Molitvena zajednica “Nanovo rođeni” iz Botinca u Novom Zagrebu, koja slijedi svetački primjer bl. I. Merza, upriličila je, 5. kolovoza, put križa na brdo Gradac, u ramskom kraju, te je na arheološkom nalazištu ranokršćanske crkve prvi put nakon 1500 godina vlč. Davor Klečina služio svetu misu.

“Ovdje se uvijek umiralo da bi se živjelo. Upamtimo! To nije ljudska logika, filozofija ili ljudska maksima. To je Kristova filozofija, to su Kristove riječi. Ako pšenično zrno pavši u zemlju ne umre, neće dati ploda, neće dati život. Zato bih, draga moja braćo, htio da se podsvijestimo, svetosti trenutka u kojem se nalazimo i ovih dana koji su za nas posebno sveti, posebno blagoslovljeni. Vjerujem da nitko od nas nije ovdje došao uzalud i slučajno. Pa ako možda i nisi planirao, Gospodin te doveo ovdje, jer ti želi nešto reći”, kazao je tijekom propovijedi župnik u Drvaru vlč. Davor.

Nanovo rođeni je katoličko-karizmatska molitvena zajednica koja djeluje na području župe Botinec u Novom Zagrebu. Okuplja oko 230 aktivnih članova, a Ramu je posjetila muška formacija od 60 mladića. Pohodili su i župu Uzdol, kao i Memorijalni centar, a mladi su imali prigodu čuti žive svjedoke ratnih događanja.

„Naš pastoral se u početku jako bazirao i vezao za župu, a onda kako je narastao preko YouTube kanala i preko naših aktivnosti, mnogi su se oduševili našim radom. Ono što je specifično je da kao viziju molitvene zajednice imamo novu evangelizaciju, posebno mladih ljudi. Tih 230 članova zapravo su mladi ljudi“, pojašnjava Mišo Lukenda, voditelj molitvene zajednice.

Važno je naglasiti da je zajednica za uzor uzela blaženika mladeži Ivana Merza, rodom iz Banja Luke. Ono što zajednica radi i kako se formira, jest upravo prema Merzu. Osim evangelizacije, bavi se i intenzivnom formacijom, formativnim sadržajem, a to čini na četiri razine prema duhovnom programu bl. Ivana Merza: fizičkoj razini, koja uključuje teologiju tijela, odnos sprema tijelu i spolnosti, zatim duhovnoj koja se bavi vraćanjem sakramentima i svetinjama koje treba čuvati, posebno u današnje vrijeme kada su iste napadnute zapadnom kulturom. Jedna razina je i intelektualna formacija te na kraju i socijalna formacija.

„Isto tako se uključuje jakost i izvrsnost u svojim poljima staleških dužnosti i taj princip koji je Merz imao, kako bismo mogli biti aktivni u toj četvrtoj socijalnoj razini, koja će na kraju označiti mlade vjernike, odnosno vjernike koji će biti spremni uključit se u društvo“, kaže Mišo te dodaje kako je molitvenoj zajednici čast biti u ovim mučeničkim krajevima gdje su njihovi preci kršćanstvo branili svojim životima.

Put križa prikazan za opstanak katolika u BiH

„Kako velika većina naše zajednice vuče korijene iz Bosne i Hercegovine, odlučili smo dolaziti ovdje na hodočašća i molitve, kako bi članovi upoznali svoje korijene. Ali isto tako da se prema dokumentu koji je izdala Kongregacija za nauk vjere, Sjećanje i pomirenje, na mjestima stradanja vrše takozvana pokojnička bogoslužja kako bi se izmolila zadovoljština za sve grijehe, kako bismo molili za oprost i pomirenje te kako bi prema tome mogao doći blagoslov“, ustvrdio je Matija Ricov, nacionalni koordinator za mlade katoličko-karizmatske obnove u Duhu svetom u Hrvatskoj.

Upravo iz ovih razloga je odabran i Uzdol, a molitvena zajednica je na YouTube kanalu objavila dokumentarni film gdje su prošli kronologiju događaja u Uzdolu kroz razgovor s deset svjedoka pokolja. Film je uspio oduševiti dečke iz molitvene zajednice koji su došli u Ramu.

“Upoznati smo sa žrtvama Uzdola i smatramo ovo mjesto zaista posebnim. Kako je tema upoznavanje s vlastitim korijenima i povijesti, kako bismo izrazili jednu vrstu zahvalnosti, jer nismo slučajno katolici, netko je godinama prolijevao krv za to, prikazali smo Put križa za opstanak i blagoslov katolika u BiH”, pojašnjava Matija.

Domaćin je molitvenoj zajednici bio magistar povijesti Antun Kovčalija. “Kod nas su u gostima ovom prilikom članovi molitvene zajednice Nanovo rođeni. Odlučili su provesti nekoliko dana u Rami u jednoj duhovnoj formaciji. Neki od njih su ranije bili tu, jako im se svidjelo pa su se odlučili vratiti, a s nekima se i poznajem iz vremena studija. Obišli su crkvu i memorijalni centar na Uzdolu. Tamo su imali priliku od živih svjedoka, Ivke StojanovićKazimira Zelenike i Joze Prskala, čuti nešto o događajima iz posljednjeg rata. O Uzdolu kao simbolu stradanja i borbe”, kazao je Kovčalija.