Na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina 17. lipnja 2023. u pavlinskom samostanu u Sveticama kraj Karlovca održana je duhovna obnova za članove i simpatizere “Hrvatske za život” i Vitezova Srca Marijina koji se okupljaju svake prve subote na trgovima hrvatskih gradova na molitvu krunice. Duhovnu obnovu za sedamdeset sudionika vodio je p. Marko Glogović, koji je postao prvi hrvatski pavlin nakon obnove ovoga reda u Hrvatskoj gdje taj red inače ima dugu i slavnu povijesnu tradiciju. Na obnovi je sudjelovao i p. Božidar Nagy, postulator bl. Ivana Merza koji je sudionike upoznao detaljnije sa životom i porukama bl. Ivana Merza kao i o proslavama njegovih  sto-godišnjih Jubileja koji se slave ove godine. Posebno je odao priznanje moliteljima krunice na trgovima koji su izabrali bl. Ivana Merza za zaštitnika, a da prije nisu znali da je bl. Ivan Merz šest godina prelazio dva puta dnevno preko Trga bana Jelačića u Zagrebu idući na posao na Kaptol  i moleći putem krunicu! I tako je posvetio ovaj trg svojom molitvom i s punim pravom postao zaštitnik svih molitelja krunice na javnim prostorima.

Naši prijatelji Samoanci Christian i Austin, koji ovih dana borave u Hrvatskoj i otkrili su bl. Ivana Merza te postali njegovih štovatelji,  sudjelovali su toga dana također na ovoj duhovnoj obnovi. I naravno, oduševili su sve sudionike svojim pjevanjem hrvatskih pjesama.

Pavlini kao katolički red osnovan je 1308. g. u Mađarskoj. U Svetice su Pavlini došli još 1627. kad su izgradili sadašnju crkvu i svoj samostan koji je pun povijesnih dokumenata,  reminiscencija i umjetnina. Unutrašnjost samostana i njegove stoljetne zidine s prekrasnom baroknom crkvom zrače velikom duhovnošću i mističnošću pa se čovjek može ondje veoma dobro sabrati, pomoliti i duhovno obnoviti prema geslu  pavlinskog reda: Solus com Deo solo – sam sa samim Bogom.

Za vrijeme duhovne obnove u ovom pavlinskom samostanu u Sveticama sudionici su posjetili na obližnjem groblju također i grob svećenika mučenika  vlč. Janeza Strašeka kojega su komunisti ubili kao župnika u Sveticama 1947. g. On je jedan od 660 ubijenih hrvatskih svećenika i redovnika koje su komunisti ubili za vrijeme 2. svjetskog rata i neposredno nakon rata. Na slici vidimo jednu od komemoracija na grobu p. Strašeka te njegovu sliku.

Pobliže o Pavlinima i samostanu u Sveticama možete vidjeti na ovim poveznicama:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Red_svetog_Pavla_prvog_pustinjaka

https://www.google.com/searchq=Pavlinski+samostan+Svetice&oq=Pavlinski+samostan+Svetice&aqs=chrome..69i57j69i64.179446943j0j15&sourceid=chrome&ie=U