Uslišanja i zahvale 2004.

Čudesna pomoć u dobivanju stalnog zaposlenja

Želimo kao obitelj posvjedočiti za milost postignutu zagovorom blaženog Ivana Merza. Naš sin S. još za vrijeme studija na fakultetu u Zagrebu, upoznao se s djelom Ivan Merza. Posebno ga se dojmilo onaj dio koji govori o mladima: važnost povezivanja duhovnog i fizičkog života u cjelinu. Proučavajući nadalje neke njegove, tada još neobjavljene tekstove, a također mu se često utječući, naš sin je u Ivanu Merzu našao ne samo zagovornika nego i prijatelja. Nakon završetka studija, iako s najboljim referencama nije uspio pune četiri godine dobiti stalno zaposlenje u svojoj struci, usprkos mnogih poslanih zamolbi te upornom nastojanju. Sve to vrijeme nije birao već je prihvaćao sve poslove koje bi uspio dobiti, često potplaćene i neadekvatne. Kada se konačno ukazala mogućnost stalnog zaposlenja u struci, čitava obitelj, mi roditelji, naš sin i kćerka počeli smo moliti devetnice b. Ivanu Merzu. Po njegovu se zagovoru, čvrsto u to vjerujemo, dogodilo čudo jer usprkos atraktivnosti radnog mjesta i velikog interesa, upravo je naš sin primljen bez ikakvih dodatnih komplikacija!
Neizmjerno smo zahvalni za izmoljenu milost pa i dalje molimo da blaženi Ivan Merz zagovara našeg sina te ga i ubuduće prati u njegovom profesionalnom i privatnom životu, a njegov rad bude sve na veću slavu Božju i za dobrobit čovjeka.
Zahvalna obitelj iz Zagreba

Riješen obiteljski problem

Ovime se želim javno zahvaliti blaženom Ivanu Merzu «Banjalučaninu» na zagovoru kod dobrog Boga, za jednu obiteljsku brigu koja je otklonjena na tako lijep način. Molila sam devetnicu sva u očaju, tada još sluzi Božjem dr. Ivanu Merzu i B. D. M. za problem koji se dešavao u svezi mog sina jedinca. Bilo mi je strašno gledati ga da pati radi nesretne neuzvraćene ljubavi. Problem je Bogu hvala riješen po zagovoru bl. Ivana. Bili smo na sv. misi na Petrićevcu u Banjoj Luci kad je Sveti Otac proglasio blaženim dr. Ivana. Pošla sam potom na grob blaženog Ivana i dala sam odslužiti svetu misu zahvalnicu u Banjoj Luci.
Zdenka K., Trnovec Bartolovečki

Pomoć u studiju

Sin mi studira. Uvijek kada sam izmolila devetnicu i molila zagovor bl. I. Merza položio bi izvrsno, a inače ne. Zahvaljujem bl. Ivanu.
Zahvalna majka
Pariz, 08.03.2004.

Pomirenje u obitelji nakon pet godina

Nakon što je čula propovijed o bl. Ivanu Merzu u hrvatskoj crkvi u Parizu Anđelina K. iz Pariza još istoga dana poslije podne zavapila je iskreno bl. Ivanu Merzu da pomogne te se zavađene snahe pomire. I još iste večeri nakon više od 5 godina su se pomirile i počele razgovarati.
Zahvaljuje bl. Ivanu na brzoj pomoći. – Anđelina K., Pariz

Pomoć u raznim životnim teškoćama

Za nesebičnu pomoć u raznim životnim teškoćama mojoj obitelji i meni zahvaljujem sv. Anti Padovanskom i bl. Ivanu Merzu.
Anna Sebescen, Švedska

Nestali problemi

Nalazila sam se u jako teškim životnim uvjetima i na preporuku moje tetke iz Zagreba preporučila sam se za pomoć bl. Ivanu Merzu, (ona je nakon devetnice njemu u čast dobila stalan posao). Neki od mojih problema su nestali i riješili se. U zahvalu platila sam misu, ali i nadalje se utječem njemu i u svemu tražim njegov zagovor. Trenutno sam u devetnici za rješenje još nekoliko životnih problema i duboko vjerujem da ću i njih riještiti uz pomoć bl. Ivana Merza. Moram priznati da sam polako počela gubiti vjeru, ali pri samoj pomisli na bl. Ivana Merza i njegov život, ponovno mi se vraća vjera u Svevišnjega. Bog ga blagoslovio!!!
N.N., Okučani

Zagovor bl. Ivana pomaže

Ovim putem željela bih posvjedočiti i zahvaliti našem blaženiku Ivanu Merzu za uslišanja koja sam po njegovom zagovoru dobila od dragog Boga. Hvala Ti bl. Ivan Merz i ostani uvijek sa mnom.
Ljiljana

Blaženi Ivan spasio poduzeće od propasti

Pišem Vam o postignutim milostima po zagovoru časnog sluge Božjeg Blaženog Ivana Merza. Poduzeće u sklopu kojega posluje i moja tvrtka našlo se u velikim teškoćama zbog nesposobnosti uprave da njime rukovodi. Upozoravao sam duže vremena nadzorni odbor na brojne nepravilnosti, ali se nisu obazirali; čak su me proglasili nepoželjnom osobom, te su sazvali skupštinu kako bi me smijenili s mjesta zamjenika predsjednika nadzornog odbora. Ujutro toga dana došao sam u Baziliku Srca Isusova u Zagrebu, kleknuo na grob Blaženog Ivan Merza i jednostavnim riječima rekao: «Blaženi Ivane, osjećam se prevarenim i molim te ne dopusti da se ova skupština održi.» Osjećao sam u sebi veliku nepravdu koju bi osobno nanijeli i meni i poduzeću u kojem kruh zarađuje gotovo 600 ljudi. I što se dogodilo? Skupština se stvarno nije održala zbog iznenadne spriječenosti glavnog inicijatora sazivanja skupštine; sat vremena prije početka, obavijestio je da neće moći doći jer su mu neki njegovi poslovni partneri iz Italije imali udes, tako da im je morao ići prevoditi. Meni je tako bilo omogućeno da svim suvlasnicima dokažem razne malverzacije dotadašnje uprave. Nastavio sam moliti devetnicu Blaženom Ivanu Merzu s nakanom da se u poduzeće uvede red i da budu smijenjeni oni koji su mu škodili. I to se stvarno i dogodilo na sljedećoj održanoj skupštini. Tako je poduzeće spašeno od velike nesreće, a ja sam potpuno rehabilitiran i čak su me izabrali u upravu poduzeća. Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu na zagovoru i pomoći. Ovo je razlog moje vjere, u kojoj svakodnevno molitvom i žrtvom, dolazim do spoznaje da jedino za što se isplati živjeti, jest živjeti za Isusa i zato molim i vapim: – Isuse umnoži moju vjeru, učvrsti moje ufanje i usavrši moju ljubav!
M. L., Zagreb

