Studeni

Svi Sveti

Rimski Martirologij: Svetkovina Svi Svetih koji su sjedinjeni s Kristom u slavi. Danas jednim slavljem Crkva, koja je još uvijek hodočasnica na zemlji, štuje spomen onih čijoj se prisutnošću raduju nebesa. Ona je potaknuta njihovim primjerima, obradovana njihovom zaštitom i okrunjena njihovom pobjedom pred božanskim veličanstvom u vijeke vjekova.
Opširnije o Svim Svetima vidi ovdje.

Blaženi Rupert Mayer, isusovac

Stuttgart, 1876. – München, Njemačka, 1945.

Rimski Martirologij: U Münchenu, Njemačka, blaženi Rupert Mayer, svećenik Družbe Isusove. Bio je revan u duhovnom vodstvu vjernika, spremno pomagao siromahe i radnike i hrabro propovijedao Riječ Božju. Podnio je progonstvo bezbožnog nacističkog režima: najprije je bio deportiran u koncentracioni logor, a onda u jedan samostan u kojem nije mogao imati nikakvog kontakta s vjernicima.

Sv. Nuno Alvares Pereira, karmelićanin

Portugal 1360.  – Lisabon, Portugal 1431. g.

Rimski Martirologij: U Lisabonu u Portugalu blaženi Nuno Álvarez Pereira, koji je najprije bio generalni zapovjednik oružanih snaga portuglaskog kraljevstva, a potom kao trećoredac Karmelićanskog reda provodio je siromašan i skriven život u Kristu.

Dušni dan – Spomendan svih vjernih mrtvih

Rimski Martirologij: Spomendan svih vjernih mrtvih. U njemu se Sveta Majka Crkva, koja već dužnim pohvalama blagdanom Svih Svetih slavi svu svoju djecu koja se već raduju u nebu, također se brine za duše svih onih koji su nam prethodili u znaku vjere i koji su usnuli u nadi uskrsnuća. Također se brine i za sve one od početka svijeta kojima je samo Bog poznavao vjeru da bi očišćeni od svake ljage grijeha ušli u zajedništvo nebeskoga života i uživali u promatranju vječnoga blaženstva.

Sv. Viktorin, biskup i mučenik

Ptuj, Slovenija, † 303

Rimski Martirologij: Spomen sv. Viktorina, biskupa Ptuja u Panoniji, u današnjoj Sloveniji koji je napisao mnoge spise o tumačenju Svetoga pisma i okrunjen je mučeništvom za vrijeme progona cara Dioklecijana.

Blaženi Ivan Bodey, mučenik

Engleska, 16. stoljeće

Rimski Martirologij: U Andoveru, u grofoviji Hampshire u Engleskoj, blaženi Ivan Bodey, mučenik. Bio je školski učitelj i mučeničku smrt je podnio tako da je bio obješen a prije smrti bila mu je izvađena utroba. Razlog njegove okrutne smrti bio je taj što je odbio priznati autoritet kraljice Elizabete I. u duhovnim stvarima.

Sv. Martin iz Poresa, dominikanac

Lima, Perù, 1579.-1639. g.

Rimski Martirologij: Sv. Martin iz Porresa, član dominikanskog reda bio je sin španjolca i crnkinje. Kao nezakonito dijete i još k tome mulat, što mu je pravilo velike teškoće, od djetinjstva se zanimao i potom izučio tadašnje liječničko zanimanje. To je kasnije, postavši redovnikom, nesebično i požrtvovano vršio među siromasima.  Odan postu, pokori i molitvi vodio je život u jednostavnosti, poniznosti prožet ljubavlju.
Opširnije o sv. Martinu vidi ovdje.

Sv. Ivan, monah

Bitinija, Turska, 754. – 846. g.

Rimski Martirologij: U samostanu Antídion u Bitiniji, u današnjoj Turskoj, sv. Ivan, redovnik koji je nakon više od dvadeset godina službe napustio vojsku te se posvetio osamljenom životu na obroncima gore Olimpa. Običavao je završavati svoju molitvu riječima: «Bože, moja nado; Kriste, moje utočište; Sveti Duše, moj zaštitniče ».
Opširnije o sv. Ivanu vidi ovdje.

Sv. Petar-Franjo Neron, svećenik i mučenik

Francia, 1831. – Vijetnam, 1860.

Rimski Martirologij: U tvrđavi Xã Ðoài u Tonkinu, sada Vijetnam, sv. Petar Franc Néron, svećenik pariške Družbe za vanjske misije i mučenik. Za cara Tu Duc tri mjeseca je živio zatočen u uskom kavezu te bio strašno pretučen; ostao je tri tjedna bez ikakve hrane i mučeništvo je postigao tako što mu je bila odrubljena glava.

Sv. Karlo Boromejski

Novara, 1538. – Milano, 1584.

Rimski martirologij: Spomen sv. Karla Borromejskog, biskupa. Njega je njegov ujak  papa Pio IV. proglaio kardinalom i postavio za biskupa Milana. Bio je pravi pastir pažljiv na potrebe Crkve svoga doba: sazivao je sinode i utemljeio je bogoslovska sjemeništa za formaciju svećenika. Više puta je posjetio svoj svoju biskupiju i vjernike u njoj kako bi potaknuo rast kršćanskog života. Donio je mnoge odredbe u vidu spasenju duša.
Opširnije o sv. Karlu vidi ovdje.

Sv. Emerik, princ

Mađarska, 1007. – 1031. g.

Rimski Martirologij: U Székesfehérváru, u Panoniji, u današnjoj Mađarskoj, sveti Emerik, sin sv. Stjepana, mađarskog kralja kojega je zatekla prerana smrt.

Iz Zagrebačkog Misala: Emerik je bio sin ugarskog kralja sv. Stjepana, rođen oko 1007. Otac mu je dao dobar kršćanski odgoj, te se odlikovao kreposnim životom. Bio je oženjen grčkom princezom, ali je, prema predaji, u braku živio uzdržljivo. Otac Stjepan je za njega dao sastaviti upute kako će kao kralj pravedno vladati (De institutione morum), i htio ga je već za svoga života okruniti za kralja i postaviti sebi za suvladara. Međutim kratko prije krunidbe Emerik umire nesretnim slučajem (1031. godine). Na poticaj kralja Ladislava bio je 5. studenog 1083. proglašen svetim. U Zagrebačkoj nadbiskupiji spomendan mu se slavi 5. studenog.
Opširnije o sv. Emeriku vidi ovdje.

