U Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko, na župnoj livadi gdje župljani slave mise u nedostatku župne crkve, svečano misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga na početku školske i vjeronaučne godine u nedjelju 2. listopada predvodio je upravitelj župe vlč. Marko Čolak.

Posebno se molilo za učenike, studente, za roditelje i  učitelje, za sve koji rade s djecom za blizinu Duha Svetoga i Božji blagoslov u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini. Na početku su učenici O.Š. „Špansko Oranice“ izrekli svoje molitve i pozvali Duha Svetog za blizinu i pomoć u novoj školskoj godini.

U propovjedi vlč. Čolak je istaknuo: “Djeca su nam blagoslov i u djecu trebamo puno ulagati. Djeca nisu poput robota koje treba samo servisirati, nego im treba darovati svoje vrijeme, svoju ljubav, svoju pažnju i zato nije lako odgajati djecu. To iziskuje puno vremena, snage, ljubavi i molitve kako bi u današnje vrijeme uspjeli mladog čovjeka postaviti na noge i usmjeriti ga da uistinu bude odgovoran i savjestan, da se zna služiti dobrima koje ima“.

„Na sakramentu krštenja i svete potvrde nismo primili Duha bojažljivosti, Duha straha i srama nego Duha snage, ljubavi i razbora. To je ono što nas diže i daje snagu  kako bi mogli odgajati djecu i mlade i usmjeravati ih na pravi put, ali ne treba se stidjeti svjedočanstva za Gospodina našega, što znači da na putu odgoja, ako sam vjernik i ako tako živim, neću pokleknuti pod pritiskom ovog vremena i neću dopustiti svome djetetu da nešto radi  jer tako svijet nalaže, zato jer je tako lakše, jer je to linija manjeg otpora, jer to znači manje razgovora, manje svađe i prepirke. Dobili smo Duha snage i ljubavi da nam Gospodin da snage u trenucima kada treba djetetu reći ne, ali ne sa strogoćom, nego im reći ne s puno ljubavi i puno objašnjenja zašto to nije dobro”, istaknuo je vlč. Čolak.

Poručio je da snagu za takve postupke nalazimo u uzorima kao što je naša nebeska Majka i Sveto pismo koje treba biti izvorište našega života. Za razumijevanje Svetog pisma trebamo pomoć Duha Svetoga kako bi Božja riječ dotakla naša srca.

Koncelebrirao je dr. Josip Beljan, pjevanje je predvodio zbor mladih Put k suncu. Na kraju mise vlč. Čolak blagoslovio je učenike i školske torbe. Na ogradi župnog zemljišta postavljena je izložba likovnih radova učenika O.Š. „Špansko Oranice“ o temi Moja buduća župna crkva. (IKA)