Zagreb: Sisački biskup Vlado Košić spomenuo bl. Ivana Merza na proslavi Srca Isusova u Palmi

Svetkovina Presvetog Srca Isusova proslavljena je u petak 24. lipnja u dvorištu uz baziliku Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, a središnje euharistijsko slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Proslava je treću godinu održana u dvorištu uz baziliku zbog njezine obnove nakon potresa. Od ranog jutra tisuće štovatelja sudjelovalo je na osam misnih slavlja. Cijeloga dana svećenici su bili na raspolaganju za slavlje sakramenta ispovijedi u samostanskim prostorijama i u dvorištu. Vrhunac svečanosti bilo je euharistijsko slavlje navečer u 19 sati koje je predvodio biskup Košić. Uz brojne hodočasnike i goste, na večernjoj euharistiji sudjelovale su izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnica mr. sc. Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode mr. sc. Lana Križaj.

Mons. Košić u propovijedi je govorio o Srcu Isusovu kao središtu vjere te o aktualnim temama Crkve i hrvatskog društva. Na kraju propovijedi govorio je i o bl. Ivanu Merzu. Evo Biskupovih riječi o našem  Blaženiku:

„U ovoj bazilici Srca Isusova leži tijelo sveca, našeg bi. Ivana Merza. On je uzor i zaštitnik mladeži. Živio je doista u čistoći i velikoj pobožnosti, svakodnevno slaveći svetu Euharistiju. Kao vjernik laik bio je profesor književnosti, dakle profesionalno je djelovao u svijetu, no mnogo je mladih usmjeravao i vodio Kristu. On je svega sebe žrtvovao za Crkvu jer ju je ljubio. A koliki mladi danas prihvaćaju laži i nabacuju se blatom na svoju Crkvu?!  Mladima trebaju jaki primjeri, odlučni i beskompromisni ideali kakve je živio bl. Ivan Merz.“

Nakon misnog slavlja uslijedilo je čašćenje svih vjernika uz pomoć volontera iz Studentskog katoličkog centra (Skac) i druženje uz tamburaški sastav Diversa.