U mjesecu studenom 2022.  mlada književnica Nevenka Nedić iz Bošnjaka objavila je i predstavila svoj prvi roman koji nosi naslov „Srce traži zadovoljstvo“. Ova njezina knjiga koju je objavila pod umjetničkim imenom Gloria La Marr jest njezina  romansirana autobiografija u kojoj je umjetnica objedinila svoja tri puta: put prema Bogu, umjetnički put i put prema pravoj ljubavi. Radnja romana započinje susretom s bl. Ivanom Merzom. No više o ovome svome prvom romanu i ulozi hrvatskog Blaženika mlada književnica nam sama o tome govori:

„S likom i životom blaženoga Ivana Merza nisam se susrela do 25. studenoga 2014. kada je pater Božidar Nagy tada okupljenoj mladeži govorio o njemu. Opisivao je njegov put obraćenja, apostolski rad s mladeži i težnju za svetačkom vjernosti. Čitao je misli iz njegovih dnevničkih zapisa i upravo je to bila nit koja me s bl. Merzom povezala  da sam naposljetku prošaptala: ‘On je netko tko bi me zaista mogao razumjeti.’ U to sam vrijeme bila u tijeku završnih priprema za odlazak iz domovine. Za sitan sam iznos kupila molitvenik koji je sadržavao devetnicu za njegov zagovor i počela ju moliti već nakon četiri dana, 28. studenoga tražeći od njega pomoć. Uistinu, preostale pripreme obavile su se i prije nego je devetnica završila. Moje mu se srce priklonilo te se među skromnom količinom predmeta, koji su stali u dvije putne torbe, našla i ta knjižica s devetnicom bl. Ivanu. Ubrzo sam mu se obratila s drugom nakanom, i trećom. Uviđajući snagu njegova zagovora, shvatila sam da sam posebnu ljepotu pozvala u svoj život. Prvi zadatak povjerila sam mu godinu dana poslije i izmolila ga upravo na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa – i time, mada ne znajući, dobila naznaku o križu koji ću ponijeti, no koji će, kao i Isusov, biti uzvišen. Da nije bilo mača boli, ne bi bilo ni romana. Roman govori o pripadanju, što naznačuje i prvi i zadnji stih posebno istaknute pjesme: ‘Njemu pripadam.’ Čitav su put kroz sedam godina i sedam mjeseci, koliko radnja romana traje, zabilježili moji dnevnički zapisi kao najbogatiji od svih plodova.

U romanu se, uz blaženoga Ivana Merza, spominje sveti Antun, sveti Josip i Blažena Djevica Marija. Prvi dio romana, čija su poglavlja podijeljena na sedam mjeseci, u pet poglavlja spominje pet devetnica kojima sam tražila zagovor blaženog Merza: ‘Da barem imam tu čast da te proglase svetim, blaženiče, dok sam na životu!’ izrekla sam moleći petu devetnicu u tome nizu. Zadnji spomen snage njegova zagovora bilježi šesti mjesec, i to sedmi dan devetnice koju sam molila Mariji koja razvezuje čvorove. Taj mi je dan na kućnu adresu stiglo pismo koje je sadržavalo sličicu svetoga Antuna i, na moje iznenađenje, sličicu blaženoga Ivana Merza.“

Nevenka Nedić – Gloria La Marr

U nastavku donosimo pjesmu koju je Nevenka Nedić spjevala u čast bl. Ivana Merza:

Brat Ivan

Zagrli me zagovorom
k’o pupoljak sunce, brate!
Nad žive vode izvorom
daj da vječne kratim sate!

Ta što bi duša klonula
kada hodiš pored mene?
Zar od tebe nije čula:
dvije su duše pronađene?

U onaj dan ti si htio
da ti svoju ruku pružim,
a s molitvom pohitio
da ne idem putom dužim.

Primi stručak ovog stiha,
brate, ja te njime volim,
radost to je duši tiha
kojom sebi Nebo rubim!