Na božićni blagdan Nevine dječice 28. prosinca 2022. Molitvena zajednica “Nanovo rođeni” iz župe Botinec u Novom Zagrebu, proslavila je desetu obljetnicu svoga utemeljenja i djelovanja. Slavlje je održano u sportskoj dvorani OŠ braće Radić u Botincu obzirom da ta župa još nema svoju crkvu. Zajednica je osnovana 24. prosinca 2012. godine. Deset godina postojanja zajednice dalo je velike milosti za sve njezine članove, stoga su na blagdan Nevine dječice zahvalili Gospodinu na svim blagoslovima kojima ih je kroz obdario svih deset godina.

Proslava je započela svetom misom zahvalnicom koju je predvodio veliki prijatelj zajednice pater Božidar Nagy. Pater je u homiliji naglasio kako ga, kao postulatora bl. Ivana Merza, posebno veseli činjenica da je zajednica prihvatila blaženog Merza kao svog zaštitnika i uzora. U svojoj homiliji među ostalim postulator p. B. Nagy je još rekao:

„Na ovaj duhovni, rekao bih jedinstveni fenomen osnivanja, razvoja i zadivljujućeg djelovanja i plodnog postojanja zajednice primijenio bih riječi našega Kardinala Sluge Božjega Franje Kuharića koje je izrekao u jednoj svojoj propovijedi na proslavi jedne obljetnice bl. Ivana Merza kad je ustvrdio ovo: Ivan Merz je ČUDO MILOSTI BOŽJE. Iste riječi možemo primijeniti i na ovu zajednicu za koju smatram da joj nema premca niti išta slično u cijeloj Crkvi u Hrvata. Mene kao postulatora bl. Ivana Merza posebno veseli činjenica da je zajednica prihvatila bl. Ivana Merza kao svoga uzora i zaštitnika. Ali, ne samo
to. Nego je zajednica potpuno prihvatila i počela ostvarivati zadatak što ga je sveti Papa Ivan Pavao II. dao u prvom redu mladima na dan njegove beatifikacije u Banjoj Luci 22. 6. 2003.g. kada je izrekao u svojoj propovijedi one čuvene riječi: ‘Ime Ivana Merza bilo je za cijelu jednu generaciju mladih katolika program života i rada. Ono to mora biti i danas.’ Vaša zajednica u poslušnosti Svetom Ocu prva je u Hrvatskoj koja je ozbiljno prihvatila ovaj zadatak Kristova Namjesnika i sistematski ga ostvaruje u formaciji svojih članova; njih poučava i formira po uzoru i prema učenju bl. Ivana Merza na četiri razine duhovnoj, intelektualnoj, socijalnoj, tjelesnoj i tako ih priprema za apostole i Kristove svjedoke u našem vremenu.“ Na kraju je predvoditelj slavlja p. Nagy izrazio čestitke zajednici, njihovim utemeljiteljima, a posebno je istaknuo ulogu i zasluge vlč. Ivice Berdika u osnivanju zajednice i njezino vođenje kroz sedam godina.

Nakon zahvalne euharistije, u kojoj je koncelebrirao don Davor Klečina, duhovni asistent misije „Mladi za mir“ pokrenute od strane zajednice, uslijedila je prezentacija u kojoj su članovi zajednice Dragica Lukenda i Simon Resner dali povijesni presjek i opisali važne prekretnice u životu zajednice kroz 10 godina postojanja. Prikazali su brojna putovanja, misije, duhovne obnove, hodočašća, ali i plodove koje članovi i župa ubire.

Nakon prezentacije okupljenim članovima, prijateljima zajednice, obiteljima članova i župljanima župe Botinec obratio se voditelj zajednice Mišo Lukenda koji se zahvalio svima spomenutima zbog uloge koje su imali u izgradnji zajednice, te je istaknuo one koji su zajednicu utemeljili i dali snažan doprinos u samim počecima. Posebnu zahvalu uputio je vlč. Ivici Berdiku na čiju je inicijativu osnovana zajednica i koji je duhovno pratio zajednicu prvih 7 godina. Na kraju, osvrćući se na budućnost koja je pred zajednicom, potaknuo je članove i prijatelje zajednice da ostanu aktivni sljedbenici Isusa Krista.

Vrhunac ove svečane proslave bilo je slavljenje i molitva koje je vodila slavljenička i molitvena služba zajednice. Nakon molitvenog dijela, zajednica je sa župljanima, prijateljima i članovima obitelji ostala u prigodnom druženju.