Od 26. do 29. travnja 2016. skupina od šest učenika iz Karaševa, hrvatskog najvećeg sela u Rumunjskoj boravili su u Zagrebu kod svojih domaćina, učenika OŠ „Dr. Ivan Merz“, koje su prije tjedan dana oni ugostili u Karaševu. Jedna od najstarijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, karaševski Hrvati, iznimno štuju blaženog Ivana Merza, što je ujedno i poveznica sa zagrebačkom školom. Također i njihova Osnovna škola u Karaševu nosi ime po bl. Ivanu Merz. U pratnji učenika bili su profesor Petar Hategan, predstavnik hrvatske manjine iz Rumunjske i vlč. Petar Rebedžila, župnik iz Karaševa. Ovaj je posjet organiziran u sklopu međunarodnog projekta „Merzove misli i naš hrvatski identitet“ koji provode dvojezična hrvatsko-rumunjska OŠ Karaševo „Bl. Ivan Merz“ i OŠ „Dr. Ivan Merz“ iz Zagreba. Ovi su hrvatski učenici iz Karaševa prvi puta posjetili domovinu svojih predaka.

Tijekom boravka u Zagrebu hrvatski učenici iz Rumunjske su u školi svojih domaćina imali susret sa Zvonkom Milasom, predstojnikom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a uz predstojnika Milasa, druženju s učenicima pridružio se i p. Božidar Nagy, postulator za kanonizaciju blaženog Ivana Merza. Na sam dan odlaska učenike su ispratili predstavnici Hrvatske Matice iseljenika.

Hrvati u Rumunjskoj, svoj hrvatski identitet, hrvatski jezik, kulturu i običaje čuvaju i razvijaju preko 600 godina. Unatoč tome što stoljećima žive u drugoj zemlji i drugoj kulturi, unatoč teškim političkim i povijesnim prilikama, uspjeli su sačuvati svoj hrvatski nacionalni identitet i svoj materinski jezik kao malo koja hrvatska zajednica u svijetu te uvijek s ponosom ističu svoju pripadnost hrvatskom narodu. Trenutačno u sedam naselja u Rumunjskoj: Karaševo, Lupak, Klokotić, Nermiđ, Ravnik, Vodnik i Jabalče živi oko 5.000 Hrvata.