Sv. Vito i Agrikola, bolonjski prvomučenici

Bologna, Italija, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Bologni, sveti Vito i Agrikola, mučenici, od kojih je, prema kazivanju sv. Ambrozija, prvi u početku bio rob drugome, a zatim pratitelj do mučeništva. Vito je pretrpio takve muke da više nije bilo ni jednog dijela njegova tijela bez rana; Agrikola, nimalo prestrašen mučenjem svoga roba, pratio ga je u mučeništvu tako što je bio razapet na križ.

Sv. Donin

Cezareja u Palestini, 4. st.

Rimski Martirologij: U Cezareji u Palestini spomen na sv. Donina, mučenika, koji je bio mladi liječnik. Na početku progona za cara Dioklecijana bio je osuđen na rad u rudnicima te je bio prognan u Mismiyu gdje je pretrppio teška mučenja. Pete godine progonstva  bio je spaljen na lomači za vrijeme prefekta Urbana jer je čvrsto sačuvao svoju vjeru.

Blaženi Gomidas Kaumurdjian, armenski svećeni i mučenik

Carigrad, 1656. – 1707. g.

Rimski Martirologij: U Carigradu, blaženi Gomidas Keumurdjan (Cosma da Carboniano), svećenik i mučenik, koji je, kao obiteljski čovjek, rođen i zaređen u armenskoj crkvi, veoma trpio zbog svoje vjernosti i širenja katoličke vjere kako ju je proglasio i naučavao Kalcedonski sabor.  Umro je mučeničkom smrću tako što mu je odrubljena glava dok je molio Nicejsko Vjerovanje.

Iz drugih izvora (Avvenire). Rođen je u Carigradu 1656. g. kao sin armenskog svećenika. U tim godinama, među pravoslavnim kršćanskim zajednicama učvršćivala se jedna struja koja se zalagala za ponovno ujedinjenje s Rimskom Katoličkom crkvom. S druge strane ove ideje izazvale su pravu antikatoličku pobunu. Imao je obitelj i sedmero djece i kao svećenik vršio je službu župnika. U dobi od 40 godina prešao je s cijelom obitelji u Katoličku Crkvu i time je utro put mnogim carigradskim svećenicima koji su slijedili njegov primjer. Bio je osuđen na progonstvo. Njegov slučaj potaknuo je turske vlasti da su izdale stroge zakone protiv svećenika koji su bili povezani s Rimom. Godine 1707. osuđen je zbog optužbi za izazivanje nereda među Armencima. Dok je boravio u zatvoru ponuđena mu je sloboda u zamjenu da pređe na islam. On je to energično odbio i zbog toga mu je bila odrubljena glava dok je molio Nicejsko vjerovanje. Blaženim ga je proglasio papa Pio XI. 1929. godine.

Blaženi Bernard Lichtenberg, svećenik i mučenik

Njemačka, 1875. – 1943.

Rimski Martirologij: U gradu Hofu u Njemačkoj, blaženi Bernard Lichtenberg, svećenik i mučenik. Nakon što je dozna za teška nedjela koja su učinjena protiv dostojanstva Boga i ljudi, uhićen je jer se javno molio za Židove koji su bili zlostavljani na neljudski način. Bio je upućen u logor Dachau, ali je umro na putu zbog zlostavljanja neustrašivo svjedočeći vjeru  Krista.

Sv. Feliks, mučenik

Turska, 3. stoljeće

Rimski Martirologij: U La Calle u Numidiji, današnjem Tunisu, sv. Feliks, mučenik, o kojemu je sv. Augustin govorio narodu ovim riječima: “Zaista sretan bio je u imenu i kruni koju je nosio; ispovijedao je vjeru u Krista i bio je predodređen za mučeništvo, ali je sutradan u zatvoru njegovo tijelo pronađeno beživotno”.

Sv. Leonard, pustinjak

Limoges, Francuska,  545.

Rimski Martirologij: U malom gradu pokraj Limogesa u Francuskoj, koji je kasnije prozvan njegovim imenom, spomen svetog Leonarda, pustinjaka.

Zagrebački Misal: Leonard potječe iz plemenita roda (5/6. st.). Osnovao je samostan koji je po njemu nazvan St. Leonard-de-Noblat. Leonard se osobito brinuo za oslobođenje zatvorenika. Bio je učenik biskupa sv. Remigija iz Reimsa i suvremenik kralja Klodviga koji je Leonardu bio kum na krštenju jer su njegovi roditelji bili povezani s kraljem Klodvigom prijateljskim vezama. Među ostalim zaslužan je za oslobođenje brojnih zarobljenika.  Njegovo štovanje proširilo se osobito u Francuskoj i u germanskim zemljama. Štuje se kao zaštitnik zarobljenika i kao pomoćnik u svim potrebama poljodjelskog života.
Opširnije o sv. Leonardu vidi ovdje.

Sv. Kalinik i drugovi mučenici

Jeruzalem, 7. stoljeće

Rimski Martirologij: U Jeruzalemu, sveti Kaliník, Imerio, Teodor, Stjepan, Petar, Pavao, drugi Teodor, Ivan, drugi Ivan, mučenici, koje su, kao vojnike za vrijeme neprijateljske okupacije Gaze Saraceni bili zarobili. Na poticaj biskupa sv. Sofronija ispovjedili su svoju vjeru u Krista i zbog toga su podnijeli mučeništvo tako da im je svima bila odrubljena glava.

Sv. Baldo, biskup

Tours, Francuska, 5. / 6. stoljeće

Rimski martirologij: U Tours u Neustriji u Francuskoj sv. Baldo, biskup,  koji je dao u milostinju siromasima zlato koje je ostavio njegov prethodnik.

Sv. Engelbert, biskup, mučenik

Köln, Njemačka 1225. g.

Rimski Martiologij: U Kölnu u Lotaringiji, Njemačka, sveti Engelbert, biskup,  kojega su, dok je putovao, iz zasjede zaustavili ubojice, okrutno ga pretukli te je umro jer je branio pravdu i slobodu Crkve.
Opširnije o sv. Engelbertu vidi ovdje.

Sv. Petar Wu Guosheng, mučenik

Kina, 1814.

Rimski martirologij: U Zunyi, provincija Guizhou, Kina, sv. Petar Wu Guosheng, katehist i mučenik, koji je odbio odreći se kršćanske vjere pa je bio zadavljen zbog svoje vjere u Krista. Bio je prvi kineski mučenik carskog progonstva.

