Vicepostulator kauze bl. Ivana Merza na Filipinima prof. dr. Dave dela Cruz završio je 10. prosinca 2023. posjet Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u kojem je bio od 1. prosinca u povodu obilježavanja 100. obljetnice osnivanja Hrvatskog orlovskog saveza i uvođenja Katoličke akcije u Crkvu u Hrvata.

Prof. dr. dela Cruz bio je jedan od 18 predavača na Međunarodnom znanstvenom simpoziju „Hrvatsko orlovstvo i Katolička akcija“. Osim sudjelovanja na simpoziju. vicepostulator održao je i nekoliko predavanja u drugim zajednicama o kršćanstvu i štovanju bl. Merza u njegovoj domovini.

Posjetio je i Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke čije štovanje također širi na Filipinima. Hodočastio je i u Krašić, mjesto zatočenja bl. Alojzija Stepinca i ostao ugodno iznenađen kad je ondje susreo svoje sunarodnjake, njih dvadesetak koji rade u dva obližnja poduzeća. Još se više iznenadio kad su mu rekli da njih desetak stanuje u bivšoj obiteljskoj kući obitelji Stepinac u kojoj je bl. Alojzije živio od svoje sedme godine, a koju je gost također posjetio.

U razgledavanju spomen-muzeja blaženog kardinala u staroj župnoj kući posebnu pozornost prof. dr. Daveu privukla je čuvena orlovska krigla – svjedok Stepinčeva članstva u Orlovskoj organizaciji, čiji je suutemljitelj bio bl. Ivan Merz, i u kojoj je bl. Stepinac dobio mnoge poticaje za svoj duhovni život i za svoje životno usmjerenje.

Prof. dr. Dave je također dao nekoliko intervjua za katoličke medije. Posjetio je i Banju Luku gdje je obišao sva mjesta povezana s bl. Ivanom Merzom te se susreo s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom. U katoličkoj gimnaziji koja nosi ime po bl. Ivanu Merzu, posebno ga se dojmila slika bl. Merza koju je izradila jedna pravoslavna učenica od sitnih fotografija svih polaznika gimnazije i pred kojom se fotografirao zajedno s ravnateljem vlč. Ivicom Božinovićem.

Svi koji su imali priliku susresti i slušati prof. dr. Davea mogli su čuti kako se hrvatskog blaženika štuje na Filipinima, na čemu on kao vicepostulator radi od 2008. godine.

Boravak u Hrvatskoj završio je u nedjelju 10. prosinca posjetom Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu gdje je sudjelovao na misi koja se nekoliko godina slavi na otvorenom na župnom zemljištu, u svim vremenskim uvjetima.

Posjet prof. dr. dela Cruza, koji je profesor na nekoliko katoličkih učilišta i kojega nazivaju „ambasadorom hrvatske svetosti“, još više je Hrvatima približio najveću azijsku katoličku zemlju – Filipine. Oko 85 milijuna katolika od oko 100 milijuna stanovnika, 2021. godine proslavilo je 500 godina od dolaska kršćanstva u njihovu domovinu.

Dr. sc. Dave Dela Cruz gostova na LaudatoTV