Aktivnosti Mladeži Euharistijskog Pokreta

Korizmeno – uskrsne duhovne vježbe za MEP

Dvoje duhovne vježbe za članove MEP-a održale su se  prije i poslije Uskrsa 2001. u osječkom Svetištu Srca Isusova.  Prve su bile uoči Cvjetnice od 6. do 8. travnja. Završile su na Cvjetnicu kada su sudionici zajedno s drugim članovima MEP-a  proslavili i 16. svjetski dan mladih. Njega su  obilježili i posebnim djelom milosrđa – pohodom osječkoj bolnici gdje su bolesnicima po svim odjelima razdijelili maslinove grančice i zaželjeli sretne uskrsne blagdane.

Druge duhovne vježbe za članove MEP-a bile su na kraju uskrsnih praznika od 20. do 22. travnja. Sudjelovalo je 23 mladih iz Osijeka, Županje, Vođinaca i Štitara. I prve i druge duhovne vježbe vodio je duhovnik MEP-a o. Božidar Nagy. Ove duhovne vježbe pomogle se mladima da su mogli dublje doživjeti susret s Kristom uskrslim kroz molitvu, meditaciju i napose kroz liturgiju. Duh. vježbe završile su svečanom sv. misom na Bijelu nedjelju u podne, kad su mladi odjeveni u bijele haljine, kao nekada prvi kršćani,  simbolički označili novost božanskog života koji nam dariva uskrsli Krist po krštenju. U stara kršćanska vremena novokrštenici koji su primali  krštenje u uskrsnoj noći cijeli uskrsni tjedan nosili su bijelu odjeću kao znak novog život a u nedjelju, nakon Uskrsa navečer, odlagali bi bijelu odjeću. Odatle i naziv za taj dan «Bijela nedjelja».

Blagdan Srca Isusova proslavljen i obilježen posvetom

Mladež Euharistijskog pokreta u Đakovačkoj biskupiji 22. lipnja  2001. svečano je proslavila blagdan Srca Isusova, jedan od blagdana koji MEP na poseban način slavi. Svi članovi iz Osijeka i drugih mjesta okupili su se u osječkom Svetištu Srca Isusova. U prijepodnevnim satima nakon jednosatnog klanjanja pred Presvetim, i rada po skupinama, slavili su zajedničku Euharistiju pod kojom su obavili posvetu Srcu Isusovu. Za nove članove, njih oko trideset, bilo je to prvi put, a ostali su obnovili posvetu koju su učinili još lani za isti blagdan. Svi su se prisjetili da se ove godine točno na taj dan navršila 101 godina kako se 1900. g. 160.000 hrvatskih mladića i djevojaka  posvetilo Srcu Isusovu, čiji se blagdan te daleke godine slavio istoga dana kao i ove godine: 22. lipnja. Od te posvete do danas kao spomen ostala nam je pjesma posvetnica  «Do nebesa» koju su na kraju slavlja svi zajedno otpjevali. Nakon posvete slijedio je u prostorijama Svetišta zajednički objed, što su ga pripremili sami članovi MEP-a.

Hodočašće u Lurd članove MEP-a

Od 23. do 31. srpnja 2001. Mladež Euharistijskog Pokreta iz Hrvatske organizirala je za svoje članove osmodnevno hodočašće u Lurd. Njima su se pridružili i mladi iz Zajednice kršćanskog života i studenti s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove iz Zagreba. Ukupno je na hodočašću sudjelovalo 70 mladih iz Zagreba, Osijeka, Slav. Broda, Požege i drugih mjesta.

U okviru ovoga hodočašća sistematski se kroz osam dana obrađivao sadržaj Papine enciklike «Ulazeći u treće tisućljeće – Novo millenio ineunte». Organizatori hodočašća smatrali su da će upravo posjetom Lurdu najbolje moći potaknuti i oduševiti mlade za ostvarenje duhovnog programa, koji je Papa ovom enciklikom dao svim  kršćanima na početku novog tisućljeća, a sastoji se u sedam točaka:  ostvarivanje svetosti, molitva, euharistija, ispovijed, prvenstvo milosti, te slušanje i naviještanje Riječi Božje. Sav taj program ujedinjen je promatranjem trostrukoga Kristova lica: u Evanđelju, u njegovoj muci i njegovu uskrsnuću. Za vrijeme svoga petodnevnog  boravka u Lurdu, koji je bio ispunjen intenzivnim duhovnim sadržajima, mladi hrvatskog MEP-a posjetili su također predstavništvo francuskog ogranka Mladeži euharistijskog pokreta (MEJ) koji imaju svoj paviljon za hodočasnike koji prolaze kroz Lurd.

MEP  iz Osijeka pomaže sestre Karmelićanke

Mladež Euharistijskog pokreta u Hrvatskoj  odabrala je Sv. Malu Tereziju za drugu zaštitnicu prigodom njezina proglašenja naučiteljicom Crkve 1997. god. To ih posebno povezuje s karmelskim redom. MEP se veoma obradovao kad se počeo graditi novi karmelski samostan u Đakovačkoj Breznici za sestre karmelićanke, prognanice iz Šarengrada, koje su deset godina bile privremeno smještene u Remetama kraj Zagreba.  Kao izraz svoje simpatije i solidarnosti sa siromašnim sestrama karmelićankama koje svoj samostan grade samo dobrovoljnim prilozima darovatelja, mladi MEP-a iz Osijeka odlučili su barem simbolično pomoći sestrama, te je njih desetero 4. listopada 2001.  pošlo u njihov novi samostan, gdje su proveli cijeli dan pomažući sestrama u uređivanju samostana, čija je izgradnja pri kraju. Tri sestre koje su privremeno došle da uređuju samostan bile su veoma zahvalne mladima, a za same članove MEP-a bilo je to izvanredno duhovno iskustvo. Napose ih je oduševio susret sa sestrama koje su u razgovoru nakon zakuske govorile o svome redovničkom životu. Poglavarica, sestra Karmela, poseban je dojam ostavila na sve kad je rekla kako je u samostanu provela već punih 50 godina. Bila je to prava duhovna obnova za mlade MEP-a. Na odlasku sestre su poklonile svakome po jednu duhovnu knjigu za uspomenu na ovaj susret.

