovom Uskrsnuću. Autor pjesme mora se sam pobrinuti tko će pjesmu recitirati (bilo sam autor bilo da nađe recitatora).
    6. Generalna proba bit će u subotu 21. travnja u 15 sati na Šalati.

O svim ostalim pojedinostima informacije se dobivaju na adresi:

o. Božidar Nagy, DI
Palmotićeva 33
pp 699
Z A G R E B

Zagreb, 10. siječnja 1979.

 


 

 


 

FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE, POEZIJE I RITMIKE

Zagreb – Šalata, 22. IV. 1979.
Pozdravni nagovor o. Božidara Nagya, D. I.

 

Nalazimo se u uskrsnom vremenu kada slavimo najvažniji kršćanski blagdan – Uskrs. Na događaju Isusova uskrsnuća temelji se naša vjera, diže se cijela zgrada kršćanstva. Isusova pobjeda nad zlom, smrću i grijehom jest izvor trajne radosti i nade za sve one koji ga vjerom prihvaćaju.

Kršćanski blagdani, posebno Uskrsni blagdan jesu dani kad se svi kršćani trebaju naći zajedno da u zahvalnosti proslave ono što nam je Bog u Kristu darovao. Zato su vjeroučitelji grada Zagreba odlučili da ovaj Uskrs s mladima proslave ovim festivalom duhovne glazbe, poezije i ritmike i da tako zajednički podijelimo radost što nas je Kristovo Uskrsnuće učinilo "rodom izabranim, kraljevskim svećenstvom, svetim pukom, narodom stečenim da naviještamo silna djela Onoga koji nas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu" kako kaže sv. Petar u svojoj poslanici čiji smo izvadak čitali u jučerašnjoj večernji časoslova Božjega naroda.

Dakle u centru našeg Festivala jest Isus Uskrsnuli. To smo htjeli izraziti i dekoracijom pozornice. Tu je Uskrsna svijeća, simbol Krista uskrsnulog, tu je Kristov monogram X R, prva dva početna slova Kristova imena na grčkom jeziku, tu su stihovi koje smo uzeli iz uskrsnog himna iz časoslova Božjeg naroda koji izražavaju svu istinu Isusova uskrsnuća: Život nema više kraja s Kristom svima Uskrs svanu. Život je od sada vječan, beskrajan, jer nam ga je takvog otvorilo Isusovo Uskrsnuće, koje je nada i našeg vječnog života.

Zato smo pozvali vjeronaučne zajednice grada Zagreba da svatko dade ono najbolje što ima, kako bismo zajednički proslavili ovaj najradosniji i najutješniji blagdan kršćanstva.

Na Festivalu sudjeluje 14 zajednica od kojih je jedna izvan Zagreba – iz Varaždina, što nam je posebno drago. Ukupno 180 izvođača. Teško nam je bilo odbiti bilo koga. Sve smo prihvatili i nadamo se da će publika strpljivo saslušati sve do kraja ako i bude možda malo duže trajalo.

Program je raznovrstan. Imamo duhovnu glazbu, duhovnu poeziju i ritmiku. U duhovnoj glazbi opet imamo tri vrste: modernu duhovnu glazbu, zatim ćemo imati zastupljeno nešto klasike, a tu su i elementi našega narodnog blaga, folklora i narodnog melosa, jer smatramo da se kroz sve te načine i vrste glazbe može izraziti naš odgovor Božjoj dobroti.

Jer na koncu Bog je Izvor glazbe, kako što je Bog izvor svega što postoji, sve dobrote, ljepote i istine, pa iz glazbe. Osim toga glazba nam najjače dočarava nadnaravne stvarnosti vječnoga života, blaženstva. Jer u nebu se pjeva i zato mi već sada kroz duhovnu glazbu doživljavamo i dočaravamo one stvarnosti koje nas čekaju u nebu.

Ovim festivalom duhovne glazbe prvi je cilj proslaviti Kristovo Uskrsnuće. Ali želimo ujedno stimulirati kreativnost na području duhovne glazbe i poezije. I zato smo posebno inzistirali da danas ovdje bude izvedeno što više originalnih kompozicija koje se još nisu čule i nisu bile izvođene. Zato nam je drago da je baš za ovu zgodu komponirano nekoliko originalnih kompozicija. Oformljen je žiri koji će na koncu prosuditi i proglasiti tri najbolje kompozicije ovog festivala. Bez obzira međutim na odluke žirija svi učesnici ovog festivala dobit će priznanje i diplome za sudjelovanje no o tome će nas pobliže obavijestiti na koncu koordinator kat. centra vlč. Andrija.

Za ljubav istini želio bih spomenuti još jednu milu pojedinost za koju smatram da nije beznačajna. Kako je uopće došlo do ideje da se organizira proslava Uskrsa ovim festivalom što su vjeroučitelji rado prihvatili. Lanjske godine u mjesecu studenom za blagdan Krista Kralja u ovoj dupkom punoj dvorani slavila se 50. obljetnica smrti dra Ivana Merza, velikog apostola hrvatske mladeži. Nakon proslave došla je ideja zašto se ne bi nešto slično organiziralo za mladež za koji veliki blagdan. Pa evo kako vidite ideja je uz dobru volju i suradnju mnogih ostvarena, a zahvaljujući prvom poticaju koji nam je došao od našeg Ivana Merza.

I kako svaki naš susret kršćana treba biti prožet duhom jedinstva u molitvi to su organizatori predložili da svi zajedno na početku izmolimo molitvu našega kršćanskog bratstva "Oče naš", a na koncu ćemo svi zajedno pozdraviti Blaženu Djevicu Mariju.

 


 

Telegram Nadbiskupu Franji Kuhariću
s Festivala duhovne glazbe, poezije i ritmike
22. travnja 1979.
prihvaćen i poslan na prijedlog o. Božidar Nagya

 

Slaveći Kristovu uskrsnu pobjedu Festivalom duhovne glazbe, poezije i ritmike na Šalati za čiju organizaciju smo bili potaknuti primjerom Ivana Merza 180 mladih izvođača i 700 prisutnih gledalaca šalju Vašoj Preuzvišenosti i biskupu Škvorcu izraze iskrene odanosti dijeleći s Vama uskrsnu radost.

Organizatori Festivala


.:[Prikaz]:..:[Odjeci u medijima]:. .:[Galerija slika]:.