Sv. Simpronian i drugovi, mučenici

Srijem, Panonija, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen svetih Simproniana, Klaudija, Nicostrata, Kastoria i Simplicija, mučenika koji su bili klesari i kipari u Srijemskoj Mitrovici, u Panoniji, u današnjoj Hrvatskoj. Odbili su izraditi jedan kip boga Esculapa i zbog toga su po naredbi cara Dioklecijana bili bačeni u rijeku i potom okrunjeni od Bog milošću mučeništva. Njihovo se štovanje još od starine veoma proširilo u Rimu gdje je crkva na rimskom brežuljku Celiju, u kojoj se čuvaju njihove relikvije,  prozvana bazilika Četvorice okrunjenih (Quattro Coronati).

Blaženi Ivan Duns Scot, franjevac

Škotska, 1265.– Njemačka, Köln, 1308.

Rimski Martirologij: U Kölnu, Lotharingia, sada u Njemačkoj, blaženi Ivan Duns Scot, svećenik Reda manje braće, franjevac koji je bio škotskog podrijetla. Bio je izvanredan učitelj velike inteligencije i divne pobožnosti, poučavao je filozofiju i teologiju u školama u Canterburyju, Oxfordu, Parizu i Kölnu.
Opširnije o bl. Ivanu vidi ovdje.

Sv. Josip Nguyen Dinh Nghi i drugovi, mučenici

Nam Định, Vijetnam, 1840.

Rimski Martirologij: U gradu Nam Định u Tonchinu, danas Vijetnam, sveti mučenici Josip Nguyễn Đinh Nghi, Pavao Nguyễn Ngân, Martin Tạ Dức Thịnh, svećenici, Martin Thọ i Ivan Cỏn, seljaci. Bila im je odrubljena glava zbog njihove kršćanske vjere za vladavine cara Thiệu Trị.

Posveta Lateranske Bazilike u Rimu

Rimski Martirologij: Blagdan posvete Lateranske bazilike koju je izgradio car Konstantin u čast Kristu Spasitelju kao sjedište rimskih biskupa. Godišnja proslava njezine posvete u cijeloj latinskoj Crkvi znak je ljubavi i jedinstva s rimskim biskupom. Kao rimska katedrala, sada pod nazivom sv. Ivana Lateranskog,  ona je majka svih crkava Urbis (grada  Rima) i Orbis (svijeta). To je simbol vjere kršćana iz prvih stoljeća koji su osjećali potrebu okupljanja na zajedničkom i posvećenom mjestu kako bi slavili Riječ Božju i sveta Otajstva.

Blaženi Gracije iz Mua

Muo, Boka Kotorska, 1438. – Venecija, 1508.

Rimski Martirologij: U Muranu, Venecija, blaženi Gracije Kotorski (Pavao Krilović), redovnik reda sv. Augustina, koji je nakon što je živio u velikom siromaštvu kao ribar, potaknut jednom propovijedi blaženoga Šimuna od Camerina, ušao je u Red augustinaca gdje provodio svetački život. Tijelo mu je 1810. preneseno u rodno mjesto Muo.  U Crkvi u Hrvata njegov se spomendan slavi dan prije, 8. studenoga.
Opširnije o bl. Graciju vidi ovdje.

Sv. Elizabeta od Presv. Trojstva, karmelićanka

Francuska, Dijon, 1880. – 1906.

Rimski Martirologij: U Dijonu u Francuskoj blažena Elizabeta Presvetog Trojstva Katez, redovnica Reda bosonogih karmelićanki, koja je još u djetinjstvu tražila i promišljala u dubini svoga srca o otajstvu Trojstva i još mlada kroz mnoge nevolje došla je kao što je željela, do ljubavi, svjetla, života.
Opširnije o sv. Elizabeti vidi ovdje.

Blaženi Alojzije Beltrame Quattrocchi

† Rim, Alojzije 1951.

Rimski martirologij: U Rimu, blaženi Ajlojzije Beltrame Quattrocchi koji je kao otac obitelji, u javnim kao i u privatnim poslovima vršio Kristove zapovijedi te ih marljivo svjedočio poštenim životom. Njegova supruga Marija Beltrame Quattrocchi umrla 1965. godine u Rimu kao majka četvero djece, živjela je sa svojim mužem u dubokom i radosnom zajedništvu u vjeri i ljubavi prema bližnjima, prosvjetljujući Kristovim svjetlom obitelj i društvo. (Rimski martirologij spominje Mariju 26. kolovoza.)

Sv. Leon Veliki, papa, crkveni naučitelj

 Toscana, 390. – Rim, 461.

 

Rimski Martirologij: Spomen sv. Leona I., pape i crkvenog naučitelja. Rođen je u Toskani i najprije je marljivo vršio službu đakona u Rimu. Izabran za papu s pravom je zaslužio naslov Veliki jer je narod, koji mu je bio povjeren, hranio svojom plemenitom i mudrom riječi. Preko svojih izaslanika čvrsto je zastupao pravi nauk o Božjem utjelovljenju na Ekumenskom saboru u Kalcedonu. Godine 452. car Valentinijan III. odredio je Papu Leona da predvodi rimsko poslanstvo na pregovore s Atilom nakon čega je kralj Huna napustio Italiju.

Sv. Narset i Josip, mučenici

† Perzija, 343. g.

Rimski Martirologij: U Perziji sveti mučenici Narset, biskup časne starosti, i Josip, njegov mladi učenik, kojima je glava odrubljena mačem zato što su odbili pokoriti se naredbi kralja Sabora II. da se klanjaju suncu.

Sv. Andrija Avellino, svećenik

Italija, Napulj, 1521. – 1608. g.

Rimski Martirologij: U Napulju, spomen sv. Andrije Avelina, svećenika Kongregacije regularnih klerika koji se isticao svetošću svoga života i brigom za spasenje drugih. Trudio se obdržavati zavjet za svakodnevno usavršavanje u vrlinama i bogat zaslugama umro je sveto u podnožju oltara.
Opširnije o sv. Andriji vidi ovdje.

Sv. Martin, biskup

Szombathely, Mađarska, 316. – Candes, Francuska 397.

Rimski Martirologij: Spomen  sv. Martina, biskupa. Rođen je od poganskih roditelja u Panoniji, na području današnje Mađarske. Pozvan je u vojničku službu u Francusku. Dok je još bio katekumen pokrio je  svojim plaštem Krista u liku siromašnog čovjeka. Nakon što je primio krštenje, ostavio je oružje 356. g. i živio je redovničkim životom pod vodstvom sv. Hilarija od Poitiersa u Ligugéu u samostanu koji je sam osnovao. Zaređen je za svećenika i izabran za biskupa Toursa. Pokazao je svojim životom primjer dobroga pastira. Osnivao je samostane i župe po selima, poučavao i mirio svećenstvo i evangelizirao seljake dok se u mjestu Candes nije vratio Gospodinu.

