U utorak 7. studenoga održano je još jedno u nizu predavanja u sklopu programa „S orlovima u visine“, tjelesno-duhovne formacije za mladiće po uzoru na blaženog Ivana Merza. Predavanje s naslovom ‘Muškarac u duhu i tijelu’ održao je doc. dr. sc. pater Niko Bilić, DI., profesor biblijskih znanosti  u bogoslužnom prostoru-dvorani  uz Baziliku Srca Isusova u Zagrebu.

Program po uzoru na bl. Ivana Merza započeo je početkom listopada, a povod mu je bila 100. godišnjica raznih važnih događaja i aktivnosti iz života bl. Merza koje se navršavaju ove godine. Uz stalne članove i sudionike programa, predavanju p. Bilića prisustvovali su i drugi štovatelji blaženog Ivana jer je predavanje bilo otvoreno svima koji su se željeli preko svetopisamskih tekstova upoznati s ulogom muškarca u konkretnim okolnostima kao i sa zahtjevima koje Bog traži od muškarca. Predavač je preko biblijskih likova staroga i novoga Adama, Samsona, Nehemije i slijepca iz Betsaide tumačio što biblijski tekst poručuje o snagama i sposobnostima muškarca, ali i slabostima i manjkavostima s kojima se suočava nakon istočnog grijeha i ranjene naravi.

Pater Niko Bilić

Cilj ovoga predavanja je bio približiti sudionicima programa snage na koje se muškarac treba osloniti i posebno manjkavosti i slabosti kojih se treba čuvati kako ne bi ostao zarobljen grijehom. Predavač je preko biblijskih tekstova stavio u odnos muškarca spram Boga, svijeta i samoga sebe. Dodatni cilj ovoga predavanja je bilo razvijanje ljubavi prema Svetome Pismu i učenje kako tekst treba ispravno razmatrati. Referentna svetopisamska mjesta za ovu temu koja je p. Bilić izdvojio bila su na korist svakome sudioniku programa jer se njima u svojem životnom putu uvijek nanovo mogu vratiti kako bi nadvladali duhovne, ali i druge životne teškoće.

Sasvim slučajno ovo predavanje održano je na Petu Stogodišnjicu iz života bl. Merza kada je upravo na taj dan prije sto godina 7. studenog 1923. bl. Merz započeo svoje trodnevne duhovne vježbe upravo u Bazilici Srca Isusova koje su usmjerile njegov život prema zvanju posvećenog laika  u svijetu i prema laičkom apostolatu.

Doc. dr. sc. Saša Ceraj

Predavanje ‘Muškarac u duhu i tijelu’ bilo je treće po redu za sudionike programa ‘S Orlovima u visine’. Prvo i uvodno predavanje za sudionike ‘S orlovima u visine’ održao je doc. dr. sc. Saša Ceraj, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije. Predavač je doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom: “Doprinos dr. Ivana Merza i Hrvatskoga orlovskog saveza hrvatskoj kulturi, posebice tjelesnoj kulturi”. Cilj uvodnog predavanja je bilo razumijevanje pojave Orlovske organizacije u Hrvatskoj  i odgovor na pitanje zašto je baš ova vrsta katoličkog odgoja bila toliko privlačna, najbrojnija i najbolja katolička organizacija te kakvu je ključnu ulogu u njoj imao blaženi Ivan Merz. U predavanju su donesene i prikazane fotografije orlovskih sletova. Docent Ceraj je uputio i na još uvijek nedovoljno poznati podatak kako je i bl. kardinal Alojzije Stepinac bio član Orlovske organizacije i kako mu je taj period života ostao u lijepom sjećanju čemu je dokaz „Orlovska krigla“ koju je kao suvenir nabavio na Orlovskom sletu u Brnu i koju je čuvao na svome radnome stolu sve do smrti. Osim toga bl. Stepinac je u svojoj mladosti savjesno provodio u život načela duhovnog priručnika Orlovske organizacije „Zlatne knjige“ koju je  u jednom svome pismu nazvao „suho zlato je ta knjiga“.

Drugo predavanje za članove programa „S orlovima u visine“ održao je prof. dr. sc. o. Božidar Nagy, postulatora bl. Ivana Merza pod nazivom „Uspio u životu – prikaz života i djela bl. Ivana Merza“.  Za vrijeme predavanja postulator je istaknuo sve uspjehe bl. Merza u svome životu kao i onaj najvažniji: uspio je ostvariti kršćansku svetost. Posebno je istaknuo riječi koje je papa Ivan Pavao II. izrekao u svome govoru na beatifikaciji Ivana Merza: „Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merzu. Njega vam želim dati kao  svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima laicima. Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!“.

Pater Božidar Nagy sa sudionicima programa “S Orlovima u visine”

Osim pohađanja predavanja, svi članovi programa ‘S orlovima u visine’ sudjeluju redovito u aktivnostima tjelovježbe. Zajednička tjelovježba se odvija dva puta tjedno pod vodstvom profesora kineziologije Ignacija Valečića i profesora Borisa Boboka. Tjelovježba se provodi u sportskoj dvorani i teretani te na otvorenome, a radi se na poboljšanju motoričkih sposobnosti, tjelesne snage i funkcionalnosti. Cilj tjelovježbe je jačanje volje tako da sudionici imaju i individualni zadatak svakodnevno odraditi ranojutarnju tjelovježbu u trajanju od petnaestak minuta i takvu žrtvu prikazati Bogu na razne nakane. Sudionici programa su poticani intenzivno živjeti sakramentalni život, a na raspolaganju im je i svećenik za duhovni savjet i ispovijed.

Ovaj tjelesno-duhovni program za mladiće pokrenula je Postulatura bl. Ivana Merza, prigodom ovogodišnjeg obilježavanja 100. obljetnice osnivanja Hrvatskog orlovskog saveza kojemu je bl. Ivan Merz bio suosnivač i idejni vođa. Vrhunac proslave ove obljetnice bit će 1. prosinca kada će u Zagrebu biti održan Međunarodni znanstveni simpozij o Hrvatskom orlovskom savezu i njegovoj ulozi u hrvatskom društvu i u Crkvi u Hrvata. Svi zainteresirani za program „S orlovima u visine“ još uvijek se mogu prijaviti OVDJE.