USKRSFEST

Festival duhovne glazbe i poezije
NADAHNUĆE BL. IVANA MERZA


Mladi katolici na prvom Uskrsfestu u Zagrebu 1979.

Od 1979. god. održava se u Zagrebu „USKRSFEST“ – festival katoličkih duhovnih šansona koji okuplja brojne hrvatske vjernike katolike, mlade i odrasle glazbenike, kompozitore i izvođače koji na festivalu predstavljaju svoje nove skladbe.

No kako je taj festival započeo, odakle mu nadahnuće, tko je bio prvi organizator o tome ćete detaljnije informacije naći u ovome direktoriju.

USKRSFEST je nadahnuće bl. Ivana Merza kako se to vidi iz svih dokumenata prvog održanog festivala koji su dostupni na ovoj web stranici.

Za blagdan Krista Kralja 1978. god. svečano je proslavljena u Zagrebu 50. obljetnica smrti bl. Ivana Merza. Uz ostale manifestacije održana je svečana akademija u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati gdje je bl. Ivan Merz bio profesor. Na akademiji su nastupili mnogi mladi katolici i svojim su izvedbama oduševili publiku. Vidjevši darovitost i kreativnost mladih izvođača organizator ove akademije - Postulatura za beatifikaciju bl. Ivana Merza - odlučila je pokrenuti godišnju smotru gdje bi mladi katolici mogli nastupati i predstavljati svoje nove skladbe. Odmah je određen i datum: nedjelja nakon Uskrsa, Bijela nedjelja. Željelo se odmah od početka usmjeriti kreativnost mladih na proslavu Kristova Uskrsnuća. To se liturgijsko usmjerenje Uskrsfesta sačuvalo sve do danas.

Detaljnije informacije s fotografijama o održanoj akademiji prigodom proslave 50. obljetnice smrti bl. Ivana Merza 1978., te kako je bio organiziran prvi Uskrsfest 1979., pa onaj sljedeći 1980. o svemu tome pojedinosti s fotografijama možete naći u ovim direktorijima:


.:[1978]:..:[1979]:. .:[1980]:.