Dokumenti o drugom Uskrsfestu
1980. godine


Obavijest i poziv poslani svim zagrebačkim župama
i vjeronaučnim zajednicama početkom 1980. g.

KATEHETSKI CENTAR ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE
41 000 ZAGREB
Kaptol 31

O R G A N I Z I R A

FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE I LIRIKE
" ZAGREB 1980."

kao proslavu Gospodinovog Uskrsnuća

Cilj Festivala je zajednička proslava Gospodinova Uskrsnuća i promicanje duhovnog stvaralaštva mladih članova vjeronaučnih zajednica na području glazbe i poezije.

Zato pozivamo vjeronaučne zajednice mladih, pojedince i grupe da svojim stvaralaštvom obogate ovu manifestaciju na slavu Uskrsloga. Međutim, to ne znači da prilozi moraju biti strogo uskrslog karaktera (sadržajem i porukom), nego da će ta poezija i šansone same po sebi biti izraz uskrsne radosti.

Festival sadrži dva dijela:

U I. dijelu mogu sudjelovati svi, bilo pjesmama ili poezijom. Za ovaj dio festivala pjesme ne moraju, a mogu biti izvorne. Dobre interpretacije kršćanskih duhovnih šansona će se prihvatiti i po mogućnosti uvrstiti u program.

Također sudjeluju izvornim radovima autori duhovne poezije, dakako iz redova mladih kršćana. Recitirati može, ali ne mora autor.

U II. dijelu izvodi se određen broj izvornih šansona kršćanskog, religioznog sadržaja mladih autora. Dolaze u obzir samo izvorne šansone. Radove za tu zgodu ocjenjuje izabran žiri i dodjeljuje najboljima priznanje organizatora i pokrovitelja festivala. Predviđena je i nagrada publike. Mogu se natjecati vjeronaučne zajednice, sastavi i pojedinci.

MOLIMO SVE KOJI ŽELE SUDJELOVATI U OVOM "FESTIVALU" DA SVOJE RADOVE DOSTAVE NAJKASNIJE DO 30. III. 1980. NA ADRESU: Katehetski centar, Kaptol 31, 41 000 Zagreb.

Za šansone je potrebno navesti tekst i note, autora teksta i glazbe, te izvođače.

Za duhovnu liriku također: tekst, autora, recitatora i zajednicu kojoj pripada. Radove će prije festivala pregledati žiri, sastavljen od teologa, pjesnika i glazbenika. Nadamo se da ćemo većinu prispjelih radova uvrstiti u festival.

Festival će se održati u nedjelju 13. IV. 1980. u velikoj dvorani Dječačkog sjemeništa, Voćarska 106 s početkom u 16 sati.

Sve dopunske informacije možete dobiti u Katehetskom centru, Kaptol 31, Zagreb,

Za organizatora:

o. dr. Božidar Nagy

i vlč. Andrija Kišićek,
koordinator srednjoškolskih kateheta

 


 

 


 

Završna riječ o. Božidara Nagya
na kraju Festivala „Zagreb 1980.“

13. travnja 1980. U velikoj dvorani Sjemeništa na Šalati


Prije posljednje točke koja više ne ulazi u natjecanje, a izvest će mladi zajednice MI sa Svetog Duha, i dok žiri bude odlučivao o nagradama moramo reći ono što treba reći na kraju našega Festivala. Pozvali smo bili našega Nadbiskupa, no on se pismeno ispričao jer je morao poći na posvetu ljubljanskog nadbiskupa. U svom pismu uputio nam je ove riječi:

(Pročitano pismo Nadbiskupa Kuharića – vidi u prilogu.)

Želio bih sada u ime organizatora ovog Festivala zahvaliti svim izvođačima koji su se odazvali i potrudili da ovaj Festival bude zaista proslava Kristova Uskrsnuća, što mu je glavni cilj i želimo da i u buduće zadrži ovaj karakter.

Kao pokrovitelje Festivala spominjem uredništva naših časopisa i katoličkih izdavačkih kuća koji će svojim izdanjima nagraditi naše izvođače. To su: Glas Koncila, Hrv. Književno društvo sv. Ćirila i Metoda, List mladih MI, Veritas, Postulatura Ivana Merza, Glasnik Srca Isusova, Obnovljeni život, Kršćanska sadašnjost, Kateheza, Marija. Svim izvođačima od ovih izdavačkih kuća bit će podijeljene nagrade i priznanja.

Poimence bih se zahvalio mladima iz Varaždina koji su o svom trošku došli na Festival i njihovu župniku vlč. Miji Horvatu. Kad znademo u kakvim uvjetima ovi mladi žive i rade kao novoosnovana župa onda je naša zahvalnost još veća: na periferiji Varaždina u maloj crkvi sv. Fabijana kao novoj župi osnovanoj prije nekoliko godina uz prometnu cestu bez dvorane, bez župnog dvora, sve se odvija u crkvici i sakristiji koji po zimi nisu niti dovoljno zagrijani.

Zahvaljujemo upravi Sjemeništa za dvoranu, sjemeništarcima za pomoć u organizaciji, članovima žirija i svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ovaj Festival mogao održati. Želio bih ujedno nadopuniti ono što je bilo rečeno na početku. Ideja za organizaciju ovih Festivala došla je nakon proslave 50. obljetnice smrti apostola hrvatske mladeži našega Ivana Merza, pa sam slobodan ovom zgodom sve vas prisutne pozvati na proslavu njegova dana idućeg mjeseca u subotu 10. svibnja u 7 sati navečer u Baziliku Srca Isusova.

A sada dok žiri bude odlučivao o pobjednicima svetoduška zajednica mladih MI svojom folklornom točkom dočarat će nam tradicionalnu proslavu Uskrsa na Svetom Duhu, pa toj zajednici koja se dosta žrtvovala da u narodnim nošnjama dođe ovamo već unaprijed zahvaljujemo.

 


 

Zagreb, 12. ožujka 1980.

Poštovani
o. Božidar NAGY, D. I.
Palmotićeva 31
Zagreb

Poštovani Oče,

Nije mi moguće odazvati se Vašem pozivu na Festival duhovne glazbe i poezije na Bijelu nedjelju. Te nedjelje sam u Ljubljani gdje je konsekracija novog ljubljanskog nadbiskupa mons. Šuštara.

Mladim priređivačima zahvaljujem za uloženi trud u pripremanju ovog Festivala kao i za izraženu vjeru kojom će izvoditi cijeli program. Neka im Uskrsnuli Gospodin bude uistinu Put, Istina i Život. Sve ih stavljam pod posebnu zaštitu Presvete Bogorodice.

Na Vas, na mlade izvođače i sudionike Festivala te na sve goste zazivam obilje Božjeg blagoslova, uz iskreni pozdrav.

Franjo Kuharić
nadbiskup


.:[Program]:..:[Odjeci u medijima]:. .:[Galerija slika ]:.