Sv. Bartolomej mlađi, opat

Italija, Calabria – Rim, Grottaferrata, 980. – 1055 c.

Rimski Martirologij: U samostanu Grottaferrata u blizini Frascatija, blizu Rima, spomen sv. Bartolomeja, opata, koji je rođen u Kalabriji. Bio je pratilac sv. Nila, o kojemu je poslije napisao životopis. Bio je uz njega kad je već na kraju života na području Frascatija utemeljio samostan organiziran prema asketskoj disciplini istočnih otaca. Sv. Bartolomej je isti samostan učvrstio tijekom svoga upravljanja učinivši ga školom znanosti i umjetnosti.

Blaženi Vinko Eugenije Bosilkov, biskup i mučenik

Bugarska, 1900. – 1952.

Rimski Martirologij: U Sofiji u Bugarskoj, mučeništvo blaženoga Vinka Eugenija Bosilkova, biskupa Nicopol’a i mučenika iz Reda Pasionista. Pod tiranskim režimom bio je utamničen jer odbio odreći se zajedništva s Rimom. Okrutno je mučen, te je osuđen na smrt pod optužbom za veliku izdaju i na kraju je bio strijeljan.

Sv. Jozafat Kuncewycz, biskup i mučenik

Ukrajina, 1580.  – Bjelorusija, 1623.

Rimski Martirologij: Spomen mučeništva sv.  Jozafata  (Ivana) Kuncewicza, biskupa Polotzka i mučenika koji je revno upućivao povjerene mu vjernike prema katoličkom jedinstvu. S ljubavlju i pobožnošću je njegovao bizantsko-slavenski obred. U Vitebsku u Bjelorusiji, koja je u ono vrijeme bila pod poljskom upravom, okrutno je napadnut u pobuni ljudi koji su mu se protivili te je umro za jedinstvo Crkve i katoličke istine.
Opširnije o sv. Jozafatu vidi ovdje.

Sv. Benedikt i drugovi, poljski prvomučenici

† Kazimierz, Polonia, 1003. g.

Rimski Martirologij: U blizini Kazimierza na rijeci Warti u Poljskoj, sveti Benedikt, Ivan, Matej i Izak, mučenici, koji su bili poslani da naviještaju kršćansku vjeru u Poljskoj. Po noći su ih zaklali razbojnici. Zajedno s njima slavi mučeništvo je podnio njihov sluga Kristijan kojega su isti razbojnici objesili kraj crkvene ograde.

Sv. Margarito Flores Garcia, svećenik i mučenik

Meksiko, 1899. – 1927.

Rimski martirologij: U gradu Tulimanu u Meksiku, sveti Margarito Flores, svećenik i mučenik, koji je za vrijeme velikog progona protiv Crkve bio uhićen zbog svog svećeništva te potom strijeljan i tako je okrunjen slavnim mučeništvom.

Sv. Arkadije i drugovi mučenici

† Afrika, 473. g.

Rimski Martirologij: U Africi spomen svetih mučenika španjolaca Arkadija, Pascasija, Proba i Eutihijana koji ni na koji način nisu htjeli prihvatiti arijansku herezu; najprije im je Genserik, kralj Vandala oduzeo imanje, a zatim su bili poslani u progonstvo i bili su podvrgnuti groznim mučenjima te su potom podnijeli mučeništvo na razne načine. Posebno se istaknula odlučnost malog Paolila, brata Pascasija i Eutihijana, koji je zbog svoje uporne odlučnosti da ostane u katoličkoj vjeri dugo bio udaran štapom a zatim osuđen na teško ropstvo.

Sv. Brcko, biskup

† Tours, Francuska,  444.

Rimski Martirologij: U Toursu u Galiji, sada u Francuskoj, sveti Brcko, biskup koji je bio učenik sv. Martina. Naslijedio je učitelja i kroz četrdeset sedam godina svoje službe više puta suočavao se s različitim nedaćama.
Opširnije o sv. Brcku vidi ovdje.

(U Hrvatskoj mu je posvećena crkva u Brckovljanima koji po njemu nose ime.)

Blaženi Petar Vicev i drugovi, svećenici-mučenici

† Bugarska, 1952.

Rimski Martirologij: U Sofiji u Bugarskoj blaženi Petar Vicev, Pavao (Josip) Džidžov i Jozafat (Robert Mateo) Šiškov, svećenici Kongregacije Augustinaca Marijina Uznesenja, koji su bili nepravedno optuženi za izdaju pod ateističkim režimom. Bili su zatvoreni u tamnicu zato što su kršćani. U svojoj smrtnoj borbi zaslužili su primiti nagradu vječnosti vjernih Kristovih učenika.

Sv. Nikola Tavelić i drugovi, mučenici

† Jeruzalem, 1391.

Rimski Martirologij: U Jeruzalemu sveti Nikola Tavelić, Deodat Aribert, Stjepan iz Cunea i Petar iz Narbonne, svećenici Reda Manje braće franjevaca i mučenici koji su bili spaljeni na lomači jer su hrabro propovijedali na javnom trgu kršćansku vjeru pred Saracenima, hrabro ispovijedajući da je Krist Sin Božji.

Sv. Ivan Trogirski, biskup

Osor, 1034. – Trogir, 1111.g.

Rimski Martirologij: U Trogiru u Dalmaciji, u današnjoj Hrvatskoj, sveti Ivan biskup, koji je bio pustinjak u kamaldolskom samostanu u Osoru. Nakon ređenja za biskupa uspješno je obranio grad od namjera mađarskog kralja Kolomana da ga razori.

Sv. Serapion, mučenik

London, 1179. – Alžir, 1240.

Rimski Martirologij: U Alžiru u sjevernoj Africi, sveti Serapion iz Reda Blažene Marije od Otkupa (Mercedari) koji je prvi iz svoga Reda zadobio palmu mučeništva jer se borio za oslobođenje kršćanskih zarobljenika i za propovijedanje vjere.

Sv. Albert Veliki, biskup i crkveni naučitelj

Bavarska, 1206. – Köln, 1280.