Zahvaljujem bl. Ivanu za primljenu milost.

N. N.

Ozdravila noga po zagovoru bl. Ivana

Tristo dana svakodnevno trpjela sam bolove u nozi. Išla sam na terapiju, ali nije mi mnogo pomoglo. Već sam se oprostila od toga da ću ikada moći slobodno potrčati. Tada sam se utekla zagovoru blaženoga Ivana Merza. Nakon nekog vremena shvatila sam da više nemam bolove. Mislim da to mogu zahvaliti blaženiku čiju je molbu Bog uslišao. I dalje se molim na blaženikovom grobu te ga molim da svu moju zahvalnost, radost ili molbu prenese Bogu.
Janja Iveković, Zagreb

Bl. Ivan posredovao u pronalaženju posla

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu na uslišanim molitvama za moga sina koji je bio ostao bez posla na nepravedan način. Nakon nekoliko mjeseci mojih ustrajnih molitava, kao i njegove supruge i djece, sin je ponovno dobio posao i to još bolji nego prijašnji. U znak zahvale posjetila sam njegov grob u Zagrebu te ostavila ondje cvijeće i svijeću. Ovime želim posvjedočiti da bl. Ivan Merz stvarno pomaže kad mu se iskreno i ustrajno molimo za pomoć. Hvala mu još jednom od srca od cijele obitelji i molit ćemo se i dalje.
Elizabeta F., Osijek

Ozdravljenje očiju na beatifikaciji bl. Ivana Merza u Banjoj Luci

Bolovala sam na očima dosta dugo, od 1995. Okulist mi je propisao nošenje naočala jer sam imala dosta veliku dioptriju za dalekovidnost. Imala sam dosta problema jer nikako da mi pronađu pravu dioptriju koja mi odgovara i za gledati i za čitati. Svi ti problemi su me činili dosta nervoznom, osobito za vrijeme lošeg vremena. U međuvremenu sam se počela moliti Bogu općenito, a preporučivala sam se u molitvama i Ivanu Merzu.
Prošle godine 22. lipnja išla sam zajedno s drugim hodočasnicima iz Osijeka u Banja Luku na beatifikaciju bl. Ivana Merza. Kad je Papa došao na podij oltara sunce je sijalo i u tim trenucima bljesak sunca mi je udarao u oči pa nisam jasno vidjela. Pomislila sam da okvir privlači sunce i da zbog toga ne vidim. Sve je bilo u magli. Skinula sam naočale misleći da su prljave. U tim trenucima sam pogledala ljude oko sebe i ja sam ih izuzetno bistro vidjela što me je veoma iznenadilo. Stavila sam ponovno naočale misleći da je to samo trenutno. Kad sam ih stavila opet ništa nisam vidjela i sve mi je bilo mutno ponovno. Skinula sam naočale i nisam ništa nikome govorila. Pogledala sam na oltar gdje je Papa bio i u tom sam se trenutku izuzetno iznenadila kad sam ustanovila da na veliku daljinu izuzetno dobro vidim, bolje nego s naočalama. Prije nego što sam o tome progovorila mojim prijateljima oko mene, pomolila sam se Ivanu Merzu, zahvalila se. Kad sam postala sigurna da bez naočala dobro vidim Papu na daljinu, te ljude oko sebe, one bliže i dalje, rekla sam to prijateljima, sigurna u sebe da je to ozdravljenje baš bl. Ivan za mene izmolio. Najbliža prijateljica mi reče: «Ovo je čudo Ivana Merza, zahvali mu!» I potom smo se svi zagrlili i zahvaljivali molitvom i pjesmom bl. Ivanu Merzu za moje ozdravljenje. Svi smo ostali pod dojmom da je bl. Ivan načinio čudo na sam dan svoje beatifikacije i zaključili smo da je izuzetan nebeski prijatelj.
Drago mi je bilo da je puno mladih saznavši za moje ozdravljenje dobilo još veće pouzdanje i želju za još većom vjerom u zagovor bl. Ivana Merza. Primjećujem da je blaženi Ivan omiljeni zagovornik mladih.
Od moga pozdravljenje prošlo je već 11 mjeseci, i više nemam uopće potrebu da stavljam naočale. I vidim dobro na blizinu i na daljinu i čitam bez poteškoća.
Zahvaljujem od srca bl. Ivanu Merzu za moje ozdravljenje, kao i svim prijateljima koji su se molili i nastavljaju moliti za mene.
Moja poruka kao svjedoka svima jest: da u bl. Ivanu gledaju prijatelja i da mu se preporučuju i odnose prema njemu kao prijatelju, ali sa vjerom da će im želju za koju se mole po Gospodinu i ispuniti. I neka ne zaborave svakodnevno reći hvala i za sebe i za druge.
15. V. 2004.
Osijek, Danijela Z., 28. g.

