Prva godina novoga, trećeg  tisućljeća, 2001. g. za Slugu Božjega Ivana Merza znači novi korak u njegovu približavanju oltaru. S prvog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u novom tisućljeću   od 24. do 26. travnja 2001. hrvatski su biskupi uputili Svetom Ocu molbu za što skorije proglašenje blaženim Sluge Božjega Ivana Merza, o čemu izvještavamo  u Vijestima iz Postulature.

Na kraju ove godine navršilo se 20 godina od smrti Kardinala Franje Šepera koji je pokrenuo proces za beatifikaciju Ivana Merza. Stoga ovaj broj započinjemo opširnim prikazom veza Kardinala Šepera s Ivanom Merzom.

Proslava Merzova dana  10. svibnja redovito se održala u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu. Sv. Misu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Josip Mrzljak, čiju propovijed u cijelosti donosimo.

Djelatnost sljedbenika duhovnosti Ivana Merza – Mladeži euharistijskog pokreta – opširno je prikazana u srednjem dijelu lista s posebnim izvještajem o Jubilarnom križu koji je dočekao u Rimu novo tisućljeće i koji je Papa dotaknuo i blagoslovio.

I u ovom broju brojne zahvalnice svjedoče o snazi zagovora Ivana Merza pred Božjim prijestoljem koji posreduje milosti i uslišanja onima koji mu se mole i preporučuju u svojim potrebama.

Za što bolje upoznavanje Ivana Merza i njegove bogate duhovne baštine Postulatura je ove godine objavila novu knjižicu «Misli Ivana Merza». Misli su probrane iz brojnih njegovih spisa i svrstane po tematici.  Mogu biti prave upute za život, kako se izrazio jedan student koji ih je pročitao i ostao posebno impresioniran dubinom Merzovih misli.

Pri kraju donosimo nekoliko nekrologa prijatelja i štovatelja Ivana Merza: vlč. Vida Cipriša, g. Mladena Radana i prof. Đurđice Vitković. Svatko je od njih na svoj način bio povezan s Ivanom Merzom.

Opširna bibliografija članaka i napisa o Ivanu Merzu svjedoči da se zanimanje za njega sve više povećava kako se približuje njegova beatifikacija.