Zagreb-Špansko-Vrbani: Orlice bl. Ivana Merza provode u život njegovo učenje o tjelovježbi

Skupina žena u župi bl. Ivana Merza u Španskom još od rujna 2017. godine okupljena je u grupu „ORLICE“ koju je  pokrenula diplomirana kineziologinja Borislava Cindrić. Otada ova grupa provodi treninge tjelesnog vježbanja dva puta tjedno u prostorijama DV “Sunčana”, a od jeseni 2018. godine vođenju treninga se priključuje Kristina Rebić. Tijekom pandemije korone virusa grupa opstaje tako što održava treninge online, a u ožujku 2022. se treninzi ponovno održavaju u vrtiću. U travnju 2022. je oformljena i druga grupa Orlica koja vježba u prostorijama DV “Vrbani III”. Orlice broje 40-ak žena koje su inspirirane bl. Ivanom Merzom i njegovim radom u Hrvatskom orlovskom savezu i njegovim učenjem o važnosti i vrijednosti tjelesnog vježbanja. Orlice vježbanjem razvijaju tjelesnu snagu, jačaju volju i oplemenjuju duh, kako bi bile snažnije za služenje u obitelji i na radnom mjestu. 

Tijekom nedavne proslave bl. Ivana Merza u Zagrebu, u župi bl. Ivana Merza u naselju Špansko u Zagrebu Orlice su se okupile ispred kipa svog zaštitnika i sudjelovale u duhovnoj obnovi. Povremeno organiziraju i izlete kao onaj na Kraljičin Zdenac kako pokazuje i fotografija.

Bl. Ivan Merz je dao hrvatskim Orlicama za zašitnicu sv. Ivanu Orleansku čiji se blagdan slavi 30. svibnja. Dapače, napisao je i objavio je njezin životopis za hrvatske Orlice koje su bile organizirane u Svezi hrvatskih orlica od 1925.-1929. g. Taj se životopis sv. Ivane Arške može naći u njegovim Sabranim djelima koja se mogu naći i na internetskoj stranici:  www.ivanmerz.hr.

Evo nekoliko osnovnih podataka o Sv. Ivani Arškoj koja je živjela u Francuskoj od 1412. do 1431. g. Rimski Martirologij, službeni vatikanski popis svih svetaca i blaženika,  donosi o njoj ove podatke:

U Rouenu u Normandiji u Francuskoj štuje se sveta Ivana Arška, zvana još Djevica Orleanska. Nakon što se hrabro borila u obrani domovine protiv engleskih okupatora, zarobljena je od istih okupatora. Osuđena je na smrt tijekom nepravednog i montiranog sudskog postupka koji su organizirali njezini engleski neprijatelji i bila je spaljena na lomači. Nakon smrti proces je poništen, ona je rehabilitirana, proglašena je sveticom i potom zaštitnicom svoje domovine Francuske.

Kristina Rebić