Nakon što je dio samostana uređen u onome najpotrebnijem došao je i taj trenutak kada su sestre konačno u njega i došle. Bilo je to neposredno pred Božić, 20. prosinca. Delegacija mladih iz MEP-a pošla je na taj radosni trenutak. Toga dana došla su sva tri oca biskupa iz Đakova i blagoslovili su novi sestarski samostan u nazočnosti svih sestara, njih dvadeset, te brojne njihove rodbine, dobročinitelja i drugih vjernika.

MEP je posebno radostan jer u ovaj novi samostan ušla jedna njihova članica Maja Selinger iz Zaprešića, koja će se za nas moliti, a mi ćemo je pratiti također našim molitvama na njezinu usponu «na goru Karmel», tj. na goru svetosti.

Dolazak sestara u ovaj novi samostan i njegova izgradnja pokazuje još jednom istinitost narodne izreke: ni jedno zlo bez nekog dobra. Da nisu sestre bile prognane iz svoga samostana u Šarengradu, koji su upravo bile uredile za stanovanje, danas nakon deset godina ne bi imale ovako divan novi samostan u središtu same đakovačke biskupije.

MEP na Sinodi Đakovačko-srijemske biskupije

U Đakovačko-srijemskoj biskupiji održava se kroz nekoliko godina II. biskupijska Sinoda. Predloženi i od biskupa imenovani predstavnik MEP-a na Sinodi jest prof. Elizabeta Anić. Na proljetnom zasjedanju Sinode koje je održano od 15. do 17. III. 2001. Prof. Anić u ime MEP-a iznijela je svoj intervent iz kojega donosimo nekoliko izvadaka:

«U broju 227. radnog materijala koji smo dobili, čitamo na početku da je općenito zapažanje da je slavlje potvrde «svečani oproštaj mnogih krizmenika s Crkvom do vjenčanja»…. Ako gledamo kako je to u drugim zemljama s katoličkom tradicijom, onda ćemo vidjeti da ondje imaju mnoštvo raznih katoličkih udruga, organizacija i pokreta koji okupljaju mladež upravo te dobi. Kao što je poznato, mi smo još na početku organiziranja mladih u tome smislu, nakon velikog prekida što nam je nametnuo komunistički režim. Govorim sada ovdje uime Euharistijskog pokreta za mladež koji djeluje u više od 50 zemalja na svijetu i  broji negdje oko dva milijuna članova među mladima.

Moj je prijedlog da odgovorni za pastoral mladih u našoj biskupiji  malo bolje prouče ovaj pokret koji bi sigurno mogao mnoge mlade zadržati uz Crkvu i nakon krizme kao što to pokazuje iskustvo. Najvažnije je mladom čovjeku upravo u tome razdoblju mladenaštva pomoći da zadrži sakramentalni život što mu ovaj pokret svojim metodama  na poseban način omogućava. No da bi jedan pokret mogao napredovati nije dovoljno samo dopuštenje ili toleriranje; jer niti jedna katolička udruga, organizacija, pogotovo za mladež,  nije čarobni štapić ili magična formula da bi se stvar mogla sama razvijati. Uvijek su potrebni dobro formirani voditelji ali isto tako i aktivna potpora crkvenih pastira… Stoga predlažem da se organizira po dekanatima jedno informativno predavanje za svećenike i vjeroučitelje o Euharitijskom pokretu, a potom i jedan tečaj za buduće voditelje u onim župama koje bi ga htjele uvesti.

Emisije MEP-a na Radio Mariji

Svake treće srijede u mjesecu Radio Marija u Zagrebu u okviru svoga programa  prenosi jednosatnu emisiju koju uređuje Mladež Euharistijskog pokreta. Emisiju uređuju članovi pokreta. Tijekom ove godine uz razne vijesti i druge sadržaje iz života MEP-a, slušateljima se predstavljao i komentirao Papinski dokument «Ulazeći u novo tisućljeće.» Unutar emisije daje se također i glazba koju izvode članovi MEP-a iz Italije (MEG) i iz Francuske (MEJ).

MI SMO JEDINA BIBLIJA KOJU SVIJET JOŠ ČITA. MI SMO POSLJEDNJA BOŽJA PORUKA NAPISANA DJELIMA I RIJEČIMA.

Krist nema ruku, ali ima naše ruke da bi njima vršio djela milosrđa.

Krist nema ustiju, ali ima naša usta da bi kroz njih govorio ljudima današnjice.

Krist nema očiju, ali ima naše oči da bi kroz njih zračila njegova prisutnost u današnjem svijetu.

Krist nema ušiju, ali ima  naše uši da bi kroz njih čuo krik naše braće koja trebaju pomoć.

Krist nema nogu, ali ima naše noge da vode ljude na pravi put.

Krist ne može pomagati, ali ima nas da kroz nas može pomoći svakome tko je u potrebi.