Zagovor bl. Ivana oslobodio od duge bolesti

Prije 25 godina osjetila sam jake bolove u koljenima. Svaki pokušaj da pomaknem noge izazivao je još jače bolove. Liječniku je rekao da se radi o artrozi zglobova. Preporučio mi je uglavnom nove lijekove što je za mene vrlo dosta skupo. Isprobala sam i dosta tzv. narodnih lijekova ali ništa nije davalo značajnije rezultate. Bolovi su se proširili i u ramenima, a ustajanje ili hodanje stepenicama bilo je praćeno užasnim bolovima.
Na blagdan Srca Isusova 27.06.2003. otišla sam u baziliku Srca Isusovog te na grobu blaženog Ivana Merza započela moliti devetnicu za ozdravljenje. Negdje sredinom devetnice navratila sam opet i moleći se, ustanovila da ja bolove više i ne osjećam. Izmolila sam devetnicu do kraja i platila svetu misu. Sva presretna zahvaljujem Ocu Nebeskom što me po zagovoru blaženoga Ivana Merza oslobodio teških bolova. Gotovo svakodnevno zahvaljujem blaženomu Ivanu Merzu kratkom molitvom, a preporučujem mu se i u raznim drugim potrebama, napose za moju djecu i njihove potrebe. Blaženi Ivane Merzu, neka je Tvoje ime hvaljeno i slavljeno u zboru svetih.
5. 4. 2004.
Veronika Šoštenić-Jukić, Zagreb

Medicinski fenomen

Već se jedno vrijeme molim se blaženom Ivanu, a nedavno sam izmolila i devetnicu našem Blaženiku za ozdravljenje moje nećakinje. Liječnici su joj ustanovili pored želuca nešto tvrdo, ona je to čak i napipala, imala je i bolove. Kad je ponovo došla kod liječnika, ništa nisu vidjeli, nema više problema ni bolova. Tada su joj rekli da je medicinski fenomen. VELIKA HVALA BLAŽENOM IVANU. –
10. 5. 2004.
Ivanka, Zagreb

Brzo uslišanje u važnoj stvari

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu na veoma brzo uslišanoj molbi u jednoj važnoj stvari. Inače se ne utječem često svecima za pomoć, molim se izravno Isusu i Mariji. Ovaj puta sam upravo bila potaknuta iznutra da se molim bl. Ivanu i on me je veoma brzo uslišao. Hvala mu.
S. Anamarija, Karmel, Đakovačka Breznica

Zahvala za upis na fakultet

Zahvaljujem blaženom Ivanu Merzu i blaženom Alojziju Stepincu za uspješan upis na fakultet u prvom roku kao i za sve do sada sretno položene ispite bez ijednog ponavljanja.
Marija, studentica medicine 4. god., Osijek

Pomoć u bolestima

Zahvaljujem blaženom Ivanu Merzu za pomoć u bolestima za moja dva sina. Molila sam devetnicu bl. Ivanu i nekoliko puta hodočastila na njegov grob u Baziliku Srca Isusova u Palmotićevu ulicu. Za jednog sina je liječnica rekla da je pravo čudo da je tako brzo ozdravio od bolesti, za koju treba inače četiri godine da se ozdravi. I meni je pomogao u ozdravljenju moje noge kao i kod ozdravljenja drugoga sina. Hvala i slava Bogu koji se proslavio preko blaženog Ivana Merza.
majka Marijana Č., Savska Opatovina

Bl. Ivan pomaže u studiju i na drugim područjima

Sve je počelo dolaskom našeg Svetog Oca u Banja Luku i tek tada sam čuo za blaženog Ivana Merza i odmah sam se prihvatio posla da saznam nešto više o njemu. Tako sam počeo i moliti njegov zagovor da mi pomogne u pripremi i polaganju jednog teškog ispita. Koliko je trajalo učenje toliko sam se i molio. I ispit sam u drugom pokušaju sretno položio da je bilo gotovo nevjerojatno. To se zbilo još lanjske godine u mjesecu srpnju, nakon Ivanove beatifikacije. On mi pomože i na drugim područjima. Nosim njegovu sliku u automobilu i stalno mu se utječem u zagovor. Zahvaljujem mu na svim dosadašnjim primljenim milostima.
Robert, student, Zagreb.

Obraćenje obitelji

Od srca zahvaljujem blaženom Ivanu Merzu za obraćenje moje obitelji. Preporučam se i dalje njegovu zagovoru.
Zahvalna Kata R., Rovinj.

Pomoć u zaposlenju

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu što je čuo moj glas i uslišao moju molitvu i tako pomogao mojoj sestri da se zaposli nakon dugog čekanja na burzi i u teškom podstanarskom životu. Taj naš dragi nasmiješeni Blaženik Ivan Merz daje nam snagu za dalje. Hrvala Ivane, uslišao si moju veliku želju. Naše druženje je tek počelo.
Danica V., Zagreb
P. S. – Za Beatifikaciju bl. Ivana izradila sam sliku, akvarel na svili i poklonila sam je Svetom Ocu koja je s njime otišla u Rim.

Pomoć u gradnji kuće

Blaženi Ivan Merz svojim svetim zagovorom pomogao je mojoj obitelji u gradnji naše kuće. Točno na njegov blagdan 10. svibnja završeni su radovi. On nam je puno pomogoa i to što su radovi završeni baš na taj dan ZNAK mi je da je njegov blagoslov nad nama. Muž, ja i trogodišnja kćerka molili smo devetnicu i pomoć nije izostala. Hvala blaženom Ivanu, našem velikom prijatelju.
Obitelj Oršolić, Tolisa, BiH

Bl. Ivan isprosio obraćenje i posredovao u nalaženju posla

Moj sin nalazio se u veoma lošem društvu (droga, alkohol, nemoral). Sve najgore. Korz deset mjesec molila sam se Ivanu Merzu. Danas moj sin ide redovito u crkvu, pjeva i svira u crkvenom zboru mladih. Nikad neću moći dovoljno zahvaliti Isusu, Gospi i bl. Ivanu Merzu i ostalima koju su izmolili obraćenje moga sina. I ne samo to. Zagovorom bl. Ivana moj je sin uspio dobiti i posao i to u veoma kratkom vremenu. Velika mu hvala.
Marija I., Nuštar

