Studentica hrvatskog jezika i književnosti u Rijeci, Helena Anušić, napisala je veoma uspjeli igrokaz pod naslovom «Dijalog u snu» koji  za sadržaj ima novog hrvatskog blaženika Ivana Merza, njegov život i njegovu poruku današnjim mladima. Dok se u prvom dijelu prikazuje njegov život, u drugom dijelu ukazuje se sam blaženik u snu jednoj djevojci i govoreći joj svoje misli, rasvjetljuje njezinu tamnu sadašnjicu i  upućuje ju da ide za njima putom koji vodi prema Suncu.

Prvi puta igrokaz je izveden 25. listopada 2003. u katedrali sv. Vida  u Rijeci, a u povodu proslave Srednjoeuropskog katoličkog dana i  25. obljetnice pontifikata Pape Ivana Pavla II. u okviru večernjeg molitvenog bdijenja za riječku mladež i studente. Prva izvedba ovoga igrokaza dobila je najbolje kritike od prisutnih mladih koji su tu večer završili pokorničkim bogoslužjem i sv. misom. Na proljeće 2004. u planu je izvedba ovoga igrokaza u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu,

Autorica Helena Anušić napisala je također  igrokaz «Razgovor sa svetim Ivanom Krstiteljem», te glazbeno scensko skazanje «Vjerom protiv straha» koji je izveden na Duhovskom bdijenju prošle godine uoči sv. mise koju je predvodio Sveti Otac na Delti u Rijeci. Helena ima posebno zanimanje za crkvena skazanja i epistolarnu duhovnu poeziju. Piše također i Križne putove socijalne tematike tj. približene današnjem mladom čovjeku, te duhovnu epistolarnu prozu koju karakterizira pisanje «o trenutku». Križni putovi se izvode na Cvjetnicu u župnoj crkvi Srca Isusovo na Zametu, a prozu objavljuje u studentskom katoličkom listu « ZAŠTO NE? « gdje volontira kao urednica.

Tekst igrokaza o bl. Ivanu Merzu «Dijalog u snu»  dostupan je također i na web stranici Bl. Ivana Merza u direktoriju Pjesme i recitali.

Helena Anušić

 D I J A L O G    U    S N U

Kratki igrokaz o blaženom Ivanu Merzu, temeljen na njegovim mislima. U uvodu korišteni su podaci iz biografije o bl. Ivanu Merzu «Putokaz suvremenom naraštaju», o. Božidara Nagya

Sudjeluju:  3 naratora

Bog, Djevojka, Ivan Merz

UVOD

Troje mladih iz različitih molitvenih zajednica kao naratori izlaze pred publiku i upoznaju je s životom Ivana Merza, koristeći podatke iz njegove biografije: Prikaz suvremenom naraštaju. Naratori svoju priču iznose u nekoliko minuta, a kada otiđu s pozornice, na nju dolazi djevojka i započinje svoju priču.

Djevojka

( Šetajući se pozornicom, sjeća se svoga sna.)

Sanjala sam čudan san… Posjetio me Bog i razgovarali smo. Pitala sam Ga: Što te najviše iznenađuje kod ljudi?, a On mi je odgovorio:

Bog ( netko iza pozornice )

To što misle tjeskobno na budućnost, te tako zaborave sadašnjost. Na taj način ne žive ni u sadašnjosti ni u budućnosti. To što žive kao da nikada neće umrijeti, a onda umiru kao da nikada nisu ni živjeli… To što im je djetinjstvo dosadno. Žure se odrasti, a onda bi htjeli opet biti djeca. To što troše zdravlje da bi stekli novac, a onda troše novac da bi vratili zdravlje.

( napravi se stanka u kojoj djevojka razmišlja o Božjim riječima )

Djevojka

Tada je bog uzeo moju ruku u svoju. Osjećala sam se poput djeteta…, pa sam ga upitala: Kao roditelj, koje bi životne pouke htio da Tvoja djeca nauče?

Bog

Htio bih da nauče kako nikoga ne mogu učiniti da ih voli. Mogu samo sebi dopustiti da budu voljeni. Da nauče kako nije bogata ona osoba koja najviše ima, nego ona kojoj najmanje treba. Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se načine duboke rane ljubljenoj osobi, a tada su potrebne godine da ih se izliječi. Da nauče opraštati, tako da sami opraštaju, i da nauče da sam ja tu – uvijek!

JEDNOČINKA

Djevojka

I tada sam se probudila…, pa sam opet zaspala i imala još jedan posjet…

(gase se svjetla pozornice i s pomoću dima i svijeća stvara se iluzija sna. Iz mraka prema djevojci korača jedna silueta.)

Tko si ti?

Ivan

Ivan Merz, zar me ne prepoznaješ?!

Djevojka

Oprosti, nisam te dobro vidjela. Tako si mlad… Uvijek sam se pitala što ti se dogodilo?

Ivan

Meningitis. Dobio sam ga nakon operacije i tijelo nije izdržalo. Ali, nisam tužan. Moja je duša postigla cilj za koji je stvorena. Život mi je bio Krist, a smrt dobitak.

Djevojka

Čekaj! To sam pročitala na tvome grobu u Zagrebu, u bazilici Srca Isusova.

Ivan

Ah, Srce Isusovo… posljednjih šest mjeseci proveo sam svakodnevno odlazeći na svetu misu i pričest. Moje molitve su tamo bile uslišane kada mi se otac nakon dvadeset godina pričestio. Obratio ga je nadnaravni element; milost.

Djevojka

S velikom ljubavi pričaš o Euharistiji?

