Na naslovnoj fotografiji: Dr. Louis pred Pastoralnim centrom župe bl. I. Merza u Zagrebu – Špansko

Dr. Louis u vrtu Bazilike u Palmi pred Gospinim kipom

Od 23. do 25. rujna 2022. u Zagrebu je po četvrti put boravio dr. Louis Carnendran, liječnik kardiolog iz SAD-a, (Florida). Dr. Louis je veliki štovatelj bl. Ivana Merza nakon što ga je Božjom Providnošću, kako sam kaže, otkrio preko Interneta 2013. godine dok je tragao za laičkim katoličkim uzorima za suvremenu katoličku mladež koja se suočava s brojnim duhovnim izazovima našeg vremena a s kojima se i bl. Merz susretao tijekom svog života. Iako je živio u drugom povijesnom vremenu prolazio je i on teške kušnje i može biti sjajnim uzorom mladima danas u njihovim teškoćama.

Dr. Louis sponzorirao je prije nekoliko godina engleski prijevod Dnevnika bl. Ivana koji je objavljen na njegovoj web stranici (ivanmerz.hr). Nada se tako proširiti duhovne poruke bl. Ivana, katolika-laika, velikom broju katoličke mladeži engleskog govornog područja unutar Katoličke Crkve.  Nadalje dr. Louis primjećuje da je bl. Ivan također živio u duhovno, moralno i društveno izazovnim i mračnim vremenima Prvoga svjetskog rata što je rezultiralo političkim usponom ateističkih, antisocijalnih i antihumanističkih ideologija njegova vremena koje su iznjedrile još gori Drugi svjetski rat. I naša se mladež suočava  s vlastitim osobnim, duhovnim, moralnim i društvenim problemima 21. stoljeća koji mogu iskvariti tijelo i um. Suvremeni izazovi u mnogome onemogućuju formiranje savjesti, a to su izazovi koje drevni neprijatelj šalje kao iskušenja za pad svakoj generaciji, kao što je bio slučaj kod  Adama i Eve.  Za razliku od mnogih mladih kršćana i ljudi svog vremena, nastavlja dalje dr. Louis svoje razmišljanje, bl. Ivan nije izgubio vjeru u Boga i u svoju Crkvu, već je molitvama i tjelesnom i moralnom disciplinom po nauku Crkve činio sve kako bi slavio Boga u svakom trenutku, njegovao svoju katoličku vjeru i odanost autoritetima Crkve te je tako bio i ostao kršćanski uzor svojim vršnjacima i budućim generacijama.

Dr. Louis pred kupolama tornjeva Bazilike Srca Isusova koji su na popravku u dvorištu u Palmi

Blaženi se Ivan očituje kao veliki zagovaratelj duhovnog humanizma koji počiva na svetim načelima te je nadmoćniji od humanizma lišenog duhovnosti, ističe dalje dr. Louis te smatra kako humanizam bez duhovnosti može brzo izgubiti svoje vrline zbog iskvarenosti uma bezbožnom sebičnošću. Kako bi se dodatno pospješilo širenje duhovnih poruka i štovanja bl. Ivana, dr. Louis intenzivno radi na objavljivanju Dnevnika bl. Ivana na engleskom jeziku u tiskanom izdanju kako bi bio dostupan katoličkoj mladeži diljem svijeta.

Dr. Louis s postulatorom pred grobom bl. Ivana Merza u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu

Tijekom svoga četvrtog boravka u Hrvatskoj, dr. Louis je prvo posjetio Baziliku Srca Isusova koja je sada u obnovi nakon potresa 2020. godine. Posjetio je privremenu grobnicu bl. Merza koja se nalazi u zamjenskoj crkvi/kapeli u dvorištu Bazilike. Potom je u pratnji postulatora p. Božidara Nagya, pohodio dva nova mjesta vezana uz bl. Ivana. Posjetio je župu bl. Ivana u Španskom-Zagreb, gdje se u župnoj kapeli susreo sa župnikom vlč. Markom Čolakom. Obišao je i župski teren na kojem se već sada služe sv. mise i na kojem će se graditi buduća župna crkva.

Zatim je posjetio i župu Stenjevec koja je posebno vezana uz bl. Ivana Merza. Naime, godine 1926., riskirajući život i moguću mučeničku smrt, zajedno s tridesetak mladih članova katoličke Orlovske organizacije, bl. Ivan je zaštitio ovu župnu crkvu od svetogrđa i nezakonitog prisvajanja od strane pripadnika zajednice koji nisu bili pripadnici Katoličke Crkve. Posljednjega dana svog posjeta dr. Louis posjetio je i Trsatsko svetište Majke Božje koje je svojedobno pohodio i bl. Ivan i gdje je održao predavanje o Katoličkoj akciji.

Dr. Louis u kapeli Pastoralnog centra župe bl. I. Merza sa župnikom vlč. Markom Čolakom u Zagrebu-Špansko
Dr. Louis pred kipom bl. Ivana Merza uz župnu crkvu u Stenjevcu koji je postavljen u spomen njegov obrane ove crkve
Dr. Louis sa župnikom vlč. Vjekoslavom Meštrićem pred župnom crkvom u Stenjevcu koju je obranio bl. I. Merz

Dr. Louis je i veliki prijatelj župe bl. Ivana Merza u New Yorku (Astoria) koju vodi hrvatski svećenik Vedran Kirinčić, a koju često posjećuje u svojim nastojanjima da se štovanje bl. Ivana Merza proširi i u Americi.

Trsatsko svetište Majke Božje koje je posjetio dr. Louis