Sretno položeni ispiti

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu što sam po njegovu zagovoru položila dva ispita na fakultetu i to oba po prvi puta. Kada je teško i kada ne razumijem zašto sve mora biti baš tako, pomolim se o dobijem snagu. Uzor mi je bl. Ivan Merz jer hrabrost, ustrajnost i vjera u Krista koju je on imao pokazuje nam svima kako treba živjeti i skladu s Božjom voljom i Njegovim planom za nas. Brojni su razlozi nama skriveni i sve što je potrebno jest vjerovati i moliti. Bog nas nikada ne napušta. Sigurna sam kako mi je devetnica koju sam molila prije ispita pomogla jer se Ivan molio za mene u Raju… Preporučam svima da se mole kako bi im bl. Ivan svojim zagovorom kod Gospodina pomogao.
M. B., Zaprešić

Ozdravljen od ovisnosti

Blaženi Ivane, svjetlo s Neba! Hvala ti za uslišanu molitvu, da mi je sin tvojim zagovorom ozdravio od ovisnosti.
5. lipnja 2004.
Zahvalna majka, Osijek

Uslišane molitve

Blaženi Ivane Merzu! Hvala Ti na uslišanim molitvama. Preporučujemo Ti se i dalje za tvoj zagovor kod Gospodina Boga našega.
lipanj 2004.
Zahvalni M. i T. B., (Uokvirena zahvalnica stavljena na grob bl. Ivana).

Upisana na fakultet

Hvala bl. Ivanu Merzu što mi je svojim zagovorom kod Boga pomogao da se upišem na Fakultet.
Josipa, Split

Unuk se ostavio pušenja

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu što mi je uslišao molbu te se moj unuk ostavio pušenja.
Manda K., Pula

Zadovoljstvo u poslu

Nakon završetka fakulteta s puno truda nadao sam se da ću se dobro zaposliti i ostvariti uspjeh. Ali to nikako da dođe… Uz dosta molitve zaposlim se u nekom sasvim jadnom poduzeću, i razočaram se na sve. Radio sam nekih dva tjedna i svaki dan sam htio dati otkaz jer nisam volio biti tamo. Ali uvijek mi je na pameti, da me Bog sam šalje tamo gdje i trebam biti i da me tamo šalje sa nekim razlogom, da će mi to sve biti od neke koristi iako mi sad to izgleda kao potpuna propast. Čak me je bilo i sram reći gdje radim. Čuo sam od jedne gospođe sa posla kojoj sam se povjerio, za Baziliku Srca Isusova i oce isusovce u Zagrebu. Otišao sam tamo i ondje čuo za blaženog Ivana Merza i dobio sam molitve (devetnicu). Sve sam to izmolio i tražio sam da budem sretan i zadovoljan sa onim što imam. I molitva mi je uslišana. Sretan sam i zadovoljan, nije mi teško, nego sam u tom poslu pronašao sebe. Ničega se ne bojim, sve sam brige ostavio Bogu. Znam da ću tamo ili ostati ili se usavršiti pa otići dalje. Važno je da sam zadovoljan sa onim što imam i za što sam se molio. Zahvaljujem dragom Bogu i blaženom Ivanu Merzu za uslišanu molitvu, ali i za čitav život jer je sa mnom i brine se za mene.
Adrijan, Osijek

Zahvala blaženom Ivanu koji je pomogao u pronalaženju posla nakon obavljene devetnice

Za Ivana Merza čuo sam prvi put godinu dana prije njegova proglašenja blaženim. Od prijatelja na poslu, s kojim iznosim ovo zajedničko svjedočanstvo, dobio sam njegovu knjigu ” Ljubav i čistoća”. Nisam mogao prestati čitati , oduševio me njegov način razmišljanja, njegova čežnja i glad za Bogom. Iz svake rečenice njegovog dnevnika izvirao je živi Bog, Isus Krist. Nakon toga prikupljao sam i čitao brojne druge njegove tekstove. Otkrio sam njegovu internet stranicu. Kad sam vidio sva ta objavljena svjedočanstva o uslišanjima , pomislio sam: Bože moj, ja vjerujem da je sve to istina. Počeo sam se utjecati Merzu, obraćati mu se u molitvi, i razgovarati s njim kao s prijateljem.
Kad smo se prijatelj (s početka teksta) i ja našli u ozbiljnim problemima znao sam kome se obratiti za pomoć. Gotovo u isto vrijeme obojica smo ostali bez posla u firmi u kojoj smo radili. Situacija je bila loša, obojica smo se trudili – svatko na svoj način, kucali na mnoga vrata, međutim prošlo je više od dva mjeseca, a posla ni na vidiku. Tada smo odlučili zajednički napraviti devetnicu Ivanu Merzu. Bilo je to u mjesecu travnju ove, 2004. godine. Dogovorili smo se da ćemo u periodu od 9 dana ići svako jutro na Svetu misu, a poslije moliti posvetnu molitvu. Ništa se nije događalo još 15-tak dana poslije devetnice. A onda iznenada, u razmaku od 20 dana događa se preokret. Obojica se zapošljavamo u dobrim firmama (obje su u stranom vlasništvu i iz iste branše). Nakon toliko neuspjelih pokušaja i razgovora za posao, ovo se desilo s takvom lakoćom kao da je netko rekao : to su radna mjesta za ove dečke, oni će tu raditi. Obojica duboko vjerujemo da se to dogodilo zagovorom Ivana Merza. Zahvaljujemo mu od srca i dalje mu se povjeravamo u našim molitvama.
Marko i Vlado, Zagreb

Zahvala za primljene milosti

Zahvaljujem našem Blaženiku Ivanu Merzu, zaštitniku mladeži za primljene milosti i zagovor za moju djecu, nećake i njihove prijatelje i dalje ih stavljam pod njegov zagovor i molim Božji blagoslov i obraćenje po zagovoru našeg blaženika.
28. VII. 2004.
Zahvalna majka Lorinda Tolić, Zadar

Blaženi Ivan pomogao u svladavanju lijenosti u učenju

Osjećam se obveznom prijaviti da sa sam primila milost po zagovoru bl. Ivana Merza. Jedno moje dijete vrlo sposobno, bilo je jako lijeno i nije htjelo učiti. U tjeskobi za njegovu budućnost molila sam se bl. Ivanu Merzu. Odjednom se situaciju posve promijenila. Dijete se prihvatilo knjige, maturiralo i upisalo fakultet.
Zahvalna majka T. M., Zagreb
Zahvala bl. Ivanu Merzu za pomoć u studiju

Javljam se u vezi uslišanja. Vezano je za pomoć u studiju. Molio sam zagovor bl. I. Merza za polaganje vrlo teških ispita, koji su mi nedostajali za uvjet i za koje sam imao jako malo vremena za učiti. Položio sam ih OBA! Zahvaljujem bl. Ivanu.

