U najvećoj hrvatskoj župi u Karaševu u Rumunjskoj u utorak 10. svibnja 2011. učenici osnovnih škola iz Karaševa, čiji je bl. Ivan Merz zaštitnik, s mještanima i gostima ekumenski su proslavili blagdan blaženog Ivana Merza. Svečanoj, već petoj po redu proslavi bl. Ivana Merza i ove su godine pridonijeli studenti pravoslavne vjeroispovijesti s Odsjeka za kroatistiku u Bukureštu. Blagdansko je slavlje predvodio mjesni župnik Juraj Katić, a koncelebrirali su vlč. Juraj Pataš, kapelan, te župnik József Csaba Pál, dijecezanski kanonik i rimokatolički arhiđakon  Banata.

Vlč. Pal je došao na poziv župe i župljana i održao je dirljivu propovijed pod svečanom sv. misi. Uz prikaz života i djela blaženog Ivana Merza, vlč. Pal je u svojoj propovijedi naglasio važnost uzora, modela i vrsnog vjernika kakav je bio blaženi Ivan. Istaknuo je potrebu rada s djecom i mladima, i to tako da trebaju postojati animatori koji će se ugledati na rad blaženoga Ivana i od njega učiti.  

Kao što je poznato Karaševska je župa najveća hrvatska župa u Rumunjskoj – broji oko 2.500 Hrvata – ,a u njoj uz samu crkvu postoji Centar za djecu i mladež koji nosi ime po blaženom Ivanu Merzu, i koji djeluje već pet godina.Od dolaska postulatora o. Božidara Nagya, koji je 10. svibnja 2009. predvodio misno slavlje u čast bl. Ivana Merza, štovanje se bl. Ivana znatno razvilo tako da se svakog 10. u mjesecu  ujutro služi sv. misa te obavljaju pobožnosti pred njegovom slikom i relikvijama. Franjevci, isusovci te odnedavno biskupijski svećenici brinuli su se za  pastoralne potrebe Hrvata župe Karaševo u Rumunjskoj od kada su se oni ondje naselili. Crkvu Uznesenja BDM u Karaševu izgradio u Karaševu isusovac Mihovil Lovinić 1726. Zovu ga i „apostol Karaševa“. Umro je dvije godine kasnije i sahranjen je u istom mjestu.