U Župi bl. Ivana Merza, Zagreb – Špansko, u četvrtak 22. lipnja proslavljena je 20. godišnjica beatifikacije Ivana Merza. Na župnom zemljištu svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša.


Suslavili su domaći upravitelj župe vlč. Marko Čolak, svećenici Kustošijanskog dekanata, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. mr. Ivan Lukić, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Ivana Merza Božidar Nagy te dr. Josip Beljan.

Na početku misnog slavlja vlč. Čolak je pozdravio sve okupljene, napose nadbiskupa Kutlešu. „Mi kao vjernici Župe bl. Ivana Merza imamo privilegij zahvaliti Bogu na daru ovog izvanrednog svjedoka vjere. Njegov primjer nam pokazuje kako jedan običan čovjek vođen ljubavlju prema Bogu može imati dubok i trajan utjecaj na svijet oko sebe“, istaknuo je tom prigodom.

Nadbiskup Kutleša je u homiliji poručio: „Mi smo sol zemlje i svjetlo svijeta, kaže nam današnje evanđelje. Mi vjernici moramo biti čisti i pošteni i živjeti krščanske vrednote. I mi vjernici i katolici i moramo biti svjetlo u svijetu gdje ima tame“, kazao je.

Okupljenim vjernicima je rekao da se tama može nadvladati malim svjetlom te da zato svaki vjernik može malim trakom svjetla rasvijetliti tamu. „Baš kao što je i bl. Ivan Merz bio svjetlo koje i mi danas trebamo slijediti“, istaknuo je mons. Kutleša.

Dodao je da „bolesno oko ne voli svjetlost. Tako i bolesno društvo ne želi istinu, a mi vjernici jesmo ti koji trebamo tu istinu navještati i širiti, jer jedino će nas istina spasiti. Svjetlost jest i putokaz i trebamo gledati svjetlost da ne zalutamo“, naglasio je zagrebački nadbiskup.

Kazao je da je bl. Ivan Merz imao sposobnost privući ljude svojim govorom i svojim primjerom. „On je bio svetac euharistije i svakodnevno je sudjelovao na svetoj misi i crpio je svoju snagu iz ljubavi prema euharistiji i Blaženoj Djevici Mariji. Uvijek je tražio njenu zaštitu. Isto tako ljubio je Crkvu i papu“, rekao je propovjednik.

„Danas se molimo blaženom Ivanu Merzu da nam u našim patnjama i sumnjama dadne snage da možemo biti pravi vjernici i katolici unatoč mnogim sumnjama, pitanjima i dvojbama, da znamo  pronalaziti pravi put kako je i on to znao na jednostavnim temeljima: Euharistiji, Blaženoj Djevici Mariji i na sakramentima. Jer ako budemo tako i mi usmjerili svoj život, onda ćemo znati kamo trebamo ići i postat ćemo svjetionik koji će usmjeravati svoju djecu i bližnje k pravome putu“, zaključio je nadbiskup Kutleša.

Liturgijsko pjevanje predvodili su zbor mladih „Put K Suncu“ i mješoviti župni zbor. Nakon misnog slavlja su, braća Christian i Austin, voditelji Klape Samoana iz Novog Zelanda, održali koncert pjevajući hrvatske pjesme kojima su oduševili okupljeni puk i mnoge ganuli do suza.