Marić, Osijek

Mnogo puta sam osjetila pomoć bl. Ivana Merza; pomogao mi i u nadvladavanju nesanice

Hvaljen Isus i Marija! Ovo Vam piše vjernica iz Donjeg Miholjca, moje ime nije tako važno… Već par godina tj. na početku promicanja poznavanja Sluge Božjega Ivana Merza kada je bio kod nas u crkvi svećenik iz Zagreba koji je govorio o Ivanu, čudan sam osjećala osjećaj. Ja sam od tada odredila ne devetnicu, nego da ću se svaki dan pomoliti za njegovo proglašenje blaženim. Dobili smo njegovu sličicu na kojoj je molitva i koja je do danas u mome novčaniku. Od toga dana svaki dan, izmolim desetinu krunice i molim onu molitvu: «Svemogući vječni Bože u Ivanu Merzu dao si nam divan primjer….» To je bilo prvenstveno za njega i da me njegova ruka prati i da snage u problemima.
Došlo je i vrijeme njegova proglašenja blaženim, ali ja se i dalje molim za njega. Osjetila sam mnogo puta pomoć njegovog zagovora. Mnogi početni problemi su se tako dobro završili da nisam toga ni svjesna. Prije 6. mjeseci počela sam ga u molitvi moliti samo za malo sna jer mi je nesanica počela biti problem. Od tada mogu reći da nema večeri, a da u polovici njegov molitve nisam zaspala, iako ja svoju zadaću ispunim preko dana, ali navečer kada još jednom sve izmolim uvijek zaspim; istina nije to san do jutra, ali je mnogo, mnogo bolje. Osjećam da mi njegova pomoć prati obitelj. Pozdrav uz Božji blagoslov onome tko ovo pročita!
N.N., Donji Miholjac

Dobiveno zaposlenje

Osjećam se dužnom i radost mi je zahvaliti bl. Ivanu Merzu koga sam žarko molila kroz devet dana a i dulje da bih mogla dobiti posao. Samnom je devetnicu za moj posao molila i moja sestrična. Bila sam nezaposlena godinu dana. Posao sam dobila i zahvaljujem za zagovor bl. Ivanu u toj potrebi.
22. 9. 2004.
Jasmina Zoric, Umag

Uslišanje kroz devetnicu

Zahvaljujem Blaženom Ivanu Merzu na uslišanoj molitvi koju sam molio tijekom devetnice prikazane Blaženom Ivanu Merzu.
29. 9. 2004.
Zahvalni Vlado Matić s obitelji, Zagreb

Zahvala za pomoć u studiju

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu za pomoć u završetku studija nakon što sam mu se svakodnevno utjecala molitvom.
1. 10. 2004.
dr. Margareta U., Osijek

Blaženi Ivan Merz posredovao u dobivanju raznih milosti

Htjela bih ovom prigodom zahvaliti bl. Ivanu Merzu za sve milosti koje sam dobila njegovim zagovorom i posredovanjem. Za uspješno liječenje mojih zuba i sinusa; za financijsku pomoć i što mi je omogućio hodočašće u marijansko svetište Kraljice mira; te ostale milosti koje sam zadobila i za druge osobe. Od srca mu hvala i slava. Unaprijed se zahvaljujem i za ostale milosti koje ću dobiti i ubuduće po njegovom zagovoru. Hvala Gospodinu što ga je učinio blaženim
listopad 2004.
Zahvalna vjernica N. N., Karlovac

Nutarnje obraćenje postignuto snagom molitve

Tijekom života ima puno uspona i padova raznih smicalica, a još kada se nadvinu oblaci moralne tame nastaje pustoš života!!! U takvoj atmosferi nadvili su se crni oblaci i nada mnom. U beznađu moralne i materijalne krize upirem pogled prema Kristu i bl. I. Merzu. Zgrčena u očajanju zdušno se molim – dani prolaze i gle čuda ?! – nastaje veliki obrat! Do jučer moj vinovnik, moralne i materijalne tragedije, intelektualac, izlazi nasmiješen iz crkve i veli: »Sestro u Boga, Hvaljen Isus!« Okupana u suzama radosnicama zahvaljujem na molbama a on produžuje novim emocijama o Bogu i sa Bogom. Napominjem, naše su molitve najveće oružje ovoga svijeta.
4. 10. 2004.
B. V. Osijek

Po zagovoru bl. Ivana sin prestao pušiti

Voljom Božjom uz pomoć bl. I. Merza te uz nabrojene molitve uslišana je želja majke. Naime sin je prestao pušiti. Preporučam vjernicima da se u ovakvim i sličnim situacijama i životnim tegobama obrate bl. Ivanu Merzu. Sa zahvalnošću na uslišanim molitvama zahvalna majka.
5. 10. 2004.
J. B., Osijek

Poboljšanje u bolesti

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu jer sam nakon molitve za njegov zagovor osjetila značajno poboljšanje u bolesti.
15. 10. 2004.
Vlasta Novak, Varaždin

