Sedamnaestogodišnji mladi katehist, Filipinac

Kada se tako uspješno širi štovanje našega bl. Ivana Merza na Filipinima u posljednje vrijeme, naša je dužnost da doznamo nešto i o filipinskim svecima. Na to nas potiče i činjenica da sve više filipinskih radnika dolaze u Hrvatsku pa je važno znati i za njihove duhovne velikane.

Upravo na današnji  dan 2. travnja cijela Katolička Crkva slavi spomen na mladog filipinskog sedamaesto-godišnjeg mučenika sv. Petra Calungsoda. Tako u Rimskom martirologiju čitamo za 2. travnja ovaj spomen:

„U selu Tomhom, na otoku Guam u Oceaniji, sv. Petar Calungsod, mladi sedamnaestogodišnji filipinski katehist, pratilac španjolskog isusovca Diega Luja od Sv. Viktora. Okrutno su ih ubili iz mržnje na vjeru  tamošnji domorodci pod utjecajem poganskog praznovjerja, a njihova tijela potom su bacili u more. Svetim ga je proglasio Papa Benedikt XVI.  2012. godine kao drugog filipinskog sveca.“

Sv. Petar Calungsod bio je jedan od mladih katehista koji su pratili španjolske isusovačke misionare koji su se, nakon filipinskih otoka  iskrcali također i na otočju Thieves, kasnije nazvane Marijanski otoci, smješteni u zapadnom Tihom oceanu. Od njihova otkrića 1521. bili su pod španjolskom upravom.

Pedro Calungsod Bissaya, podrijetlom iz regije Visayas na Filipinima, rođen je 1654. u Ginatilanu na Filipinima te je kao dječak pohađao isusovačku misiju, a kasnije je postao katehist.

Život na „Marijanskim otaocima bio je težak: pregusta džungla, strme litice, česti i razorni tajfuni pa tako opskrba za misiju nije bila redovita; unatoč tome, ustrajnost misionara bila je nagrađena brojnim obraćenjima.

Međutim, kineski vračar, zavidan na njihovu uspjehu, počeo je širiti klevete među domorocima protiv misionara. Mnogi su mu povjerovali, zanijekavši kršćansku vjeru koju su prije bili primili i počeli su progoniti misionare.

Dana 2. travnja 1672. poglavar misije, isusovac Diego Luis de San Vitores i mladi 17-godišnji kateheta Pedro Calungsod, stigli su u selo Tomhom na otoku Guam. Ondje su ih dočekali urođenici i obojicu se na okrutan način pogubili, a tijela im potom odvezli brodom i bacili u more. Papa Ivan Pavao II. 1985. proglasio ih je blaženima kao prve mučenike i apostole Marijanskih otoka. A 2012. g. Papa Benedikt XVI. proglasio ih je svetima.