Rimski Martirologij: svet Albert, zvan Veliki, biskup i crkveni naučitelj, koji je ušavši u Red propovjednika (dominikance) predavao filozofiju i teologiju u Parizu riječima i spisima. Bio je učitelj sv. Tome Akvinskog; uspio je ujediniti u divnu sintezu mudrost svetaca s ljudskim znanjem i znanošću o prirodi. Protivno svojoj volji prihvatio je biskupsku službu u Regensburgu gdje je marljivo radio na jačanju mira među narodima, ali nakon godine dana izabrao je siromaštvo svoga reda, i u Kölnu u Njemačkoj pobožno je usnuo u Gospodinu.
Opširnije o sv. Albertu vidi ovdje.

Sv. Roko Gonzalez i Alfonso Rodríguez, isusovci, mučenici

† Paraguay – Brazil, 1628.

Rimski Martirologij: U mjestu Caaro, u Paragvaju, sveti Roko González i Alfonz Rodríguez, svećenici Družbe Isusove i mučenici koji su približili Krista razbaštinjenim domorodačkim narodima. Za njih su osnovali sela zvana redukcije u kojima su rad i društveni život slobodno spajali  s vrijednostima kršćanstva. Zbog toga ih je bio ubio iz zasjede  plaćenik domaćega vrača.

Sv. Josip Mkasa Balikuddembé, mučenik

† Uganda, 1885.

Rimski Martirologij: U Mengu, u Ugandi, sveti Josip Mkasa Balikuddembé, mučenik koji je nakon što je sam bio kršten mnoge mladiće priveo i osvojio za Krista. Branio je dječake kraljevskoga dvora od poroka kralja Mwenge; zbog toga mu je u dobi od samo dvadeset i pet godina odrubljena glava po zapovijedi rasrđenog cara te je tako postao prva žrtva progona protiv kršćana. Papa Benedikt XV. proglasio ga je blaženim 1920. godine zajedno s 21 ugandanskim mučenikom, a Papa Pavao VI. proglasio ga je svetim 1964. godine.

Sv. Margareta Škotska, kraljica

Mađarska 1046. – Škotska, 1093.

Rimski Martirologij: Sveta Margareta, rođena je u Mađarskoj i udana je bila za Malkolma III. kralja Škotske. Imala je osmero djece i veoma se zauzimala za dobro svoga kraljevstva i Crkve. Pridružila je molitvi i postu velikodušnost prema siromasima ostavivši tako sjajan primjer izvrsne supruge, majke i kraljice.
Opširnije o sv. Margareti vidi ovdje.

Sv. Gertruda, djevica

Njemačka, 1256. – 1302.

Rimski Martirologij: Sv. Gertruda, zvana Velika, djevica, od djetinjstva se posvećivala velikom predanošću samoći i studiju književnosti. Obrativši se potpuno Bogu, ušla je u cistercitski samostan Helfta kod Eislebena u Njemačkoj gdje je na zadivljujući način išla putem savršenstva, posvećujući se molitvi i kontemplaciji Raspetoga Krista.
Opširnije o sv. Gertrudi vidi ovdje.

Sv. Otmar, opat

Švicarska, 689. – 759.

Rimski Martirologij: Na području Švicarske sv. Otmar, opat, koji je na mjestu ćelije izgrađene od svetog Gallusa utemeljio malu bolnicu za gubavce i jedan samostan po pravilima sv. Benedikta. Braneći prava samostana i bolnice, moćni susjedi su ga deportirali na otok Werden na Rajni gdje je umro.

Sv. Elizabeta ugarska

Bratislava, 1207. – Njemačka, 1231.

Rimski Martirologij: Spomen na sv. Elizabetu ugarsku koju su još veoma mladu dali za suprugu Ludvigu, grofu Turingije s kojim je imala tri sina. Ostala je udovica ali je snažnim duhom pretrpjela velike nevolje. Dulje vremena posvećivala je razmišljanju i meditaciji o nebeskim stvarnostima. Stoga je otišla u Marburg u Njemačku u bolnici koju je sama osnovala. Prigrlila je siromaštvo i skrbila se o bolesnima i siromašnima sve do kraja života umrijevši u dobi od dvadeset i pet godina.
Opširnije o sv. Elizabeti vidi ovdje.

Sv. Jordan-Jacint Ansalone i Toma Hioji Nishi

Nagasaki, Japan  1634. g.

U Nagasakiju u Japanu, sv. Jordan-Jacint i Toma Hioji Rokuzayemon Nishi, svećenici Reda propovjednika-dominikanci i mučenici. Prvi se posvetio propovijedanju Evanđelja najprije na Filipinima i potom u Japanu. Drugi je bio djelatni širitelj vjere na otoku Taiwanu, a posljednjih godina u svojoj domovini na području Nagasakija. Obojica su bili ubijeni na zapovijed vrhovnog komandanta Tokugawa Yemitsu nakon što su bili kroz sedam dana izloženi okrutnim mučenjima u jednoj jami i na vješalima.

Blažena Salomeja, ugarska kraljica

Poljska, 1211. – 1268.

Rimski Martirologij: U Krakovu u Poljskoj bl. Salomeja, ugarska kraljica. Nakon smrti svoga muža kralja Kolomana, vratila se u svoju domovinu i živjela je po pravilima Klarisa i sveto je obavljala službu opatice u samostanu kojeg je sama osnovala.
Opširnije o bl. Salomeji vidi ovdje.

Posveta Bazilika sv. Petra i Pavla u Rimu

4. stoljeće

Rimski Martirologij: Posveta dviju bazilika apostola sv. Petra i sv. Pavla, od kojih je prvu izgradio car Konstantin na Vatikanskom brežuljku iznad groba sv. Petra; istrošena vremenom i ponovno izgrađena u širem obliku ponovno je posvećena na današnji dan; drugu, na Via Ostiense, u čast sv. Pavlu izgradili su carevi Teodozije i Valentinijan. Ona je bila u 19. stoljeću uništena u požaru i potom potpuno obnovljena. Njihovim zajedničkim liturgijskim spomenom simbolički se izražava bratstvo apostola i jedinstvo Crkve.

Sv. Roman, đakon i mučenik

† Antiohija, Sirija, 4.stoljeće

Rimski Martirologij: U Antiohiji u Siriji sv. Roman, mučenik, koji je bio đakon Crkve u Cezareji. Za vrijeme progona cara Dioklecijana neki kršćani su poslušali careve odredbe i pošli su u svetišta idola da im ondje žrtvuju. Đakon Romano ih je glasno odvraćao i poticao da ostanu čvrsti u vjeri. Nakon što je pretrpio okrutno mučenje tijekom kojega su mu također i odrezali jezik,  zadavljen je u zatvoru i tako je bio okrunjen slavnim mučeništvom.

Sv. Filipina Roza Duchesne, redovnica

Francuska 1769. – Missouri, SAD, 1852.