Dijete ozdravilo od teškog bronhitisa

Prije godinu i po moj je sinčić boravio u bolnici devet dana s dijagnozom bronchitis obstructiva. Simptomi su mu bili težak kašalj i gušenje. Ustanovljena mu je alergija, a mene su poslali na sastanak roditelja djece astmatičara. Ne želeći se pomiriti sa situacijom, utekla sam se Ivanu Merzu u molitvi devetnice za ozdravljenje moga djeteta. Već nakon nekoliko dana molitve bl. Ivanu osjetila sam veliki mir i sigurnost da ću biti uslišana. Uz molitvu, obećala sam uslišanje javiti na Postulaturu. Simptomi su trajali još oko 1 mjesec, a ja sam nakon toga zanemarila obećanje. Ispostavilo se da je moje dijete zdravo, bez simptoma već godinu i po dana. Nedavno je imao samo običnu upalu grla što je mene podsjetilo na dano obećanje. Imati mir u kući, mirne noći, kada znate da vaše dijete bezbrižno spava i diše, možda vjerojatno i nije čudo po svojoj definiciji. Ali je sigurno milost, ljubav i dobivena dobrota, ostvarena, uslišana.
20. 10. 2004.
Zahvalna majka Sandra, Osijek

Zahvala za produžetak radnog ugovora

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu što mi je na čudesan način u zadnjem trenutku prije isteka roka pomogao da administrativno riješim problem produženja radnog ugovora.
25. 10. 2004.
I. J. Pariz, Francuska

Zaposlenje nakon devetnice

Molila sam bl. Ivanu Merzu devetnicu za svoja dva sina za njihovo zaposlenje. Ubrzo nakon devetnice obojica su se zaposlila. Zahvaljujem bl. Ivanu za nebesku pomoć.
30. 10. 2004.
Dorinka Vranješ, Tihaljina, BiH

Sretno položeni uvjetni ispiti za nastavak studija

U đakovačkoj katedrali u rujnu 2004. na večernjoj svetoj misi predstavljen nam je blaženi Ivan Merz. Tada sam bila opterećena velikom brigom da li će moja djeca, kći studentica 2. god. i sin student 3. god. ispuniti svoje studentske obveze te upisati sljedeće godine studija tj. treću i četvrtu godinu. Nakon svega što sam te večeri čula prepoznala sam blaženika kojega mogu zamoliti za zagovor. To sam i učinila. Molila sam devetnicu. Danas kada je moja molba uslišana zahvalna sam majka koja se svim srcem želi zahvaliti blaženom Ivanu Merzu.
3. 11. 2004.
Zahvalna majka, Đakovo

Bl. Ivan Merz čudesno brzo pomaže kad se iskreno i ustrajno molimo – Zahvala za dobiveni posao

Želim svjedočiti o dobivenim milostima po zagovoru bl. Ivana Merza za stalni posao. Moja prijateljica je dobila za vrijeme hodočašća u Međugorju brošuru o bl. Ivanu Merzu. Nakon povratka u Zagreb me upoznala s životom blaženika, web stranicom, uslišanjima i devetnicom milosti. Znala je da dugo bezuspješno tražim posao pa mi je darovala tekst trodnevnice, devetnice, misli bl. Ivana Merza i savjetovala mi da se posvetim tom nebeskom zaštitniku. Tako sam prihvatila moliti bl. Ivana Merza za zagovor milosti kod Boga za moje zaposlenje. Također, sredinom devetnice posjetila sam grob blaženika u bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Tjedan dana nakon sto sam završila trodnevnicu i devetnicu dobila sam poziv na razgovor za posao u državnoj upravi. Nakon dva razgovora o radnom mjestu čudesnom milošću sam dobila stalni posao u struci bez ikakvih dodatnih poteškoća i komplikacija. Vjerujem da sam po zagovoru bl. Ivana Merza i s. Marice Stanković (za čiju se beatifikaciju svakodnevno molim) dobila tu veliku milost. Neizmjerno sam zahvalna na uslišanim molitvama. Bl. Ivan Merz odsada će biti moj zaštitnik i prijatelj, te ću širiti štovanje toga zaista moćnog zagovornika. Nakon svega, posjetila sam web stranicu bl. Ivana Merza i pročitala članak o tome kako je moj župnik (mons. Željko Jurak, župa sv. Pavla u Retkovcu, Zagreb) također veliki promicatelj štovanja bl. Ivana Merza, te smo nedavno u našoj crkvi dobili veliku sliku blaženika. Sretna sam što sam upoznala Merzov veliki, sveti i čisti život čitajući knjige i njegove misli, a osobito mi je drago sto sam s Vama mogla podijeliti ovo iskustvo. Bl. Ivan Merz čudesno brzo pomaže kad se iskreno i ustrajno molimo. Neka Gospodin blagoslovi našu katoličku mladež i neka joj umnoži vjeru, učvrsti ufanje i daruje djelotvornu ljubav, ustrajnost u molitvi, te da ih bl. Ivan Merz prati u njihovom profesionalnom i privatnom životu. Neka rade na veću slavu Božju i za dobrobit svakog čovjeka.
3. 11. 2004.
Nada T., 26. godina, Zagreb

Dobiveno zaposlenje i poklon bl. Ivana Merza za vjenčanje

Bio sam dugo bez posla. Sa svojom suprugom moli sam za zaposlenje. Već se bila ukazala jedna mogućnost stalnog zaposlenja, ali je brzo nestala. Nakon razočaranja s ovim pokušajem supruga mi je sugerirala da se molim Ivanu Merzu za zaposlenje koji tada još nije bio proglašen blaženim. Molio sam se i veoma brzo sam dobio stalan posao u kojem sam sada već četiri godine. Od tada se trajno preporučam Ivanu Merzu u svojim molitvama da mi pomaže u životu. Tako sam se molio i za kćerku da se i ona uspije zaposliti. I dva dana prije svoga vjenčanja kćerka je dobila posao što joj je bio veliki dar od bl. Ivana Merza za njezino vjenčanje. Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu na uslišanim molitvama i preporučam se i dalje.
20. 11. 2004.
Gerard J., Francuz, St. Ouen, Francuska

Zahvala za položene ispite na fakultetu

U rujnu 2003. naša studentica je polagala teške ispite koji su joj uvjetovali upis na drugu godinu Arhitektonskog Fakulteta u Zagrebu. Zavjetovali smo se blaženom Ivanu Merzu moleći mu devetnicu, a naša studentica je uz molitvu svaki dan išla na svetu Misu u Baziliku Srca Isusova u Zagrebu, te se molila na grobu bl. Ivana Merza. Još nismo ni završili devetnicu, a ona je položila sve te teške ispite. I dalje se utječemo zagovoru bl. Ivana Merza koji nam je postao veliki prijatelj i kad god smo u mogućnosti posjetimo njegov grob.
21. 11. 2004.
Obitelj iz Dubrovnika

Sretan upis nove godine studija

Zahvaljem se Blaženom Ivanu Merzu, zaštitniku mladih, za primljenu milost za upis III. studijske godine svoga sina i za blagoslov moje djece, te ih i dalje stavljam pod njegov zagovor.
25. 11. 2004.
Lorinda T., Zadar

Hvala Ivane Merče.

