Prva kapela izgrađena i posvećena hrvatskom blaženiku Ivanu Merzu nije u Hrvatskoj niti u BiH nego u Italiji! I to na bivšem bojištu u Alpama, gdje je Ivan Merz boravio za vrijeme Prvoga svjetskog rata! Na planini Monte Lefre 1.300 m., u mjestu Villa Agnedo kraj Trenta mjesni biskup Luigi Bressan 19. rujna 2004. blagoslovio je novu kapelu posvećenu hrvatskom blaženiku bl. Ivanu Merzu. U kapelu je postavljena i slika bl. Ivana. Radovi na izgradnji kapele počeli su koncem 2003. tj. u godini beatifikacije bl. Ivana. U izgradnji kapele sudjelovali su brojni dobrovoljci, napose talijanski «alpini».

Za gradnju kapele i da ona bude posvećena upravo bl. Ivanu Merzu zaslužan je župnik iz Trenta, don Lucio Tomaselli, rodom iz Villa Agnedo. Don Lucio ovako to objašnjava: «U Prnjavoru i okolici živjeli su mnogi Talijani, porijeklom iz okolice Trenta, koji su se onamo doselili koncem 19. stoljeća. Kad je započeo posljednji rat u BiH oni su se vratili, nažalost kao izbjeglice, natrag u domovinu svojih djedova i sa sobom su ponijeli uspomene na duhovne vrijednosti kraja u kojem su do tada živjeli. Među tim uspomenama bio je i spomen na Ivana Merza, čiji su roditelji također bili doseljenici u Bosni. Naša župa je od 1995. g. pomagala postradale hrvatske vjernike u Banjalučkoj biskupiji tijekom nedavnog rata i tako smo došli u još bliži kontakt s Banja Lukom. I kad se odlučilo graditi kapelicu na planini Lefre učinilo mi se sasvim prikladno i logično da ona bude posvećena Ivanu Merzu jer je upravo u ovim planinama blaženi Ivan Merz tijekom rata kroz iskustvo trpljenja doživljavao svoje duboko obraćenje Bogu i početak uspona prema svetosti, koju mu je Crkva sada i službeno priznala proglasivši ga blaženim.»

Don Lucio je za svečanost blagoslova kapele za nazočne vjernike priredio brošuru na talijanskom jeziku s tekstovima iz ratnog dnevnika bl. Ivana Merza koje je blaženik zapisivao o svome religioznom iskustvu boraveći na bojištu u tome planinskom kraju. Prema riječima Don Lucia, kapela će posebno služiti u proljetnim, ljetnim i jesenskim mjesecima brojnim izletnicima koji onamo dolaze na odmor u alpsku prirodu. Tako je mjesto, gdje je bl. Ivan Merz kroz iskustvo trpljenja, neizvjesnosti i neprestanog susreta sa smrću započeo uspon prema Bogu i prema svetosti, kako to čitamo na zanimljivim stranicama njegova ratnog dnevnika, ovom kapelom dobilo dostojno obilježje.