Rimski martirologij: U gradu Saint-Charles u Missouriju, u Sjedinjenim Američkim Državama, sveta Filipa Duchesne, redovnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Rođena je u Francuskoj za vrijeme revolucije u svojoj domovini, okupila je oko sebe jednu redovničku zajednicu i otišavši u Ameriku osnovala je ondje brojne škole.

Sv. Obadija, prorok

† 6. stoljeće prije Krista

Rimski Martirologij: Spomen sv. Obadije, četvrtog od manjih proroka koji je, nakon izgnanstva Izraelskog naroda prorekao Gospodinovu srdžbu protiv neprijateljskih naroda. U najkraćoj knjizi Staroga zavjeta, čiji je on autor, nastoji utješiti Jeruzalem u nadi brze obnove. Zbog svoga vrlo pozitivnog gledišta o Izraelu, egzegeti ga smatraju vjesnikom Mesije.
Opširnije o sv. Obadiji vidi ovdje.

Sv. Barlaam, mučenik

† Antiohija, Sirija, 303. g.

Rimski Martirologij: U Antiohiji u Siriji sveti Barlaam, mučenik, koji je bio seljak i nepismen, ali snažan u Kristovoj mudrosti. Bio je prisiljen držati žeravicu i tamjan da se prikažu bogovima, ali se je odupro nepobjedivom vjerom.  Zbog okrutnosti tiranina koji ga je dao pogubiti zadobio je slavu mučeništva.

Sv. Matilda, monahinja

Hackenborn, Njemačka, 1240. – 1298.

Rimski Martirologij: U samostanu Helfta u Sachsenu, Njemačka, sveta Matilda, redovnica, koja je bila žena izuzetne učenosti i poniznosti te prosvijetljena božanskim darom mistične kontemplacije. Napisala je jednu od najpoznatijih knjiga srednjovjekovne mistike: Knjiga posebne milosti.

Sv. Edmund, kralj i mučenik

Engleska, 841. – 870.

Rimski martiologij: U Engleskoj spomen svetog Edmunda, mučenika, koji je bio kralj istočnih Engleza. Zarobljen je u ratu protiv poganskih danskih osvajača te je tako okrunjen mučeništvom zbog vjere u Krista. Zaštitnik je Engleske.

Sv. Franjo Ks. Kan, mučenik

† Vijetnam, 1840.

Rimski Martirologij: U Hanoi u Tonchinu, sada Vijetnam, spomen svetog Franje Ksaverskog Kana, mučenika. Za vladavine cara Minha Manga on je kao vjeroučitelj bio zadavljen i potom mu je odrubljena glava zbog svoje vjere u Krista.

Blažena Anđela i 14 djevica, mučenica

† Valencija, Španjolska, 1936.

Rimski martirologij: Blizu Valencije u Španjolskoj, blažena Anđela sv. Josipa (Francesca) Lloret Martí i četrnaest djevica i mučenica; ona je bila vrhovna poglavarica,  a ostale su bile redovnice Kongregacije kršćanske nauke te su pretrpjele mučeništvo zbog vjere u Krista u progonu protiv Crkve koji je izbio tijekom građanskog rata.

Prikazanje Blažene Djevice Marije u Hramu

Blagdan se slavi od 6. stoljeća

Rimski Martirologij: Spomen prikazanja Blažene Djevice Marije. Dan poslije posvete bazilike Santa Maria Nuova, sagrađene blizu zida Jeruzalemskog hrama, slavi se posvećenje Bogu od djetinjstva one koja će kasnije, djelovanjem Duha Svetoga čijom je milošću bila već ispunjena svojim bezgrešnim začećem,  postati Majka Božja.

Sv. Agapije, mučenik

† Cezareja, Palestina, 306. g.

Rimski Martirologij: U Cezareji u Palestini, sv. Agapije, mučenik; već više puta podvrgnut mučenju, ali uvijek zadržan za veće borbe, tijekom igara u amfiteatru dali su ga za jelo medvjedu u nazočnosti samog cara Massimina; i budući da je još disao sljedeći je dan utopljen u moru s kamenjem koje su mu vezali  za noge.

Sv. Mavro, biskup i mučenik

† 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Poreču, Istra, sv Mavro, biskup i mučenik.
Opširnije o sv. Mavri vidi ovdje.

Blažena Marija (Franjka) de Siedliska, redovnica

Varšava, Poljska 1842. – Rim, 1902.

Rimski Martirologij: U Rimu blažena Marija od Isusa Dobrog Pastira (Franjka) de Siedliska, djevica, koja je napustiši Poljsku zbog političkih motiva, utemeljila Družbu Sestara  svete Nazaretske Obitelji koja se brinula po svijetu za iseljenike iz njezine domovine.

Sv. Cecilija, djevica i mučenica

† 2./3. stoljeće

Rimski Martirologij: Spomen svete Cecilije, djevice i mučenice koja je postigla dvostruko mučeništvo iz ljubavi prema Kristu na groblju sv. Kalista na ulici vai Apija. Njezinim imenom nazvana je od starine jedna crkva u rimskoj četvrti Trastevere.
Opširnije o sv. Ceciliji vidi ovdje.

Sv. Petar Esqueda Ramirez, svećenik i mučenik

Meksiko, 1887. – 1927.

Rimski Martiologij: U gradu Teocaltitlán u Meksiku, sveti Esqueda Ramírez, svećenik i mučenik, koji je tijekom meksičkog progona zbog svoje svećeničke službe bačen u tamnicu i na kraju je bio strijeljan.

Blaženi Ilija i blaženi Bertrand, redovnici mučenici

† Španjolska, 1936.

Rimski martirologij: U gradu Paterni blizu Valencije u Španjolskoj, blaženi Ilija (Julijan) Torrijo Sánchez i Bertrand (Franjo) Lahoz Moliner, redovnici Družbe kršćanskih škola i mučenici koji su, imajući Krista za uzor, zaslužili tijekom vjerskog progona zadobiti vječnu nagradu koja je obećana onima koji su ustrajali u vjeri.

Sv. Klement Rimski, papa i mučenik

† 97 g.

Rimski Martirologij: Sveti Klement I, papa i mučenik, koji je treći po redu upravljao rimskom Crkvom nakon sv. Petra Apostola. Napisao je Korinćanima čuvenu poslanicu kako bi ojačao mir i sklad među njima. Na današnji dan obilježava se sahrana njegova tijela u Rimu. Ime mu se spominje i u rimskom kanonu.
Opširnije o sv. Klementu vidi ovdje.

Sv. Kolumban, opat

Irska, 525. – Italija, 615.

Rimski martirologij: Sveti Kolumban, opat, bio je irskog podrijetla postao je hodočasnik za Krista kako naviještao Evanđelje narodima Francuske. Utemeljio je nakon mnogo drugih samostana i onaj u Luxeuilu kojim je on sam upravljao u kojem su se strogo obdržavala pravila. Bio je prisiljen poći u progonstvo pa je prešao Alpe i utemeljio u talijanskoj pokrajini Emiliji samostan Bobbio, poznat po disciplini i studijima. Stekavši mnoge zasluge za Crkvu, umro je u miru a njegovo je tijelo sahranjeno na današnji dan.
Opširnije o sv. Kolumbanu vidi ovdje.

Blaženi Augustin Mihael Pro, isusovac, mučenik

Guadalupe, Meksiko, 1891. – Grad Meksiko, 1927.

 

Rimski Martirologija: U selu Guadalupe na području Zacatecasa u Meksiku, bl. Mihael Augustin Pro, svećenik Družbe Isusove i mučenik, koji je u vrijeme progona protiv Crkve osuđen na smrt bez suđenja s lažnom optužbom da je bio sudionik zavjere u pripremi jednog zločina. Žarko je želio mučeništvo koje je podnio na način da je bio strijeljan. Raširenih ruku držeći u jednoj ruci raspelo u drugoj krunicu izgovorio je prije strijeljanja posljednje riječi: „Živio Krist Kralj!“

Sv. Andrija Dung Lac i 116 vijetnamskih mučenika,

† Vijetnam, od 1745. do 1862.

Rimski Martirologij: Spomen na svete Andriju Dung Lac-a, svećenika i drugove mučenike. U jednom slavlju štuju se stosedamnaest mučenika iz raznih krajeva Vijetnama, uključujući osam biskupa, mnogo svećenika i veliki broja vjernika laika svake dobi i stanja koji su svi radije podnosili progonstvo, zatočenja, mučenja i smrt, umjesto da vrijeđaju križ i odreknu se kršćanske vjere.
Opširnije o sv. Andiji i mučenicima vidi ovdje.

Sv. Krizogon, akvilejski biskup i mučenik

† Akvileja, Italija, 303. g.

Rimski Martirologij: U Akvileiji u Friuliju, Italija, spomen sv. Krizogona (Krševana), mučenika, koji se štuje u Rimu u crkvi koja nosi njegovo ime. Njegovo je ime također uvršteno u rimski kanon sv. mise.

Blažene Niceta Plaja Xifra i 11 redovnica mučenica

† Španjolska,  1936.

Rimski Martirologij: U selu Picadero de Paterna na području Valencije u Španjolskoj, bl. Niceta od sv. Prudence Plaja Xifra i 11 redovnica Družbe milosrdnih sestara karmelićanki i mučenice, koje su, držeći upaljene svjetiljke, zaslužile pristupiti Kristu na vječnu svadbu.

Sv. Katarina Aleksandrijska, mučenica

† Aleksandrija, Egipat, 305. g.

Rimski Martirologij: Sveta Katarina, djevica i mučenica u Aleksandriji, bila je ispunjena velikom mudrošću i snagom duha. Njezino je tijelo izloženo štovanju u samostanu na brdu Sinaju.
Opširnije o sv. Katarini vidi ovdje.

Sv. Petar Yi Ho-yong, prvi korejski mučenik

Seul, Koreja, 1803.-1839.

 Rimski martirologij: U Seulu, u Koreji, sveti Petar Yi Ho-yong, mučenik, koji je bio vjeroučitelj. Stražari su ga uhitili zajedno s njegovom sestrom, svetom Agatom Yi So-sa. Ostao je čvrst u ispovijedanju vjere. Tri puta su mu lomili kosti. Ostao je četiri godine u zatvoru gdje je i umro kao prvi u slavnom nizu mučenika ove nacije.

Blaženi Jacinto Lopez i Jakov Burillo, dominikanci, mučenici

† Španjolska, 1936.

Rimski martirologij: U selu Puebla de Híjar kod Teruela u Španjolskoj, bl. Jacinto Serrano López, svećenik Reda propovjednika-dominikanaca i mučenik streljan je za vrijeme progona Crkve. Zajedno s njime časti se blaženi mučenik Jakov Meseguer Burillo, svećenik istoga Reda koji je u Barceloni, nepoznatog dana, završio slavno mučeništvo za Krista.

Blaženi Jakov Alberione, utemeljitelj Družbe sv. Pavla

Cuneo, Italija 1884. –  Rim, 1971.

Rimski Martirologij: U Rimu, blaženi Jakov Alberione, svećenik, koji je bio posve zauzet i posvećen evangelizaciji. U tome smislu se posebno posvetio upotrebi sredstava društvene komunikacije  za dobrobit društva koje je upotrebljavao da bi učinkovitije naviještao Kristovu istinu svijetu. U tu svrhu utemeljio je Kongregaciju pobožnog društva sv. Pavla apostola.
Opširnije o bl. Jakovu vidi ovdje.

Sv. Siricije, papa

† 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Rimu u groblju Priscille u ulici Salaria nova, sv. Siricije, papa od 384. do 399., kojeg sveti Ambrozije slavi kao istinskog učitelja. Noseći teret svih onih koji nose teret odgovornosti biskupske službe,  poučavao ih je u nauk crkvenih Otaca što je također potvrđivao svojim apostolskim autoritetom. Smatra se prvim Papom koji je potvrdio primat i autoritet pape za cijelu Crkvu.
Opširnije o sv. Siriciju vidi ovdje.

Sv. Toma Dinh Viet Du i Dominik Nguyen Van Xuyen, dominikanci mučenici

† Vietnam, 1839.

Rimski Martirologij: U gradu Nam Dinh u Tonchinu, sada Vijetnam, sveti Toma Ðinh Viet Du i Dominik Nguyen Van Xuyên, svećenici Reda propovjednika, dominikanci i mučenici, kojima su odrubljene glave po odredbi cara Minha Menga. Sveti Toma je osuđen na giljotinu zato što je obdio zgaziti križ. Oni su dio skupine  od 116 mučenika koji su umrli zbog vjere u Tonchinu (Vijetnam) između 1745. i 1862. godine.

Sv. Valerijan, biskup Akvileje

† Akvileja, Italija, 4. stoljeće

Rimski Martirologij: U Akvileji u Friuliju, sv. Valerijan, biskup koji je branio istinsku vjeru protiv arianizma u zemljama drevnog Ilirika i okupio je zajedno svećenike i laike pozivajući ih da provode zajednički život.

Sv. Virgilije, biskup

Irska – Salzburg, Austrija † 784. g.

Rimski Martiologij: U Salzburgu, u današnjoj Austriji, sveti Virgilije, biskup, čovjek velike kulture, irskog podrijetla, koji je uz naklonost kralja Pipina postavljen da upravlja mjesnom Crkvom u Salzburgu. U njemu je izgradio katedralu u čast sv. Ruperta i proširio je vjeru među stanovnicima Koruške. On je zaslužan za evangelizaciju slavenskih pokrajina Koruške, Štajerske i Panonije.
Opširnije o sv. Virgiliju vidi ovdje.

Blaženi Bronislaw Kostkowski, sjemeništarac i mučenik

Poljska, 1915. – Dachau, Njemačka 1942.

Rimski Martirologij: U logoru Dachau blizu Münchena u Bavarskoj, Njemačka blaženi Bronislaw Kostowski, mučenik, koji je za vrijeme vojne okupacije Poljske u ratu, bio podvrgnut okrutnim mučenjima u zatvoru  i tako je zadobio palmu mučeništva. Papa Ivan Pavao II. 1999. godine podigao ga je na čast oltara s drugih 107 žrtava istog progona.

Sv. Irenark, mučenik

† Armenija, 305. g.

Rimski Martirologij: U Sivasu, u staroj Armeniji, sv. Irenark, mučenik, koji je bio pridružen osoblju za vršenje mučenja, obratio se Kristu gledajući čvrstoću vjere kršćanskih žena, a zatim je ubijen udarcem sjekire za vladavine cara Dioklecijana i guvernera Massima.

Sv. Papinijan, sv. Mansuet i drugovi, mučenici

† Zapadna Afrika, 5. stoljeće

Rimski Martirologij: U sjevernoj Africi na današnjem libijskom i tuniskom području, spomen svetih mučenika Papijana iz Vita i Mansueta iz Urusije, biskupa koji su za progona vandala dovršili svoju slavnu bitku za obranu katoličke vjere. Bili su spaljeni tako što su po cijelom tijelu bili posuti rastopljenim željezom pred arijanskim kraljem Vandala, Genserikom. U to vrijeme i sveti biskupi Urban od Djerbe, Krescent od Bizacije, Habetdéus od Teudala, Eustracije od Sufesa, Kreskonije od Tripolija, Vice od Sabrata, Feliks iz Soussea i na kraju  biskupi Ortolano od Bennefe i Florencije od Mdila, za vladavine Unerika sina Genserika, bili su osuđeni na izgnanstvo i završili su tijek svog života kao priznavaoci vjere.

Sv. Stjepan Mlađi, istočni monah i mučenik

Carigrad, 715. – 764.

Rimski Martirologij: U Carigradu, Sveti Stjepan mlađi, redovnik i mučenik, koji je za cara Konstantina Coprónima bio podvrgnut raznim mučenjima zato što je branio štovanje svetih slika, potvrdio je potvrdio je prolijevanjem svoje krvi katoličku istinu.

Sv. Saturnin kartaški, mučenik

† Rim,  3. stoljeće

Rimski Martirologij: U Rimu na groblju Trasone u ulici Salariji nova, sveti Saturnin iz Kartage, mučenik, koji je, kako piše Papa sv. Damaz, za vladavine cara Decija bio mučen u domovini zbog svoje vjere u Krista i potom poslan u progonstvo u Rim, gdje je nakon nadvladanih drugih mučenja obratio na vjeru tiranina Gracijana i nakon što mu je odrubljena glava postigao je krunu mučeništva.

Blaženi Dionizije Berthelot i Toma Rodriguez, karmelićani, mučenici

Francuska i Portugal, 1600. – Sumatra, Indonezija 1638.

Rimski Martirologij: U Acehu na otoku Sumatri, blaženi mučenici Dionizije Petar Berthelot, svećenik, i Redent Toma Rodríguez, redovnici reda Bosonogih karmelićana, koje su muhamedanci nakon uhićenja učinili robovima a onda su ih na morskoj obali ubili strelicama i udarcima sjekire.

Blaženi Bernard Hoyos, isusovac

Španjolska, 1711. – 1735.

Iz drugih izvora: Bernard Hoyos rođen je 1711. g. u Torrelobatonu u Španjolskoj. Ušao je u Družbu Isusovu 1726. godine. U 22. godini dobio je prve ideje o pobožnosti Srcu Isusovu. Zaređen je za svećenika u siječnju 1735. Bio je veliki štovatelj i širitelj pobožnosti prema Srcu Isusovu i poznat po svojim propovijedima. Iste godine kad je i zaređen 29. studenoga sveto je umro u Valladolidu u 24. godini života. Proglašen je blaženim 18. travnja 2010.

Sv. Andrija, Apostol

Bethsaida, Galileja – Patras, Grčka, mučenik 60. g.

Rimski Martirologij: Blagdan sv. Andrije, apostola. Rođen je u Betsaidi. Bio je brat Šimuna Petra i također ribar kao i Petar. On je bio prvi od učenika Ivana Krstitelja kojega je pozvao Gospodin Isus na Jordanu i tome se pozivu odazvao pa je doveo k Isusu također i svoga brata. Nakon Duhova propovijedao je Evanđelje u području Ahaje u Grčkoj i podnio je mučeničku smrt u Patrasu razapinjanjem na križ. Carigradska crkva štuje ga kao svoga  slavnog zaštitnika.
Opširnije o sv. Andriji vidi ovdje.

Blaženi Mihael Mejias i šest drugova mučenika

† Španjolska, 1936.

Rimski martirologij: U mjestu Paracuellosu del Jarama, u blizini Madrida, Španjolska, bl. Mihael Ruedas Megías i šest drugova, mučenika. Bili su članovi Reda sv. Ivana od Boga. Istaknuli su se u svjedočenju za kršćansku vjeru i otišli su Gospodinu za vrijeme nasilničkih progona neprijatelja Crkve.

Blaženi Ludvig Gietyngier, svećenik i mučenik

Poljska, 1904. – Dachau, Njemačka, 1941.

Rimski Martiologij: U blizini Münchena u Njemačkoj, u logoru Dachau, blaženi Ludvig Roko Gientyngier, svećenik i mučenik, koji je za vrijeme okupacije Poljske u ratu bio podvrgnut mučenju od strane neprijatelja vjere te je umro mučeničkom smrću predavši svoj duh Bogu.