(Uokvirena i ukrašena zahvalnica stavljena na grob bl. Ivana)
26. 11. 2004.
D. Vukelić, Zagreb

Pomoć u poslu

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu za pomoć. Od mjeseca rujna pa sve do kraja studenog ove godine ja i moja obitelj primilo smo dosta milosti. Jedna je da mi je suprug zadržao posao, a ja sam malo napredovala u poslu.
28. 11. 2004.
A. S.

Hvala za pomoć

Hvala Ti Bl. Ivane za tvoju pomoć i zagovor i dalje se preporučam da steknem Božji mir i blagoslov.
30. 11. 2004.
C.P.M. (Uokvirena zahvalnica stavljena na grob bl. Ivana). Zagreb

Brzo uslišanje

Hvala Blaženom Ivanu koji mi je uslišao dio moje molitve već drugog dana Devetnice koju sam počela moliti njemu u čast.
30. 11. 2004.
K. Kuprešak

Upis na fakultet

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu za pomoć prigodom upisa moje unuke na fakultet.
Ilija B., Zagreb

Zaposlenje nakon devetnice

Molila sam bl. Ivanu Merzu devetnicu za svoja dva sina za njihovo zaposlenje. Ubrzo nakon devetnice obojica su se zaposlila. Zahvaljujem bl. Ivanu za nebesku pomoć.
Dorinka Vranješ, Tihaljina, BiH

Poboljšanje u bolesti

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu jer sam nakon molitve za njegov zagovor osjetila značajno poboljšanje u bolesti.
Vlasta Novak, Varaždin

Zahvala za produžetak radnog ugovora

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu što mi je na čudesan način u zadnjem trenutku prije isteka roka pomogao da administrativno riješim problem produženja radnog ugovora.
I. J. Pariz, Francuska

Zahvala za položene ispite na fakultetu

U rujnu 2003. naša studentica je polagala teške ispite koji su joj uvjetovali upis na drugu godinu Arhitektonskog Fakulteta u Zagrebu. Zavjetovali smo se blaženom Ivanu Merzu moleći mu devetnicu, a naša studentica je uz molitvu svaki dan išla na svetu Misu u Baziliku Srca Isusova u Zagrebu, te se molila na grobu bl. Ivana Merza. Još nismo ni završili devetnicu, a ona je položila sve te teške ispite. I dalje se utječemo zagovoru bl. Ivana Merza koji nam je postao veliki prijatelj i kad god smo u mogućnosti posjetimo njegov grob.
Obitelj iz Dubrovnika

Dobiven posao i prije završene devetnice

Iz zahvalnosti dragome Bogu i blaženom Ivanu Merzu za zagovor, javljam vam slijedeće svjedočanstvo. Prijateljica Katarina V. iz Gunjavaca, župa Zapolje, izjadala mi se kako joj sin nikako ne može dobiti posao. Zamolila me je da se pomolim na tu nakanu. Odmah sam odlučila moliti devetnicu bl. Ivanu, a i njoj sam to preporučila. Još devetnicu nismo do kraja niti izmolile, a sin joj je dobio posao. Sve na slavu Božju, čast i hvalu. Zahvalna i dalje molim na druge nakane.
1. 12. 2004.
s. Lovorka Klarić, Adžamovci

Blaženi Ivan pomogao dostojno proslaviti Uskrs

Obratila sam se molitvom blaženom Ivanu Merzu za milost da mi pomogne da izađem iz financijske krize u kojoj je moja obitelj već dugo, a pritom se približavao i Uskrs. Bilo mi je teško gledati svoju djecu koja se raduju Uskršnjim praznicima koji će biti jako jadni. No, ja kažem dogodilo se čudo. Pet dana prije Uskrsa dobila sam 100 EURA, sa kojima sam dočekala Uskrs sa svojom djecom onako kako to dolikuje. Mojoj radosti nema kraja što sam baš taj Uskrs dočekala kao bogata. Hvala blaženom Ivanu Merzu!
8. 12. 2004.
Ankica T. Fojnica

Dijete čudesno ozdravilo po zagovoru bl. Ivana Merza

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu za čudesno ozdravljenje moga sedmog djeteta, sina Ivana koji je rođen 10. ožujka 2003. Sve se odvijalo u godini beatifikacije bl. Ivana Merza tj. 2003. godine. Nakon dva i po mjeseca nakon rođenja liječnici su dijagnosticirali tešku bolest moga djeteta (refluks mokraćnih kanala). Dan nakon beatifikacije počela sam moliti devetnicu bl. Ivanu. Za vrijeme dok mi je dijete boravilo u bolnici u Zagrebu tijekom lipnja i srpnja svakoga dana sam išla u Baziliku Srca Isusova na grob bl. Ivana Merza i ondje sam se s pouzdanjem molila za njegovo ozdravljenje. Liječnici mu tada nisu mogli poboljšati stanje nego su odredili operaciju koja je trebala biti 25. kolovoza 2003. Ja sam se nastavila moliti bl. Ivanu. U određeni dan tj. 25. VIII. došla sam u bolnicu gdje mi je dijete trebalo biti operirano. Liječnik je za svaki slučaj dijete prije operacije još jednom pregledao i ostao iznenađen te je rekao: «Pa tu se nema što operirati, dijete je potpuno zdravo!» Bila sam presretna na ovu vijest i shvatila sam da je to bl. Ivan Merz učinio čudo. Od tada sve do danas, prošlo je evo skoro godinu i po dana dijete mi je potpuno zdravo i nema više nikakvih zdravstvenih problema. Iskreno zahvaljujem blaženom Ivanu Merzu za ovo veliko čudesno uslišanje.
11. 12. 2004.
Jela Mandić, vjeroučiteljica, Petrinja

Sretno položeni ispiti i započeta praksa u dobroj firmi

Velika hvala blaženom Ivanu Merzu na uslišanim molitvama za našu kćerku koja je uspješno položila ispite, te pronašla dobru firmu za praksu koju mora obaviti za nastavak svoga studija. Preporučujemo se i dalje njegovoj pomoći i zagovoru.
15. 12. 2004.
Obitelj Rade Raič, Soisy sous Montmorency, Francuska

Sretno položeni ispiti i započeta praksa u dobroj firmi

Velika hvala blaženom Ivanu Merzu na uslišanim molitvama za našu kćerku koja je uspješno položila ispite, te pronašla dobru firmu za praksu koju mora obaviti za nastavak svoga studija. Preporučujemo se i dalje njegovoj pomoći i zagovoru. – Obitelj Rade Raič, Soisy sous Montmorency.
15. 12. 2004.
Francuska

Zahvala za primljene milosti

Zahvaljujem našem Blaženiku Ivanu Merzu, zaštitniku mladeži za primljene milosti i zagovor za moju djecu, nećake i njihove prijatelje i dalje ih stavljam pod njegov zagovor i molim Božji blagoslov i obraćenje po zagovoru našeg blaženika.
Zahvalna majka Lorinda Tolić, Zadar

Dobiveno zaposlenje

Osjećam se dužnom i radost mi je zahvaliti bl. Ivanu Merzu koga sam žarko molila kroz devet dana a i dulje da bih mogla dobiti posao. Sa mnom je devetnicu za moj posao molila i moja sestrična. Bila sam nezaposlena godinu dana. Posao sam dobila i zahvaljujem za zagovor bl. Ivanu u toj potrebi.
Jasmina Zoric, Umag

Blaženik pomogao u financijskoj krizi

Ovo Vam pismo piše jedna 12-godišnjakinja. Meni je Ivan Merz zajedno s Bogom uslišio molitvu. Moja obitelj nema baš previše novca i nismo znali kako ćemo uopće dočekati Božić. Ja sam molila Boga i Ivana Merza da izvuku moju obitelj iz krize. Dan poslije moje molitve mom tati je ponuđen posao vrijedan 1000 kn. Mislim da je ovo dovoljan razlog da se Ivana Merza proglasi svetim.
22. 12. 2004.
Magdalena Ećimović, Zagreb

Upis na fakultet

Zahvaljujem bl. Ivanu Merzu za pomoć prigodom upisa moje unuke na fakultet.
27. 12. 2004.
Ilija B., Zagreb

ZAHVALNICE UPISANE U KNJIGU USLIŠANJA U KAPELI BL. IVANA MERZA U KATEDRALI U BANJOJ LUCI

2004.
Moj Ivane! Zahvaljujući Tebi kroz 25 godina dobivao sam različite darove od Boga u svom poslanju među hrvatskim katolicima i drugim ljudima koje sam susretao. Upravo danas tvojim zagovorom dobio sam dugo čekano dopuštenje da mogu danas započeti s radom dječjeg vrtića u Bugojnu koji se zove “Igraonica FRAMA bl. Ivana Merza”. Hvala ti i prati me na mom putu!
10. 5. 2004.
Fra Božo Blažević, župnik Bugojna
Sveti Ivane! Zahvaljujem Ti se za uslišanu molitvu za mog sina Krešu. Molim te čuvaj moje unuke Kristijana, Sebastijana i Florijana. Udjeli im duševno i tjelesno zdravlje. Mojem sinu Deanu izmoli mir i pokoj vječni.
10. 5. 2004.
Đurđa Taldej
Dragi blaženi Ivane, hvala Ti za tvoje molitve i tvoj blagoslov s neba, što sam položila maturu.
1. 6. 2004.
Uvijek tvoja mlada ministrantica Ivana Zdjelar
Blaženi Ivane Merz, hvala ti što si uslišao moje molitve i po tvom zagovoru izmolio za moga sina prognanika koji je nakon mojih molitvi dobio odobrenje za useljenje u USA među milijun kandidata iz cijelog svijeta koji žele krenuti u novi život. Hvala našem dragom Isusu Kristu i svima koji su pomogli mojoj porodici nakon skoro desetogodišnjeg lutanja od B. Luke preko Italije, USA, Italije i vjerojatno opet USA. Sia lodatu Gesu Christo.
2. 6. 2004.
N. N.
Ivane, hvala ti za posao koji sam dobila po tvome zagovoru. Utječem se i dalje. Budi moj zagovornik. Hvala još jednom.
22. 6. 2004.
Ivana K.
Blaženi Ivane Merzu, hvala Ti što si održao moju obitelj na okupu kada joj je bilo najteže. Molim te, čuvaj sve članove moje obitelji i sve ljude dobre volje. Usliši im molitve i čuvaj ih od zla. Hvala!
24. 6. 2004.
Marković
Blaženi, hvala ti za sva tvoja dobročinstva koja činiš za obitelj Zeba. Molim te usliši naše molitve.
24. 6. 2004.
Janja Zeba
Ivane, hvala na uslišanoj molitvi i dalje se preporučam.
13. 7. 2004.
s. Matilda Čonević
Hvala Ti Bože za sve milosti primljene po zagovoru blaženog Ivana Merza, Slava Ti i hvala Isuse.
29. 8. 2004.
Slava Š.
Hvala ti bl. Ivane Merzu za mnoge milosti koje si učinio meni i mojoj obitelji Baloban.
7. 10. 2004.
Janja
Hvala ti bl. Ivane Merz!
27. 12. 2004.
Alen Medardo.

Originali ovih dopisa o uslišanjima nalaze u Arhivu Postulature bl. Ivana Merza
Priredio za javnost
o. Božidar Nagy, postulator