Blagdan bl. Ivana Merza proslavljen je kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu uz baziliku Presvetoga Srca Isusova svečanim misnim slavljem u srijedu 10. svibnja koje je predslavio varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak.


Uvodeći u homiliju mons. Josip Mrzljak spomenuo se svećenika Stanka Rajtara koji je preminuo u 98. godini života. “Dakako, u tim godinama bio je vrlo zaboravljiv, ali je često znao reći da mu je profesor u srednjoj školi bio Ivan Merz. Osjetilo se u njemu da mu je drago što mu je profesor proglašen blaženim i da mu se može i moliti. Crkva proglašava neke ljude blaženima i svetima. Prvo, želi reći da promatrajući život tih ljudi, slijedi sigurna proslava u nebu. On nakon takvoga života, dolazi u zajedništvo svetih. Drugi razlog je da Crkva stavlja pred nas na oltar ljude da ih preporuči kako bismo ih slijedili te i nama pomogne da idemo tim putem svetosti. Svetost nije negdje daleko u nekoj prošlosti, ona je tu. Drago nam je kada ljudi našega vremena bivaju proglašeni blaženima i svetima kako bismo i mi mogli poći tim putem”, rekao je mons. Mrzljak.

Mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru

Zatim se propovjednik u homiliji osvrnuo na život bl. Ivana Merza pritom naglasivši tri temeljna načela: Žrtvu- Euharistiju – Apostolat. “Biti kršćanin znači ne živjeti samo za sebe i svoje interese, nego živjeti za Boga i pomagati onima u potrebi. Prepoznati evanđeoski nauk u braći ljudima, ali i u njima samoga Boga te im biti na pomoći. To jest svojevrsna žrtva”, istaknuo je mons. Mrzljak.

U nastavku je mons. Mrzljak naglasio važnost svjedočanstva i zajedništva okupljenih oko Isusa. “Možemo i u današnjem vremenu vidjeti vjernike koji se trude po svojem krštenju svoju vjeru, nastoje vidjeti što nam Bog govori i kakvi trebamo biti. Pokazuje nam put i smjer kojim nam je ići. Dakle, ne samo ljudskim snagama već tražiti i Božju pomoć. U tome nam pomažu svetci i blaženici koji su nam uzori na tom putu, ali i pomažu da prepoznamo kakav je taj naš životni put u ovom vremenu, u 21. stoljeću. Ponekad nam znaju reći jer smo kršćani da je naš život u nesuglasju s ovim modernim vremenima, no vidimo da je svijet u kojem živimo, svijet pun ratova, mržnje, ubijanja. S razlogom se valja zapitati što je napredno”, naglasio je propovjednik.

“Napredno je ono kada kažemo da smo pozvani ići za Onim tko je rekao da je Put, Istina i Život. To je Isusov put”, naglasio je mons. Mrzljak te istaknuo da je “to put kojim su mnogi išli. Ima li vrijednosti sve ono o čemu je pisao Ivan Merz za ovo vrijeme u kojem sada živimo? Nema ništa bolje, nema nešto što će čovjek izmisliti od onoga što je rečeno prije 2000 godina, od onoga što je Isus rekao. To su prepoznali svetci i blaženici”, rekao je mons. Josip Mrzljak.

Na koncu homilije mons. Mrzljak poručio je da “nastojimo prepoznati poruku Božje riječi i moliti zagovor svetih da nam pomognu da i mi tako živimo, pođemo njihovim putem te da nam Isus bude Put, Istina i nadamo se onaj vječni život. Amen.” (IKA)

U nastavku pogledajte galeriju s proslave Merčeva u Palmi, 10. svibnja 2023.