Ivan

Pa, gdje je nama ljudima Bog prisutniji negoli u presvetoj Euharistiji?! Pričest je izvor života. Ona napunja dušu rasvjetom koja je svjetlija od dana, koja je pretvara u duševno zadovoljstvo, koja smiruje u osjećanju nečega nepoznatog i neizmjernog.

Djevojka

Prekrasno si to rekao. Znaš, pročitala sam negdje kako se pitaš kolika je Njegova ljubav kada nam se daje, nama ništavnima. Misliš li kako nismo dostojni blagovati Ga?

Ivan

Ne, ne trebamo gledati na Euharistiju kao na kakvu nagradu za dobra djela, nego kao najjače sredstvo koje će spaliti grijehe i dati život našoj duši.

Djevojka

Čuj, sve ja to razumijem, ali iskreno…ponekad se osjećam nedostojna primiti Euharistiju. Ipak, moje tijelo, misli, moje sve, Njegov je Hram i trebam ga održavati čistim, ali znaš i sam, mlad si…i hramovi se s vremena na vrijeme isprljaju, pa i mrljice smetaju na duši…

Ivan

U našem je tijelu zakon sasvim drugačiji od onoga koji je u našoj duši. Bori se protiv grijeha molitvom. Traži od Boga milost da budeš bezuvjetni gospodar svoga tijela. Čovjek je užasno slab i bez Njegove pomoći ne može ništa.

Djevojka

Na žalost, mali broj mojih vršnjaka poseže za tom pomoći, već s upuštaju u trend koji je prešao granice moralnih vrijednosti. Sigurno si primijetio kako je i brak izgubio status « institucije «. Mnogi parovi žive skupa prije braka; radi se « probni brak ».

Ivan

Zaljubljivanje je velika sreća ako se dobro zaljubiš, ali i veliko zlo ako ti se to dogodi prerano, jer će kočiti tvoj duhovni život upravo u vrijeme kada si se počela duhovno i tjelesno razvijati. Otuda i razmišljanje kako vjenčanje postaje samo « mrtvo slovo na papiru» i mladi misle da im ta « slova» nisu potrebna za potvrdu ljubavi.

Djevojka

Znaš, Ivane…, teško je opstati i živjeti u skladu s Božjim zapovijedima kada nas sa svih strana bombardiraju: nemoralom, nekršćanskim shvaćanjima svetinje ljudskoga života…

Ivan

Moraš znati da ni ja nisam « rođen kao svetac », nego sam to postao vođen Božjom milošću. Za ispravan život treba se boriti, on se postiže osobnim trudom, naporom , samosvladavanjem. Život je poput uspinjanja na goru. Mogući su padovi, lutanja, a prije početka uspona, moguć je i život koji nije u skladu s Božjim zapovijedima. Sjeti se vrhunaca koje su osvojili: sv. Marija Magdalena, sv. Augustin i mnogi drugi..

Djevojka

Hm, u pravu si. Ali, moraš mi dati neke putokaze da se ne bih izgubila…

Ivan

( ubaci joj se u riječ ).. molitva. ( uzme joj ruke i sklopi ih ) Molitva. Traži od Njega snagu da Ga snažno ljubiš, vjeruješ u Njegovu moć. Traži i moli za hrabrost kada na usponu budeš prolazila mjestima koja prijete smrću.

Djevojka

Čini se jednostavnim kada kažeš da samo tražim…

Ivan

Bog nikoga ne odbija. Trebaš samo biti iskrena u traženju.

Djevojka

Ne bi li i ja Njemu trebala dati nešto zauzvrat?

Ivan

Daješ Mu sebe. Ali ako želiš činiti ono što i ja, pričesti se svaki dan. Boga nemoj nikada zaboraviti! Neprestano teži za sjedinjenjem s Njim, i što je vrlo bitno, budi Njegov apostol.

Djevojka

Apostol?! A, misliš da se Isus prepozna u meni, da Ga drugi vide u mome osmjehu, u mojim postupcima…

Ivan

Upravo tako. Svi smo pozvani na suradnju s Bogom, u tome je sav smisao života pojedinca i cijele povijesti ljudskoga roda.

Djevojka

Ti si u tome umjetnik. Tolikima si pomogao da dođu do Isusa; u gimnaziji kao profesor, u katoličkoj organizaciji za mlade…, tvoji orlovi… Preko njih upoznala sam tebe. Ostavio si veliki trag u njihovim životima, a oni, tj. nove generacije, ne puštaju nikoga da luta bez Krista.

Ivan

Temelj našeg apostolskog rada i uspjeha leži u nama samima, u našem odnosu s Isusom, koji u nama mora živjeti. Drago mi je da se ništa nije promijenilo od moje smrti.

Djevojka

Dirnula me je poruka koju su ti ostavili prijatelji iz Vinkovaca, a koja na najbolji način izražava tvoj utjecaj na živote mladih: Hvala ti orle Kristov..

Ivan

( dovrši njenu misao, te nastavi ) Prijatelji… volim sve male, nepoznate ljude koji na svojim leđima nose teret povijesti.

Djevojka

Davao si svoje vrijeme ljudima, nisi se štedio…

Ivan

Znaš, dan što ga čovjek posveti drugome nije nikako gubitak, već dobitak. Dani u kojima ne činimo ništa za druge, nego samo za sebe, to su izgubljeni dani!

( začuje se budilica )

Djevojka

Što je to?

Ivan

Budilica. Vrijeme je da se oprostimo.

Djevojka

Ali…

Ivan

Sve je u redu. Vraćaš se u život koji je samo kratka priprava za vječnost.

( Ivan se nakon ove rečenice okrene i izgubi u magli, a djevojka ga isprati pogledom i kaže:

 Hvala ti Orle Kristov, pokazao si mi